Odnoszę wrażenie, że podobny temat już był (i to nie jeden raz), ale ten wydaje się być najbardziej sensowny ze wszystkich. Mam nadzieję, że taki pozostanie i będzie można go przypiąć dla potomnych. A teraz do rzeczy.
Cytat(Zyx @ 10.08.2010, 22:41:55 )

2. Co mam zrobić z prawie dziewięcioletnim bagażem doświadczenia w PHP?
Wykorzystać w innym języku. Jeśli przesiadka odbywa się na inną technologię webową, to nie jest to aż tak trudne jak to się wydaje.

3. I ile czasu zajmie mi poznanie nowego języka choćby do połowy mojej znajomości PHP?
Dużo. Dlatego też podczas zmiany języka/technologii należy wziąć pod uwagę inne aspekty, takie jak kasa. Pracując jako programista PHP od X lat można wyrobić sobie pewną markę oraz stanowisko. Im dłużej się pracuje w jednym miejscu, tym więcej się zarabia. Przejście do zupełnie innego świata oznacza obniżenie zarobków oraz budowanie wszystkiego od nowa. Im człowiek starszy, tym mniej mu się chce takie coś zrobić.

4. Kto mi przepisze garść co fajniejszych bibliotek na ten nowy język? W myśl przysłowia "cudze chwalicie, swego nie znacie", mnóstwo programistów zdaje się nie zauważać, że od pewnego czasu PHP nie ma się czego wstydzić w tej kwestii i co więcej - takie rzeczy, jak Doctrine 2 to coś, czego inni powinni programistom PHP zazdrościć. Z bardziej przyziemnych rzeczy, po prostu odmawiam pracy z językiem, który nie będzie miał zaimplementowanego OPT albo czegoś działającego na podobnych zasadach

.
Ale po co przepisywać? Wystarczy znaleźć zamienniki. A Doctrine jest kopią Hibernate. Z tą zazdrością to bym się wstrzymał. Entity Framework z .NET bije Doctrine na głowę

5. Czy naprawdę wady PHP są aż tak poważne, by warto było migrować?
To zależy. Jeśli ktoś chce tworzyć tylko strony www, PHP będzie dla niego najlepszym językiem.
Cytat(SHiP @ 10.08.2010, 23:08:00 )

Gdyby jeszcze na rynku były propozycje pracy dla programistów JS to z chęcią bym się przerzucił

.
Cytat(erix @ 10.08.2010, 23:09:46 )

Są, ale nie w PL.

I to zazwyczaj ze znajomością ExtJS (który - podobnie jak QT - jest potężnym frameworkiem).
Są i to w Polsce. Sam miałem okazję brać udział w rekrutacji na stanowisko programista JS (czysty JS bez żadnych zbędnych dodatków). Nie udało się, poległem na 3 etapie.
Cytat(erix @ 10.08.2010, 23:09:46 )

Ale skoro już jesteśmy przy JS, to zawsze możesz pójść w stronę Titanium, czy AIR (Titanium, to platforma pozwalająca na pisanie aplikacji desktopowych w popularnych językach webowych, JS na pewno, PHP chyba też

)
Wprawdzie można pisać aplikacje AIR w Javascript, jednak daleko im do aplikacji pisanych w Actioscript. Chociażby dlatego, że w JS (jeszcze) nie ma takiego cuda jak E4X.
Jeśli chodzi o przesiadkę, to od pewnego czasu zgłębiam tajniki Silverlight. Do tego siłą rzeczy doszedł C# (poznawałem go wcześniej, gdy .NET miał numerek 2, ale jakoś wiedza wyparowała). Obok Silverlight zdarza mi się grzebnąć coś w ASP.NET MVC i w tym przypadku z przesiadką nie byłoby żadnego problemu. Jeśli kiedykolwiek robiło się coś w dowolnym frameworku, który miał z MVC coś wspólnego, przesiadka na ASP nie sprawi większego problemu. Zasady są takie same, różni się jedynie język.
Z przesiadką na inną technologię wiąże się jeden dosyć poważny problem, o którym już wspomniałem - mniejsze zarobki (przynajmniej na start) oraz konieczność poznawania nowej technologii od podstaw. W przypadku Silverlighta jest to zupełnie inny model programowania. W PHP pisze się wszystko sekwencyjne, w SL programowanie oparte jest o zdarzenia. W PHP trzeba korzystać z różnych protez w warstwie prezentacji, w SL mamy XAML. PHP i ASP.NET to dwa zupełnie różne światy jeśli chodzi o serwer, na którym uruchamiane są aplikacje. Proces wdrażania aplikacji, dostęp do danych, konta użytkowników i ich prawa dostępu, ".htaccess" - to wszystko (a nawet więcej) trzeba poznawać na nowo i ktoś kto posiada dużą wiedzę w jednej dziedzinie, może czuć się zniechęcony faktem, że musi zaczynać od nowa. Wprawdzie łatwiej będzie mu tą wiedzę przyswoić, jednak jej ogrom może przytłaczać.