Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Algorytm satysfakcji klientów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Koleś
Cześć! Piszę sobie takie narzędzie marketingowe. Jedną z jego funkcji jest analiza postów na dużym forum pod kątem zadowolenia użytkowników.
Czy znacie jakieś algorytmy lub najlepiej gotowe implementacje? Mam pomysł, żeby po prostu przeszukiwać tekst w poszukiwaniu słów kluczowych, które się definiuje w ustawieniach. Aczkolwiek można zrobić to bardziej ambitnie stosując analizę języka naturalnego czy coś w tym guście.. niestety nie jestem specjalistą od tak zaawansowanych rozwiązań.
Czy macie jakieś fajne, darmowe rozwiązanie, którym chcielibyście się podzielić? Dzięki.
erix
Darmowego raczej nie dostaniesz, w końcu Ty też chcesz na tym zarabiać. winksmiley.jpg

A jeśli chodzi o analizę, to jednak bym odpuścił automat - taki algorytm nie rozróżni czegoś w stylu ironii/etc. A są inteligentne jednostki, które z niej korzystają.

Pomijam już fakt użytkowników, którzy celowo działają na niekorzyść danego produktu...
darko
Ale dlaczego nie możesz użyć "standardowych" narzędzi badania poziomu satysfakcji Klienta, jak: ankieta, sonda, jakiś rozbudowany formularz kontaktowy, system ocen (gwiazdki) i opinie o produkcie/usłudze? Przeszukiwanie postów na forum pod kątem jakiś szczególnych słów kluczowych raczej nie jest najlepszym pomysłem, dlatego, że na forach często ludzie wypisują głupoty, albo uprawiają trolling. Poza tym, jak wspomniał erix, trudno jest rozróżnić poziom semantyczny i kontekst użytych sformułowań, szukając słów kluczowych w postach. Ja bym odpuścił sobie to zagadnienie, a wszelki rezultat takich poszukiwań ocenił jako niemiarodajny, bo na pewno jakieś wyniki uzyskasz, pytanie tylko, jaka będzie ich wartość, jeśli w ogóle jakakolwiek. IMO żadna, niewystarczająca, aby na tej podstawie wyciągać jakiekolwiek tezy w toku analizy poziomu satysfakcji Klienta.

ps. nie ten dział (postowanie w innym dziale niż oczekiwany/brany pod uwagę podczas analizowania słów kluczowych także powoduje spadek wartości wyników poszukiwań, o których sensie rozmawiamy biggrin.gif ).
wookieb
Bez sztucznej inteligencji nie mamy o czym rozmawiać, a i ona nie musi być wystarczająca. Tym bardziej nie jest to darmowe...
Koleś
To jest narzędzie zewnętrzne, skaner forum, korzystam z curl do gromadzeniach danych. Nie pytajcie dlaczego
Takie mam zlecenie i jest z tego niezła kasa. laugh.gif
darko
Czyli jesteś z konkurencji winksmiley.jpg
wookieb
Cytat(Koleś @ 18.08.2010, 11:56:29 ) *
Takie mam zlecenie i jest z tego niezła kasa. laugh.gif

No to nieźle się wtopiłeś. I nie istnieje wtedy pojęcie "niezła kasa"
Koleś
Nie jestem z konkurencji. Czy ja prosiłem o to, żeby ktoś zadawał pytania na temat tego do czego potrzebny jest taki algorytm, dlaczego, po co, itd?
Po prostu potrzebuję i już. Koniec z off-topem.
erix
A ja nie wiem, czemu dalej naciskasz - jest bardzo mało prawdopodobne, że dostaniesz coś takiego za free, o ile w ogóle.
darko
Cytat(Koleś @ 18.08.2010, 12:49:21 ) *
Nie jestem z konkurencji. Czy ja prosiłem o to, żeby ktoś zadawał pytania na temat tego do czego potrzebny jest taki algorytm, dlaczego, po co, itd?
Po prostu potrzebuję i już. Koniec z off-topem.

Nie pytałem, stwierdziłem. <EOT>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.