Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Checkboxy i cookies
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Pioruniasty
Witam.

Jestem początkującym programistą, zajmowałem się dotychczas upiększaniem stron internetowych poprzez CSS, HTML itp.
Tym razem zacząłem myśleć o stworzeniu coś w stylu portalu w którym użytkownicy będą mogli rejestrować się, przeglądać newsy itp.

Odnośnie rejestracji:
    Stworzyłem u siebie system rejestracyjny oparty na inputach i checkboxach. Z inputami nie poszło mi najgorzej (chodzi o wysyłanie danych do tablicy w MySQL), lecz problem mam z checkboxami.

Moje pytanie więc brzmi: Jak w php napisać kod, który sprawdzi czy dany checkbox jest zaznaczony i wyśle do bazy danych wartość 1 przy zaznaczonym checkboxie lub 0 przy nie zaznaczonym checkboxie?

Edit.

Zapomniałem dodać. Znacie może jakieś proste tutoriale z Cookies dla początkujących?
flashdev
Zanim napisałeś tego posta mogłeś się chwilkę zastanowić.
No przecież w html wystarczy wstawić takiego checkboxa (name="moj_checkbox"), a w php już tylko:

1. print_r($_POST['moj_checkbox']);

Dwa testy i już masz gotową odpowiedź na swoje pytanie winksmiley.jpg
Pioruniasty
Hah, faktycznie biggrin.gif. Trochę jestem dziś zakręcony i nie myślę. Z góry dzięki.

Edit.

Jeszcze jedno. Co jak checkbox mam ustawiony na

Kod
checked="checked"

questionmark.gif?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.