Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Program do skanowania dyskow
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Seth
Poszukuje programu do skanwoania dyskow twardych pod windowsa, ktory nie ogranicza sie do partycji windowsowych.

Czyli taki, ktory przeskanuje caly dysk niezaleznie od rodzaju partycji.

Zna ktos taki ?
Marusz
Zalezy co by mial skanowac, to raz. Polecam Ci HDD Regenerator ( http://www.dposoft.net/ ). Okresl rodzaj skanowania, to pomoge cos wiecej.
orson
witam ...

a o jaki rodzaj skanowania chodzi ? wykrycie bledow fizycznych ? to np. partition magic, ranish part. manager, w pakiecie easy recovery tez jest skaner dyskow [chyba calych ale nie jestem pewien] ... najprosciej to zrobic format pelny - on znajdzie all bad sektory i je zaznaczy ...

ps. jak juz masz bad sektory to uruchamiasz pq 8.0 i tam w menu jest bad sector retest ... biggrin.gif wszystkie bady zmieniaja sie w ladne sektorki ... i hd do sprzedania winksmiley.jpg

pozdrawiam
Seth
Wiec moze zaczne od tego jaki mam problem:
Otoz z niewyjasnionych powodwo windows mi siadl. Najpierw niewidzial dysku D, a potem zaczely siadac pliki systemowe. Sprawdzalem 3ema antyvirusami (wczesniej na strazy stal Kaspersky i firewall) - RAV, Kaspersky, AVK.
Nic nie wykryly mimo najswiezszej bazy wirusow.

Jako, ze mam i FreeBSD przenioslem sie na niego i narazie zostawilem winde w spokoju. No ale dzisaij rano odpalam bsdka i to samo. Partycja /usr zostala wyczyszczona - a przynajmniej tak to wyglada (byc mzoe zostala ukryta tak jak pod winda partycja D).
Wiec system nie zachowuje sie tak jak powinen.

Wnioskuje z tego, ze cos jest nie tak z dyskiem bo raczej nei jest to wirus dzialajacy na biosie bo plyta ma dual bios i wykryla by to.

Ostatnia deska ratunku jest skanowanie calego dysku - byc moze sa jakeis sektory zwalone, nie sadze aby to bylo jakies fizyczne uszkodzene ale nie moge tego wykluczyc.

Marek: sciagam to co podales, a jak nie pomoze to sprobuje partiton magic.
Marusz
Pomoze smile.gif Wierz mi. Poza tym, faktycznie mozesz uzyc Ontrackowego EasyRecovery ( http://www.ontrack.com/easyrecoveryprofessional/ ), aczkolwiek on po znalezieniu bledu i probie naprawienia go, nie zawsze zachowuje poprawna strukture plikow (co w wielu przypadkach oznacza samobojstwo).

Plan dzialania:
- najpierw uzyj tego, co Ci podalem jako pierwsze. Jesli masz blad na dysku, to go tym narzedziem naprawisz
- jesli nic nie znajdzie, baw sie dalej do momentu jak znowu cos Ci sie wykrzaczy. Wtedy porob backupy i EasymRecoverymPro zalatw sprawe.

Pamietaj, ze kazda z tych zabawek na dysku 80 gb (bo z tego co pamietam, taki sobie fundnales tongue.gif ) bedzie pracowac bardzo dlugo. Polecam zostawic komputer na noc wlaczony i spac przy szumie wiatrakow aaevil.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.