Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Vermis - ocena skryptu do sledzenia bledow
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
cepa
Vermis the Issue Tracking System - Nowy system zarządzania błędami.

Vermis (lac. vermi) czyli poprostu robak a wiec prawie to samo co "bug". A bugow najbardziej nie lubia programiści, poprawiać oczywiście wink.gif

Demo:

Aktualna wersja: 1.0-rc1
http://vermis.ognisco.com/demo

Aby się zalogować należy podać demo jako nazwę użytkownika i wpisać hasło demo.

Co to jest Vermis?

Vermis to oprogramowanie do zgłaszania i śledzenia postępów prac nad danym problemem. Możesz utworzyć projekt, dodać developerów, a każdy z nich w dowolnym momencie z dowolnego miejsca na świecie może zgłosić co zmienił / poprawił w Twoim projekcie.

O każdej zmianie zostaniesz dodatkowo poinformowany emailem, zawierającym link do danego issue. Jeżeli projekt zaczyna rosnąć, możesz podzielić go na komponenty i dodatkowo wersjonować. Każdemu możesz przypisywać zadania, ktorych jest wiele typów jak błąd, refaktoring, etc. Każde zadanie może mieć swój priorytet i status. Zadania możesz grupować względem komponentów i wersji (kamieni milowych).

Aby zadania się ze sobą nie zlewały, każde z nich posiada pasek postępu, dzięki któremu możesz określić w jakim stopniu dane zadanie zostało wykonane lub na jakim etapie się zatrzymało.

Do każdego issue możesz dodawać załączniki, przykładowo: screen shooty, dokumenty itp, oraz każdy developer może je komentować.

W skrócie wszystko to co jest używane podczas rozwijania oprogrogramowania smile.gif

Vermis, powstał jako coś co łączy funkcjonalności takich programow jak JIRA, Redmine, Trac itp. Sam jego wygląd i układ był wzorowany nieco na Jirze smile.gif

Technologia:

Aplikacja działa jako standardowy webapp na serwerze www, implementacja w PHP w oparciu o Zend Framework, Doctrine ORM, i rozszerzenia FreeCode.

Wymagania:

- PHP 5.3.x

- MySQL 5.x

- Apache HTTPd (lub kompatybilny)

- mod_rewrite (lub kompatybilny)

Licencja:

Program
aktualnie jest na licencji GNU GPL co pozwala na wykorzystanie go zarówno w projektach komercyjnych jak i open source.

Kod źródłowy:

Paczki z Vermisem można pobrać z http://vermis.ognisco.com

Przyszłość:
W planach
są:
- generowanie changelog'a, todo itp
- moduł dokumentow, cos a'la wiki
- raporty
- wydruk zadań do pdf, rtf itp
- integracja z svn
- moduł do rewizjonowania kodu

Aktualnie pracuje nad zapieciem wszstkich funkcjonalnosci i poprawiam bledy tak aby mozna bylo mowic o wersji 1.0.
Zachęcam do ściągania i używania, czekam także na konstruktywną krytykę i zgłaszanie błędów, z gory dzięki aarambo.gif
gravis
ale po co to?
cepa
Cytat(gravis @ 26.06.2010, 23:38:40 ) *
ale po co to?

Powiedzmy ze masz spory projekt, wtedy wazne jest aby miec kontrole nad tym co i kiedy jest robione, chociazby po to aby nie zawalic terminow.
Vermis to narzedzie ktore to ulatwia: tworzysz projekt, mozesz dodawac zadania, i wraz z postepem prac zmieniac ich status.
Kiedy projekt trwa wiecej niz miesiac, i roboty jest sporo to koordynacja bardzo sie przydaje, a jak pracuje nad nim wiele osob naraz wtedy narzedzia tego typu jak Vermis staja sie niezbedne smile.gif

Kto uzywal Redmine, Trac, Jira, Mantis itp oczywiscie powie ze Vermis niczym sie nie rozni.
Projekt dopiero sie zaczyna, ale powstal w nieco innym celu.

