Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][PHP]Kilka pytań odnośnie wyszukiwarki i plików
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wolacinio
witam serdecznie winksmiley.jpg
Mam dwa pytanie pierwsze to : mam zrobiony upload zdjeć i wrzuca mi do jednego katalogu i czy lepiej jest katalogowac zdjecie wg. czegoś,zeby serwer był szybszy czy to nie zmienia róznicy czy jest w jednym katalogu czy w kilku ?

Drugie pytanie dotyczy wyszukiwarki otóż mam zrobione kryteria wg. np. kolor_oczu,płci i miasta.
Moge stworzyć zapytanie w którym uwzglednie wszystkie kryteria ale ja chce tylko te które użytkownik wpisał bo może np. tylko płeć i miasto wybrać bez koloru_oczu i nadaremno szuka ?
Moge to zrobić za pomoca If ale bedzie tego sporo np. if(kolor),if(kolor,płeć),if(kolor,płeć,miasto),if(kolor,miasto) itd. to bedzie mnóstwo tego if
W jaki sposob to zrobić ? możecie mi podać chociaż jakiś trop
Pozdrawiam
everth
  1. Bez znaczenia. Jeśli baza przechowuje ścieżki i nazwy to możesz pogrupować sobie po katalogach dla wygody (np. nawigowanie przez FTPa)
  2. Przesyłasz postem to agreguje ci to jako tablicę - wystarczy wyrzucić puste pola (funkcją array_walk()) i foreachem stworzyć zapytanie

Fifi209
To zrób na zasadzie:

1.  
  2. $sql = 'SELECT * FROM `tabela` WHERE 1=1 and ';
  3.  
  4. $pola = array('nazwa' => $_POST['zmienna']);
  5.  
  6. foreach ($pola as $key => $val) {
  7.  
  8. $temp [] = '`'.$key.'` = "'.$val'"';
  9.  
  10. }
  11.  
  12. $sql .= implode(' AND ', $temp);
  13.  
  14. echo $sql;
  15.  

pisane z palca, nie wiem nawet czy działać będzie jako przykład ;p
wolacinio
niestety ten kod nie działa sad.gif powodem jest funkcja implode otoż pomysł jest swietny lecz ta funkcja pobiera tablice a z pętli są zapisywane odzielnie klucze i wartosci,wg mnie trzeba zamienić do znowu na tablice ?
Fifi209
a mi się wydawało że implode leci po tablicy i skleja jej wartości w wolnym tłumaczeniu.
wolacinio
hehe zrobiłem winksmiley.jpg niedowidziałem braku kropki
Ale mi chodzilo tak że jeśli osoba nie wpisze nic do pola "kolor" to niech w zapytaniu w klauzurze Where sie nie pojawia
Fifi209
Cytat(wolacinio @ 27.07.2010, 15:18:35 ) *
hehe zrobiłem winksmiley.jpg niedowidziałem braku kropki
Ale mi chodzilo tak że jeśli osoba nie wpisze nic do pola "kolor" to niech w zapytaniu w klauzurze Where sie nie pojawia

w foreach przed dopisaniem do temp dodaj:
  1. if (!empty($val))
wolacinio
heh chodzi ;] dzieki wielkie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.