Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: templaty - za i przeciw
Forum PHP.pl > Forum > PHP
BugTomek
Jako nowy użytkownik zacznę od przywitania się ze wszystkimi.

Teraz do rzeczy. Przymierzam się do napisania - UWAGA, UWAGA! - własnego CMSa. Tak jest - "kolejny niepotrzebny nikomu CMS". Niektórzy już pewnie ziewają. Ma to być system napisany przejrzyście, szybki i prosty w prowadzaniu zmian (coś jak dawne phpBB 1.4.x) .
Zastanwiam się więc, czy jest sens wprowadzania do niego systemu template'ów - własnego, bo system ma mieć jak najbardziej przenośny charakter (a więc tylko AMP).

Skąd moje wątpliwości? Templaty działaja w ten sposób, że najpierw sprawdzaja dane wejściowe (COOKIE POST GET SESSION) i na tej podstawie decydują jaką stronę wyświetlić. Przygotowują tą stronę pobierając odpowiednie dane, np. z bazy danych, wykonują obliczenia, itd. Potem otwierają plik szablonu i sprawdzają, które z tych danych wlać do strony.
Zalety:
grafik i programista mogą pracować osobno

Wady:
kod mniej przejrzysty
istnieje duże prawdopodobieństwo, że pobierzemy więcej danych niż potrzeba (bo grafik, uzna którąś z funkcji za niepotrzebną i wyrzuci z szablonu)
trudno sterować układem strony - co jeśli grafik będzie chciał, aby menu było dwu, a nie trzy poziomowe, żeby wyświetlało się 10, a nie 5 ostatnich nagłówków - z poziomu szablonu trudno robić takie rzeczy, chyba, że wcześniej przygotujemy wszystkie możliwości (tj. pobierzemy maksymalną liczbę danych) co jest raczej rozwiązaniem nieefektywnym.

Pomyślałem, że może lepiej zacząć działać od drugiej strony - najpierw sprawdzamy szablon, a potem pobieramy potrzebne dane i wlewamy je w ramy naszego HTML-a. To miałoby sens, tyle, że przecież tak działa php - więc po co od nowa wymyślać koło. Aby ułatwić pracę można przecież wprowadzić zamiast szablonowych aliasów, zmienne i odpowiednie funkcje.

Poza tym i tak całą grafikę można (i powinno) się robić w CSS.

Jeżeli szerzę tu jakąs herezję proszę o natychmiastowe wyprowadzenie mnie z błędu.
hwao
Wg mnie to jest nieprzydatne poniewaz wszytko co napisales na goze da sie zrobic bez problem np limit 5 linków. Pozatym jak w takim lay wyobrazasz sobie np: przelanczanie miedzy stronami to jest poprostu nie wygodne nie mowiac juz o ze on jest poprostu sztywny, np: jakby wysietlil linki do nastepnych stron newsów (powiecmy ze jest ich 50 i chyba wszytkich na 1 stronie nie wyswietlisz albo 5 pierwszych? przydaly by ie linki). Sam kod wlewania nie wiem czy by sie polacalo pisac sporo lepije jest aby wygenerowane to bylo w " 2 strone ".... Takie moje zdanie nikt sie nie musi zgadzac ;-)
jbiz
Cytat
Wady:  
kod mniej przejrzysty  

alez skad, wrecz przeciwnie! to pewnie zalezy jakiego systemu templatow uzywasz, ja polecam templatepower bo jest bardzo prosty do zczajenia - godzinka i mozna pisac.

Cytat
istnieje duże prawdopodobieństwo, że pobierzemy więcej danych niż potrzeba (bo grafik, uzna którąś z funkcji za niepotrzebną i wyrzuci z szablonu)  

wtedy postepujesz analogicznie i usuwasz niepotrzebne dane z kodu, bo dokladnie wiesz ktore usunac i nie przebijasz sie przez gaszcz zagniezdzonego w php-ie htmla smile.gif

Cytat
trudno sterować układem strony - co jeśli grafik będzie chciał, aby menu było dwu, a nie trzy poziomowe, żeby wyświetlało się 10, a nie 5 ostatnich nagłówków

mozna np. tworzyc pliki konfiguracyjne dla calej strony i wtedy zmieniasz w jedynm miejscu jedna zmienna i heja

z tego co sie skromnie orientuje to szablony sa po to zeby sprawe ulatwiac a nie komplikowac. zadna z *wad* ktore wymieniles nie przemawia do mnie. powodzenia
scanner
Cytat
Poza tym i tak całą grafikę można (i powinno) się robić w CSS.
Jeżeli szerzę tu jakąs herezję proszę o natychmiastowe wyprowadzenie mnie z błędu.
No trochę pojechałeś kolego. grafike w CSS? Nie.....
Herezje szerzysz a i owszem.

Stosowanie szablonów ma tylko jedna wadę. Odrobine spowalnia działanie aplikacji. Ale jeśli zrobisz wszystko z głową, spowolnienie jest prawie niezauważalne.
Zapytam:
Jak chcesz bez szablonów zrobić "skórki" ?
Jak chcesz bez szablonów zrobić bardziej skomplikowane wersje językowe?
Jak chcesz zmusić webdesignera aby wplatał w kod HTML jakieś niezrozumiałe dla niego znaczniki php?

Oczekuję rzeczowych odpowiedzi smile.gif
zalew
zwracasz sobie dane, parsujesz przez szablon.. po co tyle filozofowac?

to ze kod nieprzejrzysty to nie moge zrozumiec na jakiej podstawie do tego doszedles..
DeyV
Z jednym można się jednak zgodzić. Często pojawia się sytuacja, gdy pobiera sie pewne dane, któe w rzeczywistości nie są wykorzystane w templates'ie
Jednak i na to jest sposób, czego przykłądem jest np. Wact
umożliwiajacy przeniesienie momentu pobrania danych na odnalezienie danego elementu w szablonie.
Zresztą - po części można uzyskać to również w Smarty, przesyłając do szablonu nie tablice z danymi, a obiekt z metodami do wykorzystania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.