Wyobraz sobie ze masz duzy sklep internetowy ktory dziala u twojego klienta. Okazalo sie ze gdzies jest blad, np: jakis wyjatek. Mozesz przechwycic go i pokazac klientowi ale ten oczywiscie nie bedzie nic z niego rozumial i pewnie skonczy sie truciem dupska ze cos mu nie dziala.
Zamiast tego bedziesz mogl odrazu wyslac zgloszenie o bledzie do Vermisa. Jego zadaniem bedzie przechwytywanie wszystkich takich bledow, ktore maja byc wysylane automatycznie z twojego systemu i rejestrowane poprzez WebAPI wraz z danymi o kliencie, wersji, backtrace itp

Potencjalnie moze to zaoszczedzic mase stresu i nerwow na helpdesku i supporcie smile.gif
phpion
Generalnie spoko, ale te rzeczy:
- http://vermis.desfera.com/demo/phpion/rulez
- http://vermis.desfera.com/demo/dashboard/s...onka.jpg%20/%3E
wypadałoby poprawić smile.gif
mrok
Cytat
Wyobraz sobie ze masz duzy sklep internetowy ktory dziala u twojego klienta. Okazalo sie ze gdzies jest blad, np: jakis wyjatek. Mozesz przechwycic go i pokazac klientowi ale ten oczywiscie nie bedzie nic z niego rozumial i pewnie skonczy sie truciem dupska ze cos mu nie dziala.
Zamiast tego bedziesz mogl odrazu wyslac zgloszenie o bledzie do Vermisa. Jego zadaniem bedzie przechwytywanie wszystkich takich bledow, ktore maja byc wysylane automatycznie z twojego systemu i rejestrowane poprzez WebAPI wraz z danymi o kliencie, wersji, backtrace itp

Ciekawy pomysł - ja dotychczas w takich sytuacjach (wyjątek, błąd) wysyłałem do siebie maile, ale Twoje rozwiązanie jest dużo lepsze.
nospor
Cytat
To samo można osiągnąć chociażby w mantisie. Nic nowego
Oczywiście nie znaczy to, że jakoś negatywnie oceniam ten projekt (wogole nie oceniam bo nie chce mi się go przeglądac). Wyjasniam jedynie że uzyty tutaj argument jest jakby troche nie trafiony winksmiley.jpg
cepa
Cytat(nospor @ 27.06.2010, 21:34:07 ) *
To samo można osiągnąć chociażby w mantisie. Nic nowego
Oczywiście nie znaczy to, że jakoś negatywnie oceniam ten projekt (wogole nie oceniam bo nie chce mi się go przeglądac). Wyjasniam jedynie że uzyty tutaj argument jest jakby troche nie trafiony winksmiley.jpg

hm, mozna w wielu programach smile.gif
nie napisalem tego zeby odrazu zdobyc wladze na swiecie, poprostu takie narzedzie jest mi potrzebne.
Uzywalem Redmine a w pracy uzywamy Jira, jednak ani pierwszy ani drugi nie podchodzi mi w 100%, pozatym musze moc szybko rozwijac funkcjonalnosci w danym kierunku, dlatego zdecydowalem sie napisac wlasny system, ktory pozniej bede mogl zintegrowac z innymi aplikacjami. Koncowa wersja ma oferowac gotowe wrappery (php, java, moze c#) do komunikacji z systemem.
Byc moze ktos potrzebuje podobnego rozwiazania, dlatego wystawilem je na gnu gpl. W przeciwienstwie do wiekszosci projektow OS, bede w stanie zapewnic support jezeli ktos zdecydowal by sie oprzec na tym systemie swoj helpdesk, etc.
Pozatym, poniewaz jest to moj pierwszy projekt open source, ciekawi mnie reakcja na niego i na kod zrodlowy smile.gif

Vermis 1.0 RC2 guitar.gif

a w nim:
- bugfixy do poprzedniej wersji - oj byla tego masa, wielkie dzieki ludziom ktorzy poswiecili chwile czasu i probowali robic rozne XSS i SQL injectiony smile.gif
- modul notatek (zalazek wiki)
- Vermis ma swoje logo
- i strone domowa takze czarodziej.gifbiggrin.gif http://vermis.desfera.com

zachecam do sciagania i testowania, oczywiscie wszelkie sugestie i krytyka mile widziana.
Aktualnie projekt zbliza sie do stabilnej wersji 1.0, ktora bedzie wersja bazowa do wprowadzenia nowych funkcjonalnosci takich ktore beda go odrozniac od reszty produktow dostepnych na rynku aaevil.gif

