Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Wyrazenie regularne - prosba o pomoc
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kapuch
Ucze sie budowac wyrazenia regularne i nigdzie nie moge znalesc znaku(modyfikatora), ktory by mi pozwolil osiagnac takie cos, ze kazda cyfra po spacji lub po znaku = bedzie wyrozniona.
Zrobilem takie cos:
Cytat
/[=| ][0-9]/g

No i niby dziala, ale gdy bedzie "= 2", wtedy ladnie koloruje mi sama "2", ale gdy jest "=2" (bez spacji), to koloruje rowniez znak rownosci.
Jak zbudowac takie wyrazenie, zeby kolorowalo kazda cyfre, ktora jest poprzedzona znakiem "=", badz " " (spacja), ale zeby nie kolorowala tych znakow?

Zeby nie bylo ucze sie, ale dluga droga przede mna, moze poprostu nie mam do tego glowy, ale proboje - kiedys napewno to ogarne winksmiley.jpg
erix
Kod
/[=| ]([0-9]+)/g

I zobacz teraz. winksmiley.jpg
kapuch
Niestety nadal to samo.
Troche zmienilem wyrazenie, zeby bralo pod uwage wszystkie operatory, ale nadal je koloruje.
Teraz wyglada to tak
Cytat
/[\=|\+|\-|\*|\%|\:|\.|\/|\s]([0-9]+)/g

Heh ciezki klimat z tym winksmiley.jpg
Wszystko ladnie koloruje, jak jest spacja :/

PS. Znacie jakies dobre kursy regex, bo ja narazie ucze sie z wiki i z przykladow n manualu php, ale to malo :/

EDIT:
Heh ja sie tutaj tak produkowalem, a wystarczylo:
Kod
/\b[0-9]/g

Niepotrzebnie robilem te warunki z operatorami, bo wystarczylo szukac samych cyfr, niepoprzedzonych literami (aby mi nie kolorowalo cyfr w nazwie zmiennej $zmienna1).
Czlowiek kombinuje, a najprostrze rozwiazanie jest najlepsze, chociaz sa i plusy - nauczylem sie czegos winksmiley.jpg
Tak czy siak dzieki za checi - za to daje Pomogl smile.gif

PS!
Nadal aktualne jest pytanie dot. jakis dobrych kursow zwiazanych z wyrazeniami regularnymi (najlepiej po polsku).
Pozdrawiam
erix
Cytat
Wszystko ladnie koloruje, jak jest spacja :/

To trzeba było dać spacji "powtarzalnik" zero-lub-więcej, czyli gwiazdkę.

Cytat
PS!
Nadal aktualne jest pytanie dot. jakis dobrych kursow zwiazanych z wyrazeniami regularnymi (najlepiej po polsku).
Pozdrawiam

Kurs Bełdzia albo regular-expressions.info.
kapuch
Cytat(erix @ 26.06.2010, 16:53:16 ) *
To trzeba było dać spacji "powtarzalnik" zero-lub-więcej, czyli gwiazdkę.

Aha, no mozliwe, ale tak czy siak zabralem sie do tego od d**** strony, bo wystarczylo tylko poszukac cyfr niepoprzedzonych literami.

Dzieki za lekture smile.gif
Pozdro

PS. Ten kurs Bełdzia, to gdzie znajde, bo w google nic nie ma sad.gif
PS2: Mialem juz wczesniej spytac, jak sie szuka w patternie znaku < questionmark.gif
Bo uzycie '\<' nic nie daje :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.