Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formatowanie :)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
cineck
cze pod systemem win XP idzie sformatowac dysk z poziomu DOSa questionmark.gif? jesli TAK smile.gif to jak to zrobic i jaka komenda smile.gif

Pozdro.............
Seth
format c: winksmiley.jpg

Windows XP jest dostarczany na bootowalnej plycie CD. I z poziomu instalatora mozesz sformatowac dysk (dla systemu uzyj NTFSa)

W DOSie nie sformatujesz do NTFSa,a do FATa co jest nie wskazane dla XPka.
Paul
Odpal dosa z jakiejs dyskietki startowej - komenty - format, fdisk - wada taka, ze nie da sie NTFS.

A tak w ogole to nie latwiej tak:
- przenosisz sobie pliki systemowe - ntdetect etc. do innego folderu, zeby xp ci sie nie wlaczyl...
- reset
- wrzucasz cd, pokazuje ci sie intalator windowsa
- dajesz, ze chcesz sformatowac dysk
- dalej se poradzisz smile.gif
invx
fdiskiem mozesz usunac NTFS a potem utworzyc FAT, albo polecam taki fajny programik ParticionMAGIC smile.gif
Paul
Cytat
ParticionMAGIC

Ja rowniez polecam Partition Magic - w nim mozesz robic partycje na otwartym sercu, o roznych systemach plikow etc. smile.gif
Chewolf
Cytat
Format
/u  

Bardzo niebezpieczna opcja, ale też zalecana, gdy chcemy zamazać wszelkie ślady po naszych działaniach. Standardowo nawet gdy sformatujemy jakikolwiek nośnik, wciąż mamy możliwość odzyskania danych, gdyż polecenie format nie zamazuje fizycznie wszystkich obszarów dysku, a jedynie wprowadza informację niezbędną do tego, by system interpretował dysk jako pusty. Zastosowanie opcji /u powoduje, że operacji formatowania towarzyszy zniszczenie wszelkich danych na formatowanym nośniku przez zapisanie każdego bajtu wartością „F6” (szesnastkowo). Składnia:
format <dysk:> /u  
cineck
Cytat
Cytat
Format
/u  

Składnia:

moge sobie normalnie zapodac te skladnie spod DOSa i bede mial czysciutki dysk smile.gif questionmark.gif?
hwao
Cytat
Cytat
Cytat
Format
/u  

Składnia:

moge sobie normalnie zapodac te skladnie spod DOSa i bede mial czysciutki dysk smile.gif questionmark.gif?

Nie nie pozwalam
cineck
Ponawiam pytanie - ale do tych ktorzy maja pojecie 8O
Chewolf
zalatw se dyskiete startowa zaladuj i wpisz ta komende czyli
Kod
format c:
cineck
Cytat
zalatw se dyskiete startowa zaladuj i wpisz ta komende czyli
Kod
format c:

rolleyes.gif no w tym wlasnie problem ze ta komenda mi nie fryka sad.gif gdy pracowalem pod WIN 98 laugh.gif to jak najbardziej robilem wlasnie tak jak mi teraz polecasz smile.gif ale na win XP ..... no nie chce zaskoczyc smile.gif

ps. dyskietke startowa zrobilem - dysk startowy systemu MS-DOS biggrin.gif - moze to zrobilem zle i dlatego nie chodzi sad.gif
spenalzo
Jak masz dyskietkę startową z DOSem to ją włóż i zresetuj komputer. Jeżeli dyskietka jest OK, to uruchomi sie DOS w którym musi działać polecenie format.
Paul
Cytat
Jeżeli dyskietka jest OK

Nie koniecznie jezeli dyskietka jest ok - ewentualnie moze byc zmieniona kolejnosc bootowania w biosie... (ja mam np. bootowanie tylko z C, zeby sie szybciej wlaczal smile.gif )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.