Hell Yeah! Po prawie 3 miesiacach prac swiatlo dzienne ujrzal Vermis 1.0 RC3 smile.gif

http://vermis.diabloware.com

Prawie 500 zmian przynioslo wiele nowych ficzerow i jeszcze wiecej bugfixow.

Co znajdziecie w srodku? Oto krotka lista:

- Rejestracja uzytkownikow
- Rozszerzony profil uzytkownika
- Przypominanie hasel i aktywacja kont via email
- Publiczne i prywatne projekty
- Nowy silnik do gridow oparty o AJAX
- Nowy grid z najnowszymi zadaniami na dashboardzie
- Pamiec sortowan, stron itp
- Obsluga znacznikow bb (code, i, u, b, url)
- Znacznik "code" dla lepszego wyswietlania snipettow kodu
- Automatyczne rozpoznawanie url w kontencie
- Wersjonowanie kontentu (projekty, zadania, komponenty, kamienie milowe, notatki)
- Eksport CSV
- Ulepszona wyszukiwarka
- Lepszy issue navigator
- Dostep do projektu dla niezalogowanych uzytkownikow
- Informowanie o zmianach w projekcie via email

Co wiecej od wersji 1.0 RC3 Vermis jest swoim wlasnym bugtrackerem, jezeli macie jakiekolwiek sugestie, bledy badz propozycje dla ficzerow zapraszam do http://bugs.diabloware.com gdzie mozna rownierz na biezaco sledzic postep prac nad calym projektem jak i konkretnymi zagadnieniami.

Demo najnowszej wersji jest dostepne na http://vermis.diabloware.com/demo
Najnowsze zrodla sa dostepne pod adresem http://vermis.diabloware.com/download
Forum projektu jest tutaj http://forum.diabloware.com

Zapraszam do sciagania, testowania i uzywania, wszelkie sugestie jak i krytyka mile widziane blinksmiley.gif

Nowa stabilna wersja kodu została właśnie opublikowana:

Vermis-1.0-r130-20110130

Z wiekszych zmian:
- Nie ma juz katalogu 'web'
- Nie ma potrzeby tworzenia vhosta aby uruchomic vermis
- Cala aplikacja dziala z domyslnego katalogu
- Mozna tworzyc wlasne skorki
- Duzo bledow zostalo poprawionych
- Wiele translacji
- Wsparcie dla i18n

W krotce kolejne grube zmiany i rozszerzenie funkcjonalnosc.
Prawdopodobnie takze zacznie sie powoli zmieniac design i usability.

Zapraszam do sciagania testowania i komentowania, wszelki feedback
przydatny smile.gif

wiecej na http://vermis.ognisco.com
php.gif
Zyx
Wiesz, powiem Ci, że wygląda to całkiem fajnie. Obejrzałem sobie demko i projekt mi się podoba tym bardziej, że ostatnio nieurodzaj jakiś jest na bugtrackery. Na pewno zaczekam na wydanie stabilne. Mam tylko jedno pytanie odnośnie tego, czego brakowało mi bardzo we Flyspray'u - jak wygląda sprawa formatowania treści zgłoszeń? Bardzo chętnie bym tam zobaczył Markdown z podpiętym kolorowaniem składni.
vokiel
Mam tylko jedną uwagę dotyczącą dynamicznych operacji na tabelach. W trakcie pobierania kolejnej podstrony, zmiany liczby wierszy na stronie nie widać żeby coś się działo, tzn nie ma żadnego kręcącego się kółeczka, które by powiedziało, że system na pewno działa, nie zawiesił się, ta funkcjonalność jest.
wookieb
Jest naprawdę spoko pod względem działania. Zdecydowanie najlepszy projekt z wieelu będących tutaj na forum.
Gadką ludzi z serii "po co skoro są inne" się nie przejmuj, ponieważ dla nich wyjrzenie trochę dalej niż poza okno świata narzuconego przez "system" jest niemożliwe.
Co do kodu... Zend :/ To ja dziekuje.
nospor
Cytat
Co do kodu... Zend :/ To ja dziekuje.
Parafrazując autora cytatu:
Gadką ludzi z serii "Zend - nie dziękuję" się nie przejmuj, ponieważ dla nich wyjrzenie trochę dalej niż poza okno świata narzuconego przez "nie Zend" jest niemożliwe.
smile.gif

