Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/MYSQL] elementy prostej gry
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Chmarus
Witam, zabieram się do tworzenia gry przez przeglądarkę. Gra będzie tworzona raczej nie dla szerszego grona odbiorców lecz jedynie dla poćwiczenia php/mysql/smartów i drobnych bajerków w ajax. Nie szukam gotowych rozwiązań, ale mam jedno pytanie.

Jakbyście rozwiązali problem dodawania określonej ilości punktów na dzień? Chodzi mi o to, że mam bazę użytkowników. Każdy użytkownik otrzymuje na start 100pkt i chcę by ta ilość codziennie o stałej porze była zmieniana np o +10pkt. Wymyśliłem coś takiego, że w bazie będę zapisywał datę i czas ostatniego dodania punktów i np. przy kolejnym logowaniu system będzie sprawdzał kiedy ostatnio zostały przyznane pkt i jeżeli upłynął ustalony czas punkty zostaną dodane. Podejrzewam, że da się to jakoś łatwiej lub szybciej zrobić dlatego właśnie pytam.

Pozdrawiam.
pedro84
Raz dziennie? + 10 punktow? No to CRONem to machnij smile.gif
Chmarus
CRON odpada, myślałem nad bardziej przyszłościowym rozwiązaniem. Kto wie może w grę będzie grało pół Polski i punkty będą aktualizowane o różnych porach tongue.gif gdzieś już czytałem temat poświęcony temu problemowi i ktoś nawet wyliczył, że użycie crona dla dużej ilości użytkowników i zróżnicowanych metod "punktowania" nie ma większego sensu.
erix
Cytat
Chodzi mi o to, że mam bazę użytkowników. Każdy użytkownik otrzymuje na start 100pkt i chcę by ta ilość codziennie o stałej porze była zmieniana np o +10pkt

Cytat
i ktoś nawet wyliczył, że użycie crona dla dużej ilości użytkowników i zróżnicowanych metod "punktowania" nie ma większego sensu.

A może by tak jakieś konkrety? Rozumiem, gdy każdy z użytkowników o różnej porze, ale gdy wszyscy o tej samej, to nie widzę problemów.
Wicepsik
Myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie ustawienie tego crona, niż sprawdzanie przy każdym logowaniu ile punktów powinno zostać dodanych. Możesz też ustawić crona, który co 2h 24min będzie dodawać 1pkt.
soomal
No wrzuć w crona i sprawdzaj czy minął określony czas od ostatniego podniesienia punktów i dodawaj.
Przy logowaniu się nie sprawdzi, bo co jeśli user nie zaloguje się, a z zewnątrz ktoś chce sprawdzić ile ma punktów? Wtedy dostanie neiaktualną wartość.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.