Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekierowanie a bandwidth
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bastek
Niedawno wdrożyłem w swoim serwisie pewne rozwiązanie obsługujące mirroring plików. Skrypt redir.php w zależności od żądania kieruje przeglądarkę do odpowiedniego serwera.

Skorzystałem z metody proponowanej również tutaj, czyli sprawdzam najpierw, czy plik jest dostępny na odległej maszynie, a potem wysyłam odpowiednie nagłówki zmuszające przeglądarkę do zapisania pliku. Plik czytam funkcją readfile().

Przeglądając logi serwera okazuje się, że każde przekierowanie jest zaliczone na moje konto, czyli 100 MB, które użytkownik ściągnie z mirrora obciąża również moje konto. Według logu plik redir.php ma w tym przypdaku 100MB. Czy mogę robić coś źle, czy to błąd mojego providera?

Dziękuję za każdą pomoc.
halfik
to musi isc na Twoje konto, bo to Twoj skrypt sciaga pliki, a nie uzytkownik, uzytkownik otrzymuje je tylko od twojego skryptu.
bastek
W sumie racja... Jest jakiś sposób, żeby to obejść? Nie chciałbym podawać linku otwartym tekstem.
halfik
na dzien dzisiejszy stanu mojej wiedzy - nie znam sposobu, zeby to obejsc. chyba ze admin przestawi, ze skrypty beda uruchamiane nie jako twoje a jako np. apache...
GeoS
Rozwiazanie jest proste:
1. ustawiasz dla mirrorow domenki (powiedzmy ww2.costam.pl, ww3.costam.pl, ...)
2. stawiasz na nich skrypt, ktory na podstawie jakiegos parametru bedzie weryfikowal zrodlo przekierowania (czy jest z twojej strony glownej, czy ktos dobiera sie do pliku "na sile")
3. to chyba wszystko smile.gif

Gdzies na stronie apache w przykladach w manualu do mod_rewrite bylo cos na temat balancingu obciazenia serwerow i mirroringu (przy wykorzystaniu DNSow, ...).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.