@wookieb rozumiem, że piłeś do mnie, bo tylko ja napisałem, że to samo jest gdzie indziej. Jak pisałem - nie oceniam projektu, a jedynie argument. Może trafnie może nie.
wookieb
Po prostu wielokrotnie bardziej doceniam ludzi, którzy zrobią coś sami a nie będą kraść zasoby od innych albo spamować shitem zrobionym w 3 godziny w joomla.
Uwierz mi, więcej nauczysz się w ciągu roku pisząć coś własnego niż gdybyś miał przez 10 lat klepać w wordpressie, joomla, zendzie. Jak chcesz wytoczę kiedyś arugmenty dlaczego nie lubię ZF.
nospor
Ale czy ja zgnoiłem autora za to, że to już jest gdzieś indziej? Czy ja napisałem, że jest debilem bo odkrywa koło na nowo? Nic takiego nie zrobiłem. Sam piszę wiele rzeczy, które już od dawna są.

Odpowiedziałem jedynie na argumentację, której użył do zachęcenia do używania. Napisałem, że to już jest gdzieś indziej i akurat mnie taka argumentacja nie przekonuje.
Co innego, gdyby było: działa 10 razy szybciej, albo jest lepszy od mantisa pod takim a takim względem. Taka argumentacja by mnie zachęciła do przetestowania.

Nigdzie jednak nie oceniłem projektu czy to pozytywnie czy też negatywnie ani tym bardziej autora i jego pracy nad tym projektem.

Cytat
. Jak chcesz wytoczę kiedyś arugmenty dlaczego nie lubię ZF.
Proszę bardzo. Ale robi nam się tu mały OT
Zyx
Zwrot "ale po co to" można zrozumieć dwojako: "do czego to służy" oraz "po co tworzysz coś, co już jest" smile.gif. Myślę, że autor tematu odpisał po prostu na to pierwsze, a nie jako argumentację, dlaczego to jest lepsze. Osobiście bardzo się cieszę, że taki projekt powstaje i że faktycznie on ma ręce i nogi, bo jak swego czasu przeglądałem otwarte bugtrackery napisane w PHP, to była bieda z nędzą. Jeden FlySpray sensownie działał, ale chyba jego rozwój został już porzucony, bo już drugi rok mija, jak nie ma żadnego wydania.

Zend wiadomo, jaki jest. Też średnio przepadam za tym frameworkiem, ale jeśli mam oceniać, to lepiej, że to jest Zend, niż jakaś chałupnicza składanka na szybko, jak to się trafia w większości projektów, do której nie ma żadnej dokumentacji i która działa według jakiejś dziwacznej, pokrętnej logiki. Frameworki są po to, by ich używać i tutaj plus dla autora.
cepa
hehe sie dyskusja zrobila ;D

Zend...
ma swoje wady i zalety, ale pytanie: jak nie Zend to co? no i tutaj juz gorzej z odpowiedzia, Vermis to raczej aplikacja intranetowa wiec mega wydajnosc nie jest kluczowa, wole skupic sie na funkcjonalnosci,
projekt ostatnimi czasy nieco przychamowal i sobie spokojnie dojrzewa (coraz mniej bugow), co do "przecierz to juz jest, ktos to juz napisal" no to wlasnie problem w tym ze nie jest i nie napisal smile.gif

