Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kohana komponenty/pluginy
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
marcio
Witam, zastanawiam sie nad przepisaniem mojego systemu blogowego.
Rozwazalem Symfony i Kohana i padlo na Kohane.

Jednak brakuje mi w niej 2 rzeczy:
-Takiego "profilera" jak mamy w symfony, ta belka u gory ktora daje nam duzo info, wiem ze jest takie cos w kohanie jednak nie potrafie znalesc, byl ostatnio taki watek na forum tego tez nie potrafie znalesc :/
-No wlasnie systemu komponentow.Czytalem to: http://forum.kohanaphp.pl/index.php/topic,351.0.html jednak to chyba do konca nie jest to czego ja oczekuje.Poprostu chce miec jeden glowny kontroler-model-widok do ktorego bede wczytywane komponenty ktore tez beda skladaly sie z kontrolera-modelu-widoku a z linku ktory podalem wynika ze komponent to tylko widok z wlasna logika.

Czy jest mozliwosc zrobienia takiego czegos w Kohanie?
Kombinowalem troche i w sumie dam sobie rade cos takiego wykombinowac ,problem raczej tyczy sie routingu....
Poniewaz u mnie w poprzednim silniku(moim fw) linki mialy taka postac:
Cytat
www.mojastrona.com/index.php/Home,Index,Login,tutaj moja byc parametry i tak dalej

Czyli Home jest to glowny kontroler Home dla normalnych strony i Admin dla PA potem akcja Index to akcja ktora sie odpala w kazdym glownym kontrolerze w ktorej ladujemy komponenty no i wkoncu akcja Login ktora jest tylko w komponencie Auth i poprostu w jej miejsce w glownym widoku ladujemy albo form do logowania lub panel user'a gdy jest zalogowany.

Routing w Kohanie wyglada tak:
Class/method/params
A ja bym musial miec:
BaseClass/BaseMetohd/ComponentClass/method/params
Ewentualnie
BaseClass/ComponentClass/method/params

Gdzie BaseMethod to zawsze index().

Pozdro ;]
destroyerr
Jeśli chodzi o pierwszy problem to Kohana Debug Toolbar.
Nie mam pewności ale drugi problem rozwiązuje chyba Kohana 3.
marcio
Kohana 3 ma slaba dokumentacje raczej.

A co do Kohana debug toolbar to juz znalazlem tylko ze na git'cie bez download'u rotfl...
destroyerr
Nie sprecyzowałeś o jaką wersję Ci chodzi. Przypomniało mi się, że do 2 też było coś takiego, musisz poszukać.

Skoro jest to repozytorium git to wystarczy sklonować, jeśli znalazłeś na github'ie to przecież można stamtąd ściągnąć.
marcio
Ok toolbar dziala :]

Ktos pomoze z problemem nr 1?
Mozliwe ze rozwiazanie @phpion to jest to czego szukam, wiec moze poczekam na jego posta snitch.gif
ziqzaq
Witam. HMVC in Kohana.
Tak na marginesie. Jesteś pewny, że chcesz się przepisywać kod do kohany 2 w momencie gdy odchodzi ona (dla jednych szybciej, dla drugich wolniej) w przeszłość?
Crozin
Cytat
Kohana 3 ma slaba dokumentacje raczej.
Ten FW w ogóle nie ma czegoś co można by nazwać dokumentacją. Jest wiki.
Ale FW ten jest tak prosty (w swoim kodzie), że nauczyłem się go czytając jego kod - i nie, nie zajmuje to więcej niż pół wieczoru.
marcio
No wlasnie dlatego ze nie ma dokumentacji narazie nie chce a samo Api Doc moga sobie wsadzic w 4 litery, wedrowac po kodzie mi sie nie chce, w przeciwnym razie kontynuowalbym moim fw.

@ziqzaq hmm.... rozumiem ze jednego kontrolera mozna wywolywac inne?
ziqzaq
Cytat
@ziqzaq hmm.... rozumiem ze jednego kontrolera mozna wywolywac inne?

Tak, dokładnie.
marcio
Cytat(ziqzaq @ 30.05.2010, 20:02:28 ) *
Tak, dokładnie.

Zrobic cos takiego w v.2.* zajmie mi kilka H, wiec to nie problem.
Poprostu chcialem wiedziec, bo byc moze byl juz jakis gotowiec, a dwa to nie wie mco z routingiem.
phpion
Cytat(marcio @ 30.05.2010, 18:14:47 ) *
Ktos pomoze z problemem nr 1?
Mozliwe ze rozwiazanie @phpion to jest to czego szukam, wiec moze poczekam na jego posta snitch.gif

Czuję się wywołany do tablicy smile.gif Tutaj masz emulację komponentów z Symfony. Pierwszy post z tego tematu powinien w zupełności Ci wystarczyć.

Natomiast co do profilera. Jakiś czas temu bawiłem się tym wzorowanym na Symfony, ale bardziej mnie wkurzał niż pomagał. Finalnie pozostałem więc przy standardowym Kohanowym profilerze. Jego uruchomienie jest banalne. Wystarczy, że w kontrolerze utworzysz obiekt profilera:
  1. new Profiler();

i tyle. Pod zawartością strony dostaniesz tabelkę ze sporą ilością informacji. Więcej informacji znajdziesz w dokumentacji profilera.
marcio
@phpion

Co do profilera to juz temat zostal rozwiazany biggrin.gif

A jesli chodzi o te komponenty to juz ten temat co podales czytalem jednak nie bardzo rozumiem czy to jest to czego szukam, przeczytaj moje pierwsze posty tam jest opisane o co chodzi haha.gif bo wydaje mi sie ze chyba ich nie przeczytales(bez obrazy oczywiscie smile.gif)
phpion
Fakt, nie doczytałem. Przeczytałem, ale zasugerowałem się tym, że chce mieć komponenty podobne do Symfony. Co do Twojego problemu to wydaje mi się, że chodzi Ci po prostu o moduły. Każdy moduł to jakby mała aplikacja: posiada identyczną strukturę katalogów, możesz dawać do niego kontrolery, modele, widoki... więc chyba tego potrzebujesz. Zajrzyj do dokumentacji modułów.
marcio
Faktycznie poprosty kazdy komponent/modul ma byc niezalezy od siebie.
Hmm widze strukture katalogow w modulach jednak nie widze tam katalogu controllers, zastepuje go libraries lub moze ma tak byc, stanie sie cos jak zmodyfikuje rozlozenie katalogow?
W sumie to moglbym i je dawac do /application/ bo jak wiadmo w katalogach views/ jak i controllers/ mozna robic podkatalogi a model dla danego modulu i tak bylby tylko jeden....
phpion
Kontrolery też możesz dawać w modułach.
marcio
Ok dzieki na dniach jak znajde troche czasu pokombinuje i dam znac snitch.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.