swiru_
9.06.2010, 13:46:00
Witam,
Wiem ze temat byl juz kilka razy, czytalem posty etc. ale zastanawia mnie jedono pytanie.
Mam system logowania dla admina, chce zrobic zeby admin po zalogowaniu wiedzial kiedy i z jakiego adresu zostalo wykonanie oststanie logowanie. wszystko ladnie pieknie zapisuje do bazy danych, ale, zapisuje to podczas logowania, wiem juz ze musze zrobic to podczas wylogowywania zeby admin nie widzial aktualnej daty jego zalogowania. moje pytanie jest takie, co w momencie kkiedy nie zachodzi wylogowanie poprzez klikniecie w - wyloguj - tylko delikwent zamyka poprostu przegladarke, skrypt sie wykona czy nie> zostanie zapisana ostatnia data wylogowania czy nie? jak to dziala?
Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam.
zordon
9.06.2010, 13:53:14
a po co ci data wylogowania? jak ktoś się zaloguje ponownie po prostu nadpisujesz starą wartość. Chyba, że chcesz znać datę ostatniego wylogowania a nie logowania
vokiel
9.06.2010, 14:10:28
W momencie logowania pobierasz do zmiennej, która wyświetla datę ostatniego zalogowania kiedy poprzednio się logował. Logujesz go, i uaktualniasz datę ostatniego logowania. Na stronie admin widzi datę poprzedniego logowania. Teraz obojętnie czy się wyloguje, czy zamknie przeglądarkę, następnym razem zobaczy nową datę ostatniego logowania.
swiru_
9.06.2010, 14:21:03
chyba nie do konca tak jest...
baza danych: tabela login kolumny IP i DATA
opis skrytpu:
Sprawdz haslo i login - jesli sie zgadza zaloguj i pobierz IP i pobierz aktualna date i uaktualnij rekordy w bazie wpisy w kolumnie IP i DATA [wszystko dzieje sie w tym samym momencie]
po zalogowoaniu wykonywany jest kolejny skrypt ktory z bazy pobiera rekordy IP i DATA i wyswietla je w odpowiednim miejscu - czyli wyswietla informacje o moim aktualnym zalogowoaniu
tak teraz mniej wiecej wyglada moj skrypt, chyba ze mam robic tak zeby nie uaktualnial rekordow tylko dodawal kolejne, ale to wydaje im sie bez sensu bo po roku tych wpisow bedzie zylion jak nie wiecej
vokiel
9.06.2010, 21:53:09
No to robisz ciut inaczej:
1. Sprawdzasz login i hasło, jeśli się zgadza to logujesz użytkownika i pobierasz aktualne IP i DATA
2. Zapisujesz pobrane IP i DATA do sesji
3. Uaktualniasz IP i DATA tymi z danego logowania
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.