Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Style CSS we wiadomości e-mail.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kacpero1094
Napisałem skrypt, który pobiera szablon wstawia do niego odpowiednie wartości i wysyła e-mailem. Szablon to zwykły HTML. Zawsze wysyłanie wiadomości tego typu nie było problemem, bo był ustawiony odpowiedni nagłówek Content-type.
Teraz, kiedy zacząłem stosować style w sekcji head, wyświetla się kod HTML, ale źle sformatowany. Nie jest uwzględniony żaden ze stylów.
Oto kod umieszczony w sekcji HEAD:
  1. <style type="text/css">
  2. body {
  3. background: #fff;
  4. font-family: "Tahoma", verdana, sans-serif;
  5. }
  6. #main {
  7. width: 900px;
  8. margin: 10px auto;
  9. }
  10. #main #header {
  11. background: transparent url('http://{!server.SERVER_NAME}/mail-templates/images/header_background.png') no-repeat;
  12. }
  13. #main #header img.logo {
  14. float: left;
  15. border: 0;
  16. }
  17. #main #header h1 {
  18. float: left;
  19. margin: 16px 15px;
  20. font-size: 14pt;
  21. color: #000;
  22. }
  23. #main #content {
  24. background: transparent;
  25. }
  26. #main #content hr {
  27. background: #ebebeb;
  28. width: 70%;
  29. margin: 5px 0;
  30. }
  31. </style>

Ktoś umie coś poradzić?
P.S. Mój skrypt zamienia ciąg {!server.SERVER_NAME} na wartość zmiennej $_SERVER['SERVER_NAME']/
thek
W mailach można stosować jedynie style w wersji inline, a i tak nie wszystko jest prawidłowo interpretowane. Inaczej ta sama wiadomość może wyglądać w Outlooku, inaczej w Bat!, a jeszcze inaczej w Thunderbirdzie. To prawie jak z przeglądarkami.Musisz wiedzieć co i jak w jakiej się wyświetla. Ogólnie rzecz biorąc nie ma jednolitego standardu, a pisanie naprawdę dużej ilości kodu inline tym bardziej irytuje przy stylowaniu maila.
kacpero1094
dzięki. ale załamałeś mnie sad.gif

A obrazki pobiera na tło z serwerów?
thek
Powiem to tak... jeśli stosować się będziesz do pisania stron tak jak w roku 2000 to powinno być w miarę ok. Zapomnij o jako takich standardach. W mailach z racji takiego podejścia najbezpieczniej robić maile na tabelkach między innymi. Wiele jest takich zasad, które ewidentnie łamią W3C. Nikt stylować nie lubi maili bo to niewdzięczna praca.

Obrazki z serwera może pobierać, ale o jakimś większym stylowaniu związanym z obrazkami zapomnij. Nie użyjesz z-index, z przezroczystościami też nie ma się co bawić. Z tłami bywa różnie img jest jednak pewniejsze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.