Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF][ZendFramework] Organizacja struktury projektu.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
ulisses
Witam,

Z czego skorzystać do implementacji elementów przetwarzanych w powtarzający się sposób w wielu kontrolerach i akcjach np: menu wyciągane z bazy, drzewo kategorii z bazy, informacje o zalogowanym i oferowanie wylogowania.

Mam do utrzymania projekt gdzie została utworzona "nadrzędna" klasa AkcjeController rozszerzająca Zend_Controller_Action a wszystkie pozostałe kontrolery dziedziczą po AkcjeController. Czy jest to prawidłowe podejście?

Jakie inne należałoby zastosować? Pluginy/Helpery Akcji/Bootstrap?

Jaki wzorzec projektowy można do tego zastosować?

Pozdrawiam
Wojtek
zend
1) Dane wyciągasz w modelu, instance modelu tworzysz w helperze kontrolera albo widoku writing custom helpers, Writing your own helpers
2) Jak najbardziej
ulisses
Cytat(zend @ 26.06.2010, 17:30:13 ) *
1) Dane wyciągasz w modelu, instance modelu tworzysz w helperze kontrolera albo widoku writing custom helpers, Writing your own helpers
2) Jak najbardziej

Hmm, helpera widoku odrzuciłem z definicji. Chyba nie do końca byłoby to zgodne z MVC -> zapytania do bazy. Nie mam racji?

Ad2. Czego dotyczyła odpowiedź? Pytania o wzorce? Jeśli tak to możesz podać jakiś konkretny. Wzorce powinny mieć tu zastosowanie bo jest to generyczny problem w wielu projektach - tylko które. Póki co zbyt słabo się w tym poruszam, aby coś sensownie wybrać samemu.

Jeszcze pytanko. Gdzie powinienem przechowywać utworzone przez mnie helpery akcji?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.