Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: lista produktów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zzeus
Witam,
problem jest następujący, powiedzmy że mam listę produktów w sklepie (np. 1000 produktów na 100 podstronach - stronicowanie), chcę żeby każdy użytkownik wchodząc na stronę sklepu miał tą listę inaczej posortowaną, jak takie coś uzyskać ? Oczywiście rozwiązanie musi być wydajne, żeby mi serwer nie padł jak liczba użytkowników wzrośnie smile.gif
kangur91
Z tego co zrozumiałem to chcesz aby każdy użytkownik miał inny mechanizm sortowania.

Można to zrobic poprzez zapisanie w sesji jakiejs inf na temat sortowania np. Pobranej z bazy danych.
zend
I zezwalaj na sortowanie tylko po kolumnach które mają założony index, wtedy z wydajnością nie powinieneś mieź problemów. Czego dokładnie nie wiesz? Jak zrobić zapytanie sortujące czy co? smile.gif Sprecyzuj
matix
Stwórz sobie tablicę, w której będziesz trzymał kolumny z bazy danych, po których chcesz sortować produkty. Następnie wylosuj jedną z kolumn, zapisz do sesji i wykonaj zapytanie:
  1. SELECT * FROM cms_products ORDER BY $sessionClass->order

Proste i w zasadzie wydajne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.