Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Ocena] Gra w jquery
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
asidro
Jako że dopiero uczę się programowania i tworzenia www, chciałbym poddać ocenie moje pierwsze dzieło zapewne pełne błędów i nieścisłości. Grę tworzę dla nauki i zabicia czasu. Może kiedyś pokusze się na rozwinięcie jej choć wiem że to nie ma sensu jeśli nie jest ona we flashu a javascript[jquery] wstydnis.gif. Jak na razie daję do wglądu wersję demonstracyjną. Chciałbym wiedzieć co poprawić żeby uniknąć rozczarowania. Kod jest raczej na pewno straszny i dziwny ale jak na tydzień nauki nie oczekuje rewelacji. Grafika itd. to tylko taka koncepcja z google/grafika.

http://polandball.atspace.com/ <- testowy serwer

Za pomocą kostek losujemy karty a za pomocą strzałek wysyłamy w odpowiednie miejsce. Jak na razie da się tylko atakować gracza #2. By móc zaatakować, wszystkie wolne miejsca muszą być zapełnione.

wstydnis.gif
cojack
Ja tej gry nie ogarniam biggrin.gif
asidro
W sensie że co? worriedsmiley.gif
thomson89
Nie rozumiem tylko czemu ja ciągle wygrywam smile.gif
asidro
Widocznie jesteś dobry rolleyes.gif
skowron-line
Cytat(cojack @ 25.07.2010, 21:34:57 ) *
Ja tej gry nie ogarniam biggrin.gif

I nie czuj się osamotniony smile.gif
@asidro jedno co się ciśnie na usta to DRY. Coś tam przeczytałeś i klepiesz bez sensu, zamiast przeczytać następne strony dokumentacji jeżeli chodzi o kod to tragedia.
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $('.use1').attr("disabled","disabled");
  2. $('.use2').attr("disabled","disabled");
  3. $('.use3').attr("disabled","disabled");
  4. $('.use4').attr("disabled","disabled");

I tak w kółko, zamiast miliona ifów przydał by się jeden switch, + wcięcia albo ich brak.
No i co mi się najbardziej podoba to
Cytat
[Ocena] Gra w jquery

1. document.getElementById("zdrowie2").innerHTML = health2;
jQuery raczej ma narzędzia do tego, chodź mogę się mylić smile.gif
Także podsumowując to
- w ogóle nie wiem o co chodzi w grze, ale to jakby świadczy o mnie
- kodu mogło by być o połowę mniej
asidro
Cytat(skowron-line @ 26.07.2010, 00:19:47 ) *
Także podsumowując to
- w ogóle nie wiem o co chodzi w grze, ale to jakby świadczy o mnie
- kodu mogło by być o połowę mniej

Zgadzam się w pełni że kodu mogłoby być o połowę mniej aczkolwiek "próbowałem" robić wszystko w sposób mi najłatwiejszy. Zawsze można znaleźć czas na przebudowę. To na razie tylko taka pokazówka przed grą więc nie można tego nazwać grą. Tak wiem, że gra w jquery brzmi śmiesznie. Dokumentacje przeglądałem jedynie w poszukiwaniu rzeczy które wydawały mi się użyteczne do zrobienia tego czego oczekiwałem. Mam nadzieje że kiedyś będę pisał lepiej. Jako że spodobało mi się programowanie zamierzam iść w tym kierunku no ale jak widać za mało umiem by sobie z tym moja logika i wiedza wydajnie poradziła.
crackcomm
Cytat(skowron-line @ 26.07.2010, 00:19:47 ) *
  1. document.getElementById("zdrowie2").innerHTML = health2;

jQuery raczej ma narzędzia do tego, chodź mogę się mylić smile.gif

1. $('#zdrowie2').html(health2);
#luq
Cytat(asidro @ 26.07.2010, 00:30:17 ) *
Tak wiem, że gra w jquery brzmi śmiesznie.

Nie rozumiem, dlaczego?
Sam stworzyłem gierkę na potrzebę promocji mojego technikum w JS`ie wykorzystaniem jQuery i nie wydaje mi się śmieszna - coś takiego. Ostatnio zacząłem pisać system map do gry oparty na canvasie i również wykorzystuje jQuery. Więc imho gra w jQuery nie brzmi śmiesznie, to raczej, w tych czasach, gra przeglądarkowa bez jQuery albo innego frameworka JSowego, brzmi śmiesznie...
cojack
Cytat(asidro @ 25.07.2010, 23:38:43 ) *
W sensie że co? worriedsmiley.gif

W sensie że nie wiem co się tam robi biggrin.gif Tu se klikam tu jakieś wybuchy, tu jakieś kostki, kiedy "komputer" ma ruch czort wi, tu jakieś karabiny + 5 do skilla biggrin.gif nie ogarniam haha.gif
SHiP
Mam chromium i ta gra mi po prostu nie działa. Losuję karty dla siebie i kartę komputera, wrzucam swoją na górę. Klikam wybuch i nic się nie dzieje.
asidro
To dlatego że wszystkie wolne sloty na karty muszą być zapełnione by móc walczyć. Gra w trakcie budowy.
Gerwazy
ciężko się połapać, ale idea fajna
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.