Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odliczanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kamilos809
Witam ponownie, następny problem.
Mam już te swoje procenty i w ogóle... ale chciałbym jeszcze dorobić taki alert że głosować można raz na ileś godzin...
Ogólnie dla niewtajemniczonych: wczoraj pisałem temat z pytaniem jak obliczyć procenty, teraz chodzi mi o takie coś żeby odliczało mi niezależnie czy użytkownik jest na stronie czy nie np. 3 godziny. jak ktoś wejdzie w ten mój ranking to widzi ile mu zostało żeby mógł znowu głosować. czyli po prostu:
1. ktoś sobie głosuje, licznik robi start i musi odliczyć od 3 godzin do 0 minut
2. jak pokaże 0 to dopiero można z danego IP znowu głosować
3. Pokazuje ten licznik, ile zostało danemu IP

mam nadzieje, ze jasno się wyraziłem. Oczywiście sam nie am pomysłu jak to rozwiązać...
Rymar
zapisz do bazy ip i czas glosowania i jak ktoś będzie chciał zagłosować,a czas będzie krótszy niż 3h to odejmiesz od czasu aktualnego czas z bazy i wyświetlisz zostało tyle a tyle czasu. Albo do pliku zapisz...
kamilos809
No nie za bardzo zrozumiałem bo ogólnie skąd system będzie widział ile zostało? w sensie ustawie sobie tam $date = bla bla bla <- czas zagłosowania w zapytaniu do bazy dam żeby mi dodawało od razu w kolumnie zostało 3 h (3:00:00) i potem nie wiem co dalej tzn. jest sobie godzina dajmy na to: 16:00 i jak on ma od tego odliczyć i wiedzieć że o 19:00 mozna znowu kliknąć?
Pawel_W
time

zwraca czas w formacie unixowym, dodajesz do tego 3h (czyli 3600s) i zapisujesz w bazie, następnie sprawdzasz czy czas z bazy < time(), jeśli tak to możesz głosować smile.gif
kamilos809
no coś tam łapie. Jak wytworze jakiś kod to na pewno tutaj go pokażę winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.