ADD: Próbowałem wdrożyć się w komentowanie za pomocą JSDoca, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem składnię - dla ułatwienia dodałem na górze skryptu opis tych paru metod
// Obiekt Słownik // .addWords(words) - dodaje słowa do słownika z tablicy; // .addWord(word) - dodaje pojedyncze słowo // // .searchWord(pattern) - zwraca tablicę słów pasujących do dopasowania /** * Tworzy obiekt Słownik * * @constructor * @this {Slownik} * @param {slownik} przyjmuje sformatowany słownik (np. poprzez ajax) */ function Slownik(slownik) { /** @private */ var dict = (typeof(slownik)!='undefined' && slownik) ? slownik:new Array(); /** * Podmieniam plik słownika (np. na pobrany za pomocą ajaxa * * @this {Slownik} * @param {new_dict} Nowy słownik * @return {Slownik} Zwraca referencje do obiektu */ this.addDict = function(new_dict) { dict = new_dict; return this; } /** * Dodaje słowa do słownika z tablicy * * @this {Slownik} * @param {words} Jednowymiarowa tablica zawierająca słowa * @return {Slownik} Zwraca referencje do obiektu */ this.addWords = function(words) { ar_length = words.length for(i in words) { this.addWord(words[i]); } return this; } /** * Dodaje słowo do słownika * * @this {Slownik} * @param {word} Dodawane słowo * @return {Slownik} Zwraca referencje do obiektu Slownik */ this.addWord = function(word) { var temp_dict = dict; w_length = word.length; for (i=0;i<w_length;i++) { k = word[i]//.charCodeAt(0).toString() - osobna kwestia to kodowanie znaków, nie udało mi się tego rozwiązać if (!temp_dict[k]) { temp_dict[k] = (typeof(word[i+1])=='undefined') ? null:new Array(); } temp_dict = temp_dict[k]; } return this; }; /** * Wyszukuje słowa pasujące do wzorca * * @this {Slownik} * @param {word} Szukany wzorzec * @return {result} Zwraca tablicę słów pasujących do wzorca */ this.searchWord = function(word) { ref = getIndex(word); result= new Array(); getMatches(result,ref,word); return result; }; function getIndex(word) { temp_ref = dict; w_length = word.length; for (k=0;k<w_length;k++) { i = word[k]//.charCodeAt(0).toString() if (temp_ref[i]) { temp_ref = temp_ref[i]; } else { return false } } return temp_ref; }; function getMatches(result,ref,prev_word) { for(key in ref) { new_word = prev_word+key//String.fromCharCode(key); if (ref[key]==null) temp_ref = result.push(new_word); getMatches(result,ref[key],new_word) } }; } // Przykładowe połączenie z AJAX (używam jQuery) $(document).ready(function() { $.get('slownik.php',function(result) { dictio = new Slownik(result); //tworzę słownik - słowa pobieram za pomocą JSON res = dictio.searchWord('h'); //zwraca dopasowania do litery h window.console.debug(res); //wyświetlam w konsoli },'json') });
Skrypt do PHP budujący słownik po stronie serwera
class Dictionary { function __construct($words) { $this->createDictionary($words); } function createDictionary($words) { foreach($words as $word) { $this->addWord($word); } } function addWord($word) { $temp_dict =& $this->dict; for($i=0;$i<$w_length;$i++) { $char = $word[$i]; } $temp_dict =& $temp_dict[$char]; } return $this; } function getJSON() { return json_encode($this->dict); } } // ZASTOSOWANIE $dict = new Dictionary($words); //tworzę słownik