witam,

sytuacja jak poniezej:

mam 4 tabele: "a" i "b" oraz ich archiwum "a_arch" i "b_arch"

w tabeli b jest klucz obcy tabeli a z ustawionym ON DELETE CASCADE czyli kasujac dane w tabeli a automatycznie kasowane sa powiazane dane w tabeli b

na tabeli a i b sa zalozone trigerry dla operacji insert, update, delete ktore "robia" kopie danych do tabel a_arch i b_arch

tabele a_arch i b_arch nie posiadaja zadnych kluczy obcych, triggerow itp (najzwyklejsza tabelka)

wszystko oczywiscie pieknie dziala jest tylko jeden problem i nie wiem z czego to wynika ani czy da sie to jakos prosto obejsc...

majac dane w tabeli a i jakies powiazane z nimi dane w tabeli b oraz wykonujac operacje "delete" danych w kolenosci najpierw z "b" a potem z "a" triggery sie uruchamiaja i robia mi kopie danych do tabel b_arch i a_arch zgodnie z zalozeniami

ale kasuja dane z tabeli "a" efekt jest inny od oczekiwanego -> dane sa usuwane z "a" robi sie ich kopia (przez trigger) w "a_arch" nastepnie na podstawie "ON DELETE CASCADE" kasuja sie powiazane dane z tabeli "b" ale wtedy juz trigger sie nie uruchamia sad.gif :/ i nie robi mi kopii tych danych...

dlaczego? i jak to prosto obejsc? (nie satysfakcjonuje mnie odpowiedz ze kasuje najpierw z "b" potem z "a" bo nie po to mam z "ON DELETE CASCADE")

dziekuje za pomoc i pozdrawiam

znalazlem w manualu po dluzszych poszukiwaniach...

moze sie komus przyda przyszlosciowo:

Note:
Currently, cascaded foreign key actions do not activate triggers.

:/