Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Edycja rekordu i radio input
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tomekm1
Napisałem prosty skrypt, który dodaje do bazy użytkowników. Dodawanie i usuwanie działa. Jeśli chodzi o edycję rekordu to wszystko mi aktualizuje oprócz właśnie danych, które są zaznaczone w input radio. Jest tam opcja wybrania płci w formularzu DODAWANIE. Po przejściu do skryptu gdzie się edytuje powinno widać zaznaczone input radio ale nie mogę jakoś to wywołać. Chciałbym aby wyświetlał mi w formularzu EDYCJA, które wcześniej zaznaczyłem input radio i bym mógł to poprawić edytując to.

W skrypcie dodaj.php mam:
  1. echo '<form action="dodaj.php" method="POST">
  2. <table class="tab1"><tr>
  3. <td>Nazwisko:<br /><td>
  4. <input type="text" name="nazwisko" style="width:150px;"></td>
  5. <td>Imię:<br /><td>
  6. <input type="text" name="imie" style="width:150px;"><br /></td></tr>
  7. <tr><td>Kod pocztowy:<td> <input type="text" name="kod" style="width:150px;"></td>
  8. <td>Miasto: <td><input type="text" name="miejscowosc" style="width:150px;"></td>
  9. <td>Ulica: <td><input type="text" name="ulica" style="width:150px;"></td></tr>
  10. <tr><td>Data urodzenia:<br /><td>
  11. <input type="text" name="data_urodz" style="width:150px;"></td>
  12. <td><b>Płeć:</b><td><input type="radio" name="plec" value="M" /> Mężczyzna <input type="radio" name="plec" value="K" /> Kobieta<br /></td>
  13. <td>PESEL:<br /><td>
  14. <input type="text" name="pesel" style="width:150px;"></td>
  15. </tr></table>
  16. <input type="submit" name="ok" value="Dodaj">
  17. <input name="resetuj" type="reset" value="Resetuj">
  18. </form>';

W pliku edycja.php:

Wywołanie tak wygląda:
  1. $query = "UPDATE `pacjent` SET imie='$imie', nazwisko='$nazwisko', pesel='$pesel', data_urodz='$data_urodz', plec='$plec', miejscowosc='$miejscowosc', kod='$kod', ulica='$ulica' WHERE `id_pac`='".$_GET['edit']."'";

Tutaj sekcja gdzie jest formularz w pliku edycja.php

1. echo '<form action="" method="POST">
  2. <table class="tab1"><tr>
  3. <td>Nazwisko:<br /><td>
  4. <input type="text" name="nazwisko" style="width:150px;" value="'.stripslashes($row['nazwisko']).'"></td>
  5. <td>Imię:<br /><td>
  6. <input type="text" name="imie" style="width:150px;" value="'.stripslashes($row['imie']).'"><br /></td></tr>
  7. <tr><td>Kod pocztowy:<td> <input type="text" name="kod" style="width:150px;" value="'.stripslashes($row['kod']).'"></td>
  8. <td>Miasto: <td><input type="text" name="miejscowosc" style="width:150px;" value="'.stripslashes($row['miejscowosc']).'"></td>
  9. <td>Ulica: <td><input type="text" name="ulica" style="width:150px;" value="'.stripslashes($row['ulica']).'"></td></tr>
  10. <tr><td>Data urodzenia:<br /><td>
  11. <input type="text" name="data_urodz" style="width:150px;" value="'.stripslashes($row['data_urodz']).'"></td>
  12. <td><b>Płeć:</b><td><input type="radio" name="plec" value="'.$row['plec'].'" />Mężczyzna <input type="radio" name="plec" value="'.$row['plec'].'" />Kobieta <br /></td>
  13. <td>PESEL:<br /><td>
  14. <input type="text" name="pesel" style="width:150px;" value="'.stripslashes($row['pesel']).'"></td>
  15. </tr></table>
  16. <input type="submit" name="ok" value="Dodaj">
  17. </form>';

Jak napisać w tej linijce:
  1. <td><b>Płeć:</b><td><input type="radio" name="plec" value="'.$row['plec'].'" />Mężczyzna <input type="radio" name="plec" value="'.$row['plec'].'" />Kobieta <br /></td>

aby mi pokazało co zostało wcześniej zaznaczone i mieć możliwość zaktualizowania to do bazy danych. Jak to zrobić ?
athei
Odnosząc się do samej końcówki
  1. <input type="radio" name="plec" value="m"<?php if($row['plec']=='m') echo ' checked="checked"'; ?> />Mężczyzna <input type="radio" name="plec" value="k"<?php if($row['plec']=='k') echo ' checked="checked"'; ?>" />Kobieta

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.