Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CakePHP] CMS w cake'u
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Zeppelin
Witam,
Robie CMS'a dla portalu (w ktorym bedzie sporo artykułów), aby móc sprawnie dodawać te artykuły. Przyznaje, ze nie mam duzego doswiadczenia z cakePHP i nie wiem jak zrobic, czego użyć, aby stworzyc takiego CMS'a. Konkretnie to chodzi mi o to, że chcę aby w adresie pojawiał się tytuł
artykułu, ktory aktualnie jest otwarty. Z tego wzgledu, ze tytulu nie znamy, bo dopiero bedzie powstawal po oddaniu portalu do uzytku, sprawa nie jest latwa dla mnie. Przychodza mi 2 rozwiazania na myśl, ale jeszcze nie wiem czy wykonalne:
a) W jakiś magiczny sposób nazwe artykułu użyć jako argument funkcji/akcji kontrolera i pojawi się w pasku adresu
cool.gif Jakos użyć nazwy artykułu w definicjach routes.php, tylko nie wiem czy mozna tam uzywac zmiennych, czy w pliku routes jest zasieg - watpie..

To sa takie luzne mysli, bo jeszcze sie do tego nie zabrałem..

Zauwazylem, ze book.cakephp.org.pl jest tak zrobiony, ze w pasku adresu jest nazwa aktualnego artykułu. Czy wiecie jak to jest zrobione? Bede wdzieczny za wskazówki.

Pozdrawiam
woj_tas
Tu masz to ładnie podane. No i zachęcam do czytania manuala.
Zeppelin
Cytat(woj_tas @ 3.06.2010, 17:04:32 ) *
Tu masz to ładnie podane. No i zachęcam do czytania manuala.

Dzięki,
Chyba o to chodziło, mam nadzieje, ze sobie poradze.. az zdziwilem sie, ze routes ma takie mozliwosci..
Manuala czytuję, ale nie zawsze potrafie znalezc to czego szukam :/

pozdro!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.