Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [programowanie] czegos to brak :( ...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
slaw:)
witam.

od pewnego czasu mam taki problem:

mam pomysl (tu jest link to tematu, poczatku pomyslu dyplomowka) na napisanie projektu w php (projekt bazy mysql jest gotowy i juz w bazie wprowadzony). co chwile cos nowego mi po glowie chodzi typu jak to ma wygladac, co zrobic, zeby to bylo lepsze, zeby lepiej ten projekt funkcjonowal i mial budowe modulowa (pozniej rozszerzenie nie stanowi problemu). ale jest pewien problem:

- niewystarczajaca wiedza (ale to sie da) - dotychczas mialem stycznosc tylko ze strukturalnym, a cos takiego to chyba powinno byc obiektowe? i co tu zastosowac? Nie wiem czy dobrz mysle, ale moze smarty i adodb. A cos takiego jak MVC? Mozecie mnie skorygowac (jak cos zle mysle), nakierowac?

- jak siadam do komputera i mam cos napisac to nagle caly zapal do pracy, wena i wszystko, co jest potrzebne do pisania, wyparowuje jak kamfora. I nici z roboty. Czy Wam sie tez takie cos zdarza? I jaki macie sposob?

Dzisiaj cos zaczne powoli, ale nie dam glowy, ze bedzie tak jak zawsze.

pozdr

slaw:) (powoli zalamany sad.gif

ja pierdziu, ale pesymizmem zionie
DeyV
Heh - czasem coś jest w tym, ze człowiek siada do PC, i nagle zapomina o wszystkim co sobie zaplanował.
I wcale nie jest z tym łatwo walczyć. Ale można.

Mi pomaga kilka rzeczy.
1. znalezienie "swojej" pory na pisanie. Zauważyłem np. że najwięcej najlepszego kodu napisałem między 22 a 02 i nić nie pomaga ilośc czasu spędzona w innych porach. Dlaczego? nie mam pojęcia

2. robienie notatek od razu, jak coś przyjdzie do głowy. Nawet jeśli na 2 dzień okarzą się zupełnie nierealne, to i tak lepiej jest je spisać. NAWet jak miałbyś zrobić to w srodku nocy, bo właśnie wtedy na coś (przez sen winksmiley.jpg ) wpadłeś.

3. wykresy, schematy i wszystko, co sie da narysować. Mi niesamowicie pomaga możłiwość "popatrzenia" na strukturę bazy i jej związk.
Co prawda ciągle nie nauczyłem się pracować z UML, ale sądzę, że to też by mi pomogło. Nawet wtedy, gdy przygotowanie tych schematów potrafi mi zająć dużo czasu, to i tak w moich programwach schematy bazy należą do najbardziej dopracowanych elementów kodu winksmiley.jpg
Cytat
między 22 a 02 i nić nie pomaga ilośc czasu spędzona w innych porach. Dlaczego? nie mam pojęcia

Tez tak mam, ale niepraktykuje, poniewaz nastepnego dnia bylem nieprzytomny smile.gif Ale wlsnie najlepiej to mi sie robi tak po 20:00, 21:00.

Cytat
2. robienie notatek

robie, ale jak siedam, to nic. Czesto tak robilem, ze poszedlem juz spac i juz zasypiam (ale dalej mysle co tam jeszcze by mozna...) i nagle jest! I zamiast zasna spokojnie pisalem. Tez niepraktykuje zaz bardzo. Jak jest zbyt pozno zwlaszcza. Ale rano jak sie budze to jeszcze pamietam i zapisuje.

Cytat
3. wykresy, schematy i wszystko, co sie da narysować

Projekt bazy mam. Strukture katalogow, co, gdzie, tez sobie rysuje (a wlasnie, do tego projektu musze sobie dokladniej rozpisac:).

dzieks

spenalzo
Ja np. mam dni w których moge wydajnie od rana do wieczora, bez żadnej przerwy i co chwile wpadają nowe pomysly.
Ale niestety są też takie dni (najczęściej niestety wypadają przed końcem terminu), gdzie przychodzę ze szkoły, siadam do kompa i... i nic. Włączam edytor i patrze się bezmyślnie na kod - niestety na to nie znalazłem lekarstwa - po prostu trzeba to przeczekać w nadziei na lepsze dni/godziny.

Jeżeli chodzi o porę dnia, to najlepiej mi sie pracuje 12-16 i 22-0x (jak dlugo wytrzymam tongue.gif).
wiecie, ze chyba pomagacie !!

pewnie telepatia. od paru dni siadam i cos robie. efektow jeszcze konkretnych nie widac, ale pare dni jeszcze i....

lepiej nie pisac, zeby nie zapeszyc.

Cytat("spenalzo)
Jeżeli chodzi o porę dnia, to najlepiej mi sie pracuje 12-16 i 22-0x (jak dlugo wytrzymam ).

o dziwo 2 tyg temu spalem chyba ze 2 godziny (do 3:00 siedzialem) - tyle wytrzymalem i dopiero okolo 3 spac mi sie zaczelo chciec.

pozdrowionka

Rozni ludzie, rozne potrzeby, rozne pory dnia i nocy

:idea:
scanner
No cóż.. Ja skrypt dla mojego site'u pisze już od ponad pół roku. W ciągu tego czasu:
1. Poznałem ADOdb
2. Poznałem Smarty
3. Poznałem podstawy OOP
4. Dowiedziałem się co to MVC
5. Dowiedziałem się o "NiceURL's"

Pięć kroków - a każdy z nich oznacza zrozpoczynanie od nowa.
Wiem, że najlepiej koduje mi się rano. Akurat w czasie, gdy musże się zając inną praca zarobkową.
No i php.PL. To już nawet nie mówie, ile czasu mi to zajmuje wszystko..
I wychodzi na to, ze jak dziennie napisże dwie linijki kodu (średnio) to jest dużo...

Przy projektowaniu najważniejsze są:
Notatki - chyba, ze masz na tyle pojemną głowę i twórczą wyobraźnię, zę zapamiętasz.
Diagramy - człwoiek jest wzrokowcem. A nic nie przemawia tak dobzre jak rysunek.
Rozsadek - jesli cos ci nie idzie dobzre, przerwij. Zamknij Edytor, uruchom gre, idź do kina, na spacer, posluchaj muzyki. NIe mysl o projekcie.
DeyV
a ja ogólnie sądzę, że w końcu zaczeło się wiosenne przebudzenie, co powoduje, że wogóle znacznie więcej zaczeło się dziać w swiatku internetowym.
Teraz przewiduję utrzymanie takiego stanu do końca czerwca z lekkim osłabieniem w przełomie maj - czerwiec (sesje)

Tak więc ludzie - korzystajcie póki możecie - trzeba zdążyć przed sezonem ogórkowym winksmiley.jpg
scanner
Kto mi kupi laptopa? Bede mogl pokodowac w pociagu jezdzac do mojej lubej.
Tylko bez netu.. bo znowu wsiakne w php.pl tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.