Jako nowy użytkownik zacznę od przywitania się ze wszystkimi.
Teraz do rzeczy. Przymierzam się do napisania - UWAGA, UWAGA! - własnego CMSa. Tak jest - "kolejny niepotrzebny nikomu CMS". Niektórzy już pewnie ziewają. Ma to być system napisany przejrzyście, szybki i prosty w prowadzaniu zmian (coś jak dawne phpBB 1.4.x) .
Zastanwiam się więc, czy jest sens wprowadzania do niego systemu template'ów - własnego, bo system ma mieć jak najbardziej przenośny charakter (a więc tylko AMP).
Skąd moje wątpliwości? Templaty działaja w ten sposób, że najpierw sprawdzaja dane wejściowe (COOKIE POST GET SESSION) i na tej podstawie decydują jaką stronę wyświetlić. Przygotowują tą stronę pobierając odpowiednie dane, np. z bazy danych, wykonują obliczenia, itd. Potem otwierają plik szablonu i sprawdzają, które z tych danych wlać do strony.
Zalety:
grafik i programista mogą pracować osobno
Wady:
kod mniej przejrzysty
istnieje duże prawdopodobieństwo, że pobierzemy więcej danych niż potrzeba (bo grafik, uzna którąś z funkcji za niepotrzebną i wyrzuci z szablonu)
trudno sterować układem strony - co jeśli grafik będzie chciał, aby menu było dwu, a nie trzy poziomowe, żeby wyświetlało się 10, a nie 5 ostatnich nagłówków - z poziomu szablonu trudno robić takie rzeczy, chyba, że wcześniej przygotujemy wszystkie możliwości (tj. pobierzemy maksymalną liczbę danych) co jest raczej rozwiązaniem nieefektywnym.
Pomyślałem, że może lepiej zacząć działać od drugiej strony - najpierw sprawdzamy szablon, a potem pobieramy potrzebne dane i wlewamy je w ramy naszego HTML-a. To miałoby sens, tyle, że przecież tak działa php - więc po co od nowa wymyślać koło. Aby ułatwić pracę można przecież wprowadzić zamiast szablonowych aliasów, zmienne i odpowiednie funkcje.
Poza tym i tak całą grafikę można (i powinno) się robić w CSS.
Jeżeli szerzę tu jakąs herezję proszę o natychmiastowe wyprowadzenie mnie z błędu.