Vermis zaczyna zapychac dziure na rynku - jak nie da sie postawic innego trackera to vermis pewnie zadziala.
otoz jest dosc spora liczba ludzi / firm ktorzy maja ograniczone pole co do wyboru platformy / hostingu, a vermis:
- dziala na tanich hostingach php + mysql
- dziala na windowsie na domyslnym serwerze IIS

dodatkowo ma szereg innych ficzerow na ktore bylo zapotrzebowanie:
- mozliwosc tworzenia skorek pod firme
- tlumaczenia
- wsparcie dla jezykow non-latin jak chinski, japonski, arabski etc

kolejna rzecz to jakosc i support:
- kod jest stabilny
- pelne pokrycie testami
- automatycznie wykrywa czy platforma spelnia wymagania zeby uruchomic program
- mozna kupic komercyjny support

dodatkowo dochodzi kwestia upgradowania:
- prosty mechanizm migracji
- sam wykrywa co nalezy zmienic aby zakonczyc upgrade

tak wiec jak na ta chwile projekt wyprzedza niektore trackery, a bedzie potrafil znacznie, znacznie wiecej smile.gif

Cytat(Zyx @ 3.02.2011, 08:25:29 ) *
ak wygląda sprawa formatowania treści zgłoszeń? Bardzo chętnie bym tam zobaczył Markdown z podpiętym kolorowaniem składni.

jest juz issue na integracje z geshi wiec pewnie znajdzie sie kolorowanie skladni w jednym z przyszlych wydan

Cytat(vokiel @ 3.02.2011, 09:09:20 ) *
Mam tylko jedną uwagę dotyczącą dynamicznych operacji na tabelach. W trakcie pobierania kolejnej podstrony, zmiany liczby wierszy na stronie nie widać żeby coś się działo, tzn nie ma żadnego kręcącego się kółeczka, które by powiedziało, że system na pewno działa, nie zawiesił się, ta funkcjonalność jest.

takze jest na to issue wiec pojawi sie niedlugo smile.gif
erix
Cytat
projekt ostatnimi czasy nieco przychamowal i sobie spokojnie dojrzewa (coraz mniej bugow), co do "przecierz to juz jest, ktos to juz napisal" no to wlasnie problem w tym ze nie jest i nie napisal

Zmarnowałem naprawdę sporo czasu na znalezienie jakiegoś trackera do projektów... W tej chwili jadę na samodzielnie podrasowanym WebIssues, ale nie spełnia to do końca moich oczekiwań...

No byłoby wszystko fajnie, gdyby jednak nie ten Zend... sad.gif
Cytat
Gadką ludzi z serii "Zend - nie dziękuję" się nie przejmuj, ponieważ dla nich wyjrzenie trochę dalej niż poza okno świata narzuconego przez "nie Zend" jest niemożliwe.

No nie do końca, nie zawsze podejście RAM jest tani, kupi się kostkę i dorzuci jest możliwe do zrealizowania... tongue.gif
rzymek01
zawsze jak serwis osiągnie milion użytkowników i zacznie przynosić jakieś zyski można przepisać kod od nowa wink.gif
Cypherq
Co Wy z tym Zendem, coś przegrapiłem? :/
cepa
Cytat(erix @ 12.02.2011, 02:15:21 ) *
Zmarnowałem naprawdę sporo czasu na znalezienie jakiegoś trackera do projektów... W tej chwili jadę na samodzielnie podrasowanym WebIssues, ale nie spełnia to do końca moich oczekiwań...

No byłoby wszystko fajnie, gdyby jednak nie ten Zend... sad.gif

No nie do końca, nie zawsze podejście RAM jest tani, kupi się kostkę i dorzuci jest możliwe do zrealizowania... tongue.gif

a jakie sa twoje oczekiwania snitch.gif?

// edit
btw: idzie jakos edytowac pierwszy post bo domena sie zmienila :S

teraz jest:

http://vermis.ognisco.com
erix
Cytat
a jakie sa twoje oczekiwania ?

Przede wszystkim dokumentacja. A jak jej nie ma, to choć porządek w kodzie, a nie to, co jest we FlySprayu. Lubię sobie takie narzędzia adaptować do własnego warsztatu, WebIssues było najbardziej czytelne z obecnie dostępnych.

