Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: projekt bazy danych - sklep
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
swierzy
Witam,

Jako zaliczenie przedmiotu do czwartku muszę oddać bazę danych w mysql. Jestem na etapie projektowania:D Chce zrobić bazę sklepu. Zamieszczam schemat bazy, proszę o jego sprawdzenie. Będe bardzo wdzięczny za wszelką pomoc:))

phpion
Ja mam 3 uwagi:

1. Do tabeli "ZAMÓWIENIA_szczegóły" dodałbym zwykły klucz główny AUTO_INCREMENT. W sumie nie da to nic konkretnego, ale jakoś bardziej by mi pasował właśnie taki klucz główny.

2. Czy na pewno chcesz móc przyporządkować produkt tylko do 1 kategorii? Chyba lepszym rozwiązaniem byłaby dodatkowa tabela łącząca produkty z kategoriami (tabela tzw. pivot).

3. Ograniczasz się tylko do 1 poziomu kategorii - nie zbudujesz na takim schemacie drzewa kategorii.

No i może na koniec: nie używaj polskich znaków w nazwach tabel, bo kiedyś może się to zemścić winksmiley.jpg
swierzy
dzięki za rady;] zaraz postaram się to poprawić. hmm ta dodatkowa tabela ma być między TOWARY i KATEGORIE tak? możesz mi wytlumaczyć jak zrobić tą tabele pivot:D?
phpion
towary_kategorie: [id_towaru, id_kategorii]

Obie kolumny składają się na klucz główny, a każda z nich jest kluczem obcym do odpowiedniej tabeli.
Crozin
To o czym pisze phpion to po prostu relacja wiele-do-wielu (n-n, many-to-many) - wklep taką wrazę w Googlea (dodaj jeszcze "MySQL") i masz jak na tacy wytłumaczenie co to jest, o co w tym chodzi, dlaczego tak, a nie inaczej i w końcu: jak to zrobić.
swierzy
poprawiłem schemat, czy możecie mi powiedzieć co jeszcze ew jest nie tak;]?

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.