Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: BOT ircowy....
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
PrZeMoL
witam ....

mam radio internetowe i pewien problem
otoz najlepiej dogadywac sie na ircu (nie wszyscy dje sa do tego chetni..)
mam zamiar zrobic skrypt ktory sprawdzi obecnosc osoby - czy siedzi na kanale czy nie. jezeli jej nie bedzie to do panelu DJa sie po prostu nie dostanie i nie bedzie mogla prowadzic audycji.

problem jest z odswiezaniem u eggdropa listy obecnych na kanale.... jest tu jakas osoba ktora sie na tym zna? bo ja mam 10minut a to mnie nie zadowala.... miminalnie to 1 min (najlepiej co do sekundy:))

sam zaraz cos pokombinuje ale ostatnie proby zakonczyly sie niepowodzeniem tongue.gif

z gory dzieki za wszelka pomoc smile.gif
i najlepiej jakby to byla TCL pod eggdropa
MarcinJarek
Napisz na jakims forum od botów ircowych...
itsme
Cytat
Napisz na jakims forum od botów ircowych...

ejj tu taz moze znajdzie pomoc
z tego co pamietam eggdrop mial troche bledow polecam void (jezeli nazwa mnie nie myli) botamy zajmowalem sie kupe lat temu
spenalzo
Yyy ?
Skrypt wchodzący na IRC, sprawdzajacy nicka zajmie nie więcej niż 50 linijek. Polecam poszukać w RFC (nie pamiętam numeru) - znajdziesz dokładną specyfikację protokołu, do którego napisanie skryptu jest naprawde banalne.
PrZeMoL
hmm... to jest pomysl smile.gif

musze pokombinowac
scanner
Zapuytaj Setha o jedo XBS'a tongue.gif
spenalzo
Cytat

Armatę na muchę?
Wystarczy połaczy sie z ircem, wyslać odpowiednie komendy, pobrać dane i zinterpretować wynik - co można zrobić bardzo prosto, przy pomocy kilku fputs i fgets. O ile dobrze pamiętam, to żeby sprawdzić, czy osoba jest na serwerze nawet nie trzeba wchodzić na kanał, ystarczy mu wysłać np. PING -- o ile dobrze pamiętam.
itsme
Kod
/whois

/who *php.pl

/who *it*!*@*
spenalzo
http://rfc.net/rfc1459.html

Wszystko bardzo ładnie opisane aaevil.gif
Ace
tak btw : napisalem wczoraj przez ok 2 h bocika prostego na irc'a...
laczy sie z podanym serwerem, ustawia sobie nick, realname itp... i laczy sie na kanal. Bot stoi juz 8 godzin, i nie jest zle. Jedyna jego funkcja to dawanie opow osobom. Dzieje sie to po otrzymaniu PRIVMSG z haslem....

wiec samemu nie jest trudno napisac wlasnego bocika.
jestem z siebie zadowolony biggrin.gif a cakisc na niecale 350 linii, lecz nie ma tylu opcji co XBS Seth'a
PrZeMoL
Cytat

mam go na kompie tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.