Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ocena] MGdevelop.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Elektryk
Zapraszam na mój nowy blog.

MGdevelop.pl

Proszę o oceny w skali do 10
Chętnie też poczytam rady i propozycje.
darko
Pierwsze wrażenie jest takie, że strona ładuje się zbyt wolno, właściwie w ogóle nie ładuje się (zonk).
Elektryk
To pewnie tylko chwilowy problem u dostawcy hostingu. Ja nie zauważyłem przerw w działaniu a większość grafik w tle ma szerokość 1px więc to też nie może być wina dużego rozmiaru.
Pawel_W
stronka nawet, nawet, nie mam już siły patrzyć na kod, ale co do wyglądu to mam kilka zastrzeżeń, mianowicie troszkę za mała czcionka oraz, przynajmniej wg mnie, za dużo krojów, trochę dziwnie to wygląda : /
darko
Cytat
Błąd: FB.provide is not a function
Plik źródłowy: http://connect.facebook.net/en_US/all.js
Wiersz: 10

Cytat
Błąd: jQuery("#slider-code").tinycarousel is not a function
Plik źródłowy: http://mgdevelop.pl/mgdevelop/wp-content/t...ipts.js?ver=1.0
Wiersz: 21

Konsola błędów FF 3.6.6

Ogólnie strona schludna, layout robi pozytywne wrażenie a'la web 2.0. Nie sprawdzałem dokładnie pozostałych kwestii z braku czasu, ale za, co do tej pory zobaczyłem wystawię 8/10 bo nie podoba mi się czas wczytywania strony (może warto byłoby pomyśleć nad zmianą hostingu?).

Popracuj nad interpunkcją i ortografią swoich tekstów:

Cytat
(...) i jestem osiemnastolatkiem z śląska. Tworzeniem stron internetowych zajmuję się od przeszło trzech lat. W tym czasie zdążyłem opanować wszystkie najpopularniejsze technologie wykorzystywane w tym celu oraz wyrobić swój styl kodowania layoutów. Co więcej nabrałem doświadczenia które pozwala mi teraz szybko rozwiązywać typowe problemy z skryptami lub kodowaniem pod różnymi przeglądarkami.

W swoich pracach dążę do jak największej przejrzystości w kodzie i unikaniu łataniu nie działających elementów na siłę. Zamiast tego wolę cofnąć się kilka kroków do tyłu i opracować kwestie od podstaw. Dzięki takiej taktyce mam pewność, że w przyszłości nie zostanę zaskoczony przez skrypt który działał jedynie na słowo honoru a przy dalszej rozbudowie odmawia współpracy.

Poza tym w kilku miejscach masz kilka literówek (webdesign->poradniki, obsluga-protokolu-gg-w-php :
Cytat
Należy tej funkcji używać zawsze przez funkcjami do wyświetlania wiadomości.
) i pewnie jeszcze w kilku miejscach coś się znajdzie. Ogólnie rzecz ujmując masz manię zapominania o przecinkach.

Oceny nie zmieniam 8/10. Bardzo fajna strona, będę co jakiś czas Cię odwiedzał licząc na nowe artykuły.
Pozdrawiam
lessi
Strona fajna, tylko czasami wyskakują błędy np.

Kod
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/mgstudio/domains/mgdevelop.pl/public_html/mgdevelop/wp-content/plugins/easy-google-syntax-highlighter/easy-google-syntax-highlighter.php on line 605

na http://mgdevelop.pl/index.php/kategoria/mo...ojekty/layouty/ i w całym dziale Moje projekty.
Elektryk
Jak mi napisał asystent z pomocy mojego hostingu: wczoraj padło łącze krakowskiego GTSu czyli natura problemu leżała wyżej, teraz wszystko jest ok. Problem z funkcją tinycarousel był ciekawy i spowodowany tym, że chciałem za dobrze. Ponieważ skrypt wtyczki dołączałem jedynie na stronie głównej a wywołanie na każdej. Aktualnie wszystko działa. Co do błędu provide to nie wiem czy da się go rozwiązać ponieważ wina leży w skrypcie od Facebooka. Ale popatrzę, poszukam.

I dziękuje za wszelkie opinie. Co do czcionek do przyjrzę się sprawie smile.gif
cojack
Za bzdury jakie wypisujesz na stronie 1/10, za wygląd 8/10.
Elektryk
Cytat(cojack @ 6.07.2010, 12:33:35 ) *
Za bzdury jakie wypisujesz na stronie 1/10

Chętnie bym polemizował ale nie wiem o co Ci konkretnie chodzi.

