Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Co oznacza ten zapis class="cos: drugie_cos"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kapuch
Tak jak w temacie, troche sie css bawie, ale orlem nie jestem winksmiley.jpg a spotkalem sie niedawno z takim odwolaniem do klasy

Kod
<div class="cos: drugieCos"></div>

Nigdy wczesniej takiego czegos nie widzialem i nie wiem jak to dziala, jak wyglada styl w css?

PS sorry za glupi temat i post, ale nie mam jak sprawdzic tego u wujka google, bo nie wiem nawet jakie zapytanie dac.
Quantum
"cos: drugieCos" <- bez tego dwukropka - rozszerzanie klas css, sprawdź jak działa, to dwie osobne klasy w stylu

1.  
  2. <style type="text/css">
  3. .cos {
  4. background-color: yellow;
  5. }
  6. .drugieCos {
  7. background-color: blue;
  8. font-weight: bold;
  9. }
  10.  
  11. <span class="cos drugieCos">abc</span>
  12.  
kapuch
ok czyli to oznacza
  1. .cos.drugieCos {}

questionmark.gif

A z tym dwukropkiem co to oznacza?

Aha juz chyba wiem, z dwukropkiem oznacza to:
  1. .cos.drugieCos {}

a bez :
  1. .cos {}
  2. .drugieCos {}
dobrze mysle questionmark.gif

Bo ten dwukropek jest napewno...
Quantum
Nie.. zapis, który podałeś na początku

1. .cos.drugieCos {}

jest poprawny i działa prawie jak ten co podałem ja, tyle że bez zdefiniowanej klasy "cos" na początku <tag class="cos, klasa drugieCos nie zadziała z żadną inną. Z zapisem z dwukropkiem jeszcze się nie spotkałem smile.gif podaj stronę lub kod w jakim to znalazłeś jeżeli pamiętasz
kapuch
No wlasnie ja tez nie dlatego kombinuje, bo z tego co wiem to zapis
style="cos drugieCos" <-- bez dwukropka, przypisuje do obiektu dwie klasy (osobne), czyli:
  1. .cos {}
  2. .drugieCos {}

wiec zapis style="cos: drugieCos" <-- z dwukropkiem, moze oznaczac przypisanie podklasy, takiego rodzaju:
  1. .cos.drugieCos {}

No ale wlasnie nie wiem smile.gif
Quantum
wytłumaczyłem Ci to w poprzednim poście, tu możesz poczytać o przypisywaniu wielu klas do jednego elementu http://www.search-this.com/2007/04/25/opti...class-elements/, ale jeżeli chodzi o ten dwukropek to teoretycznie działa z osobnymi klasami z pierwszego postu, który tu napisałem, ale zwykła spacja daje ten sam rezultat.
kapuch
Cytat(Quantum @ 27.06.2010, 10:33:30 ) *
wytłumaczyłem Ci to w poprzednim poście, tu możesz poczytać o przypisywaniu wielu klas do jednego elementu http://www.search-this.com/2007/04/25/opti...class-elements/.

Nie no to lapie, wiem ze style="abc bca" oznacza przypisanie 2 klass, ale chodzi wlasnie o dzialanie tego dwukropka...
Przypomina mi to a:hover itp.
Quantum
ale na pewno nie oznacza
  1. .cos.drugieCos {}

masz gdzieś taki kod na żywo z tym dwukropkiem ?
kapuch
Cytat(Quantum @ 27.06.2010, 10:37:44 ) *
ale na pewno nie oznacza
  1. .cos.drugieCos {}

masz gdzieś taki kod na żywo z tym dwukropkiem ?

Pracuje na localhost winksmiley.jpg
Ale przeprowadzilem test:
  1. .cos { background: #dbc; }
  2. .drugieCos { border: 1px solid #000; }

I teraz przy takim odwolaniu:
  1. <div class="cos drugieCos"></div>

Mam tlo rozowe i obramowanie czarne,
a przy takim odwolaniu:
  1. <div class="cos: drugieCos"></div>

mam tylko obramowanie czarne bez tla, czyli ten zapis z dwukropkiem dziala tak jak myslalem:
  1. .cos.drugieCos {}

Chyba ze to tylko przypadek...

