Hej,
Wszystko szło ładnie pięknie. RequestAction, zaproponowany poprzez woj_tas'a świetnie się spisywał aż do czasu kiedy potrzebowałem (i nadal pilnie! potrzebuję) wywołać funkcję kontrolera (akcję), posiadającą argument. Jest to funkcja kontrolera articles do wyświetlania artykułów:
  1. function show ($id)

Nie ma sensu opisywać całej funkcji. Chodzi o to, że chcę ją wywołać w elemencie poprzez requestAction(), tyle, że muszę podać argument (id). Owszem, można to zrobić, np. tak:
  1. $article = $this->requestAction(array('controller' => 'articles', 'action' => 'show'), array('pass' => array(4)));

tyle, że zonk jest taki, że muszę podać 'pass' ręcznie, a chcę, aby ten argument był pobierany w zależności od tego jaki argument został przekazany do tej funkcji podczas jej uruchomienia przez użytkownika.

Wydaje się, że to jest bez sensu, bo requestAction jest wlasnie po to, aby wywolywac funkcje bez uruchamiania akcji, ale ja mam taką sytuację, że element, ktory to pobiera to jest menu, które zmienia się w zależności od tego w który dział artykułów kliknie użytkownik. Czyli np. uzytkownik kliknie artykuły z działu "budowlane" to w contencie pojawi sie strona glowna tego dzialu, a w elemencie, ktorym jest menu tego działu pojawią się linki do artykułów (menu boczne, nie główne).
Jeżeli nie da się tego zrobić za pomocą requestAction to może wie ktoś jak inaczej to "załatwić" w kejku?

Bede wdzieczny za pomoc, pozdrawiam

Załatwiłem sprawę nastepujaco:
Stworzyłem w elemencie zmienną
  1. $arg = $this->params['pass'][0];

a następnie użyłem jej w requestAction:
  1. $article = $this->requestAction(array('controller' => 'articles', 'action' => 'show'), array('pass' => array($arg)));

miniDokumentacja dla $this->params['pass']

Jeżeli da się to "lepiej" (czyli bardziej po cake'owemu lub inny rekomendowany sposócool.gif załatwić to chętnie się dowiem smile.gif