PS: mogły przez paręnaście minut nie działać linki w slajderze, poprawione.
cojack
W komentarzu w wpisie masz.
karol33
czcionka po prawo jest naprawde mala i trzeba wytezyc wzrok co dla kogos kto jest pierwszy raz moze byc problemem zeby wrocic szczegolnie po 8 godzinach pracy przed kompem
Kildyt
Layout nie przypadł mi do gustu. Po poprawkach byłby IMHO ok (za duży logotyp, nieujednolicone menu, położenie wyszukiwarki, mało widoczny przycisk RSS, zbyt powolny fadeOut rozwijanego menu, brak wyróżnienia obecnej podstrony w menu).

Jeżeli chodzi o kod:
- brak meta o RSS/ATOM,
- zbyt wiele plików js (pamiętaj, że zwiększy to obciążenie serwera; przeglądarki posiadają limity pobieranych zapytań),
- CSS w head,
- zalecam używanie anglojęzycznego nazewnictwa; jest to wyraz profesjonalizmu i dobre przyzwyczajenie na przyszłość jeżeli swoją karierę wiąże się wyżej),
- linki z samym obrazkiem są dla robotów prawie bezużyteczne, dlatego lepiej jest logotyp ustawić jako background,
- jeszcze bardziej bezużyteczne są puste linki,
- h1 jest tylko jeden w dokumencie (najczęściej zawiera on nazwę strony),
- staraj unikać się pustych div-ów (domyślam się po nazwie klasy div-u ?rozdzielacz?, że jego miejsce mógłby zająć hr),
- staraj się używać więcej trików w CSS-ie, aby ograniczyć niepotrzebne znaczniki (dla przykładu użycie br-ów w liście komentarzy),
-
  1. <p style="display: none;"><input type="hidden" name="poll_id" value="2" /></p>
,
-
  1. <p style="text-align: center;"><strong>Który element tej strony jest Twoim zdaniem najgorzej wykonany i wymaga poprawy?</strong></p>
Nie mnóż niepotrzebnych znaczników. Unikaj dodawanie styli w HTML.
- link z kontaktowym mail-em daj jako mailto:,
- nie rozumiem dlaczego opis input-a tekstowego znajduje się po jego prawej stronie? Przyjęła się raczej lewa strona,
- wszelkie dodatki do pola textarea (emoty, bbcode) radziłby umiejscowić nad polem, a nie pod całym formularzem - jest to nieintuicyjne,
- nawigacja po podstronach jest utrudniona w przypadku braku/wyłączonej obsługi JS-a,
- jeżeli podajesz w CSS-ie np. border-radius dla gecko i webkit-a to dodaj także jako zwykły parametr - nie będziesz musiał w przyszłości zmieniać kodu i dasz szansę cieszyć się ładniejszym wyglądem użytkownikom innych przeglądarek (np. opery),
- nie mieszaj tylu czcionek naraz (Arial, Verdana, Georgia); dobrze jest ustalić czcionki dla całej strony i uwzględnić w liście czcionki alternatywne.

PS Jeżeli już ktoś trafił na twoją stronę i na prawdę interesują go artykuły to nie musisz zwracać się do niego jak do totalnego laika - on z pewnością nie poradzi sobie z kodem. Zdecyduj jaki jest twój target. Teraz piszesz jak dla laików, a serwujesz zagadnienia dla bardziej zaawansowanych.
PS2 Staraj się odchudzać kod, usuwać niepotrzebne znaczniki i zastępować div-y lepiej przeznaczonymi do danej sytuacji odpowiednikami.
Kenobi
Hmm to tak górne menu (nie to 1 z szukaj tylko to 2).
Podobają mi się jednak newsy i ta reklama newsów.
Ogólnie strona gdzieś tak 7,5/10
Elektryk
@Kildyt, dziękuję za bardzo pouczającą wypowiedź ale kolejno:
-strona oparta jest na w Wordpressie a zatem niewiele mogę za dużą ilość plików JS (każda wtyczka dodaje osobno) ani za CSS w head (wbudowane style WP).
-co anglojęzycznego nazewnictwa to właściwie dobra rada, dzięki
-rozdzielacz to pozostałość w kodzie którą usunę jak będe w ten weekend poprawiał layout. Div ten miał w tle to ale potem stwierdziłem, że to za duża ilość gradientów i tylko na szybko usunąłem linijkę w arkuszu styli.
-kody które podałeś pochodzą od wtyczek do Wordpressa.
-ten label po prawej to taka własnie Wordpressowa tradycja, bardzo popularne zagranie.
-emoty -> wtyczka
-ograniczenie bez JS: ale wszystkie artykuły dosięgniesz ponieważ klikając na CMS zobaczysz artykuły o WP i MW.
-spojrzę do tych radiusów
-co do artykułów to hmm... faktycznie bede musiał ograniczyć komentarz w zaawansowanych artykułach. Ale dla laików też zamierzam pisać.

Jeszcze raz dzięki za porady a Karolowi33 za radę z której skorzystam i Kenobi za miłą ocenę smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.