PS. Chociaz sam nie wiem....pogubilem sie teraz, bo to tak jakby dzialalo na zasadzie (przypisz podklase drugieCos z klasy cos, ale bez klasy cos)
Moze jeszcze ktos "cos" podpowie winksmiley.jpg?
pedro84
Cytat(kapuch @ 27.06.2010, 10:42:44 ) *
  1. .cos.drugieCos {}

Chyba ze to tylko przypadek...

PS. Chociaz sam nie wiem....pogubilem sie teraz, bo to tak jakby dzialalo na zasadzie (przypisz podklase drugieCos z klasy cos, ale bez klasy cos)
Moze jeszcze ktos "cos" podpowie winksmiley.jpg?

Styl odnosi się do elementu cos o klasie drugieCos.
kapuch
czyli
  1. .cos.drugieCos {}

a moze
  1. .cos[spacja].drugieCos {}

?
Sorry ze tak dopytuje ale chce miec 100% pewnosci, ze dobrze zrozumialem, bo sie troche zawiesilem winksmiley.jpg

Elementu? Czyli ze to cos jest <cos> ?
Wtedy css wygladal by tak?
  1. cos.drugieCos {}

bez kropki na poczatku?
Quantum
@pedro84 tam jest kropka .cos.drugieCos winksmiley.jpg czyli przypisywanie kilku klas
pedro84
Wiem. Do elementu o klasie cos z nadana klasa drugieCos. Ten styl nie zadziała Ci do elementu <div class="cos trzecieCos">, ale do <div class="cos drugieCos"> jak najbardziej.

zadziała Ci do drugiego elementu, tj. <div class="cos"><div clsas="drugieCos">
kapuch
Aha to juz chyba kapuje, bardzo dziekuje za Wasza pomoc!
Pozdrawiam
Quantum
@pedro84 to już wcześniej napisałem, autorowi chodzi o zapis <elem class="klasa1: klasa2"> smile.gif
kapuch
Cytat(pedro84 @ 27.06.2010, 10:58:06 ) *
Wiem. Do elementu o klasie cos z nadana klasa drugieCos. Ten styl nie zadziała Ci do elementu <div class="cos trzecieCos">, ale do <div class="cos drugieCos"> jak najbardziej.

zadziała Ci do drugiego elementu, tj. <div class="cos"><div clsas="drugieCos">

Teraz tak patrze i nie zauwazylem wczesniej ze piszesz o <div class="cos drugieCos"> bez dwukropka i nie wiem czy poprostu nie ma to znaczenia, czy to przeoczyles?

EDIT: Zeby bylo ciekawiej - dopiero teraz zobaczylem, ze jest tam tez srednik
Kod
class="cos: drugieCos;"

Przegladam rozne manuale css i nigdzie nie ma takiego zapisu, wiec cos mi sie wydaje ze taki zapis powstal w glowie autora tego skryptu i byc moze pozniej jest jakos przeksztalcany za pomoca JS w locie - cos mi sie tak wydaje.
Quantum
chyba się lekko pomyliłeś i zamiast "style" napisałeś "class", to przypomina zapis styli liniowych dla elementu, szukaj w google pod frazą; inline css style <elem style="właściwość: wartość;">

np: <span style="color: blue; font-weight: bold;">abc</span>
kapuch
Cytat(Quantum @ 27.06.2010, 11:22:35 ) *
chyba się lekko pomyliłeś i zamiast "style" napisałeś "class", to przypomina zapis styli liniowych dla elementu, szukaj w google pod frazą; inline css style

Hehe tak to wyglada, ale na 1000000% sie nie pomylilem smile.gif

EDIT:
Zobacz 12 linijke w tym kodzie: http://alexgorbatchev.com/wiki/SyntaxHighlighter:Usage
Quantum
jak wynika z linku po przyjrzeniu się temu stwierdzam, że zapis został przystosowany dla skryptu JS, to nie ma nic wspólnego z CSS.

Cytat
This feature is new in 2.1 SyntaxHighlighter looks for <script type="syntaxhighlighter" /> which have a specially formatted class attribute. The format of the attribute is the same as the CSS style attribute. The only required parameter is brush (see configuration), which should be set to as one of the brush aliases.
kapuch
No wlasnie tez tak pomyslalem teraz, no coz stracilem swoj i Wasz czas...sorrki smile.gif
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.