A jeśli chodzi o typowe zarządzanie projektami:
  • obsługa wielu projektów
  • możliwość dodawania własnych pól
  • miło by było łączyć tickety z commitami w systemach kontroli wersji
  • adaptery do powiadomień - wystarczy na początek mail, ale w przyszłości chciałbym np. dodać Jabbera, powiadomienie na SMS, etc.
  • kontrola uprawnień per projekt

Cytat
No nie do końca, nie zawsze podejście RAM jest tani, kupi się kostkę i dorzuci jest możliwe do zrealizowania...

Czy ja wiem, czy zawsze intranetowa... Zwykle projekt jest większy i ciężko trzymać trackera wewnątrz sieci firmowej.

Tak BTW: chwała Ci za RSS-y dla ticketów.
cepa
Cytat(erix @ 12.02.2011, 20:09:36 ) *
Przede wszystkim dokumentacja. A jak jej nie ma, to choć porządek w kodzie

dokumentacja uzytkownika troche niedomaga, dokumentacja kodu jest pelna dodatkowo masz wszystko pokryte unit testami wiec mozna samemu sprawdzac czy zmiana czegos nei wysypuje innego kawalka aplikacji

A jeśli chodzi o typowe zarządzanie projektami:
  • obsługa wielu projektów
  • możliwość dodawania własnych pól
  • miło by było łączyć tickety z commitami w systemach kontroli wersji
  • adaptery do powiadomień - wystarczy na początek mail, ale w przyszłości chciałbym np. dodać Jabbera, powiadomienie na SMS, etc.
  • kontrola uprawnień per projekt

- jest
- in progress
- planowane
- mail jest
- in progress

Czy ja wiem, czy zawsze intranetowa... Zwykle projekt jest większy i ciężko trzymać trackera wewnątrz sieci firmowej.

chodzilo mi oto ze aplikacja jest najczesciej uzywana przez dosc waskie grono uzytkownikow, niekoniecznie wewnatrz sieci firmowej, tak czy siak wydajnosc nie jest krytyczna
IceManSpy
Troszeczkę odświeżę temat, bo sam szukałem takiego programu do zarządzania projektem. Tylko dla siebie, ale często nie pamiętam, czy już zrobiłem coś, czy jeszcze muszę dokończyć itd smile.gif

Ale moje sugestie (nie czytałem wszystkich poprzednich):
- należy wszystko przetłumaczyć na polski (submit, any, none itd)
- czy na prawdę nie może być już w utworzonej paczce folderów issues i tmp w upload? bez sensu robić to ręcznie, skoro i tak to jest wymagane.
- może jakiś eksport do HTML / PDF? Aby móc sobie wydrukować.
- w pliku CSV nie ma polskich znaków

Jak po testuje app to dam znać co i jak smile.gif

EDYCIA:
Co do tłumaczenia, jak w tworzeniu zadania jest na liście BUG, to niech w tabelce też będzie BUG a nie BŁĄD.
melkorm
a byłaby opcja wrzucić kod na github'a? wtedy każdy mógłby sobie skopiować Twój kod i samemu dopisywać funkcjonalności / poprawki a Ty byś tylko akceptował te patche które Tobie się podobają wink.gif
cepa
przymierzam sie powoli do wypuszczenia kolejnej wersji, niestety nie jestem w stanie okreslic ram czasowych,
co do githuba to ciezka sprawa troche

ogolnie repo vermis korzysta z kilku podprojektow i przedewszystkim jest podlaczony pod ciagla integracje, wiec mam kontrole nad tym co pisze i czy faktycznie to dziala, dodatkowo nowa wersja ma byc calkowicie modularna, na zasadzie ze wrzucasz rozpakowany modul i dziala, a czesc modulow bedzie komercyjna, plan jest gruby i github dosc mocno by skomplikowal zycie, ale moduly na githubie - czemu nie smile.gif
buliq
A ja proponuję dodać jakiś integrator z pozostałych projektów, np mantisa smile.gif
marcio
@cepa zapodaj kodzis jak masz zrobiona modularnosc jesli kod jest open source...
cepa
wystawie kod niedlugo jako osobna biblioteka, ogolnie idea zapozyczona z drupala ale w oparciu o zend i z tego co widze dziala smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.