Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Integracja serwisu internetowego z facebookie, twitterem itd...?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Matiash
Witam,

Otóż jestem ciekaw jakie są Wasze opinie na temat integracji strony internetowej z portalami takimi jak facebook, twitter, stumbleUpon... Ja posiadam stronę fotograficzno-podróżniczą (picture-globe) i zastanawiam się nad możliwością dodania rejestracji przez w/w portale oraz inne bajery takie jak share czy like this. Chciałem się dowiedzieć jakie jest Wasze zdanie na ten temat, gdyż osobiście jakoś nie przepadam za integracją stron z tymi gigantami (może dlatego, że nie jestem zarejestrowany na żadnym portalu tego typu). Jednak jeśli to wpłynie na zwiększony ruch na mojej stronie to może warto spróbować ?

Pozdrawiam Maciek!
Riklaunim
Dla serwisów społecznościowych, czy podobnych o dużym ruchu użytkowników takie integracje to podstawa. Facebook Graph jest dość dobre opisany na np. stronach Facebooka dla developerów (choć nie jest to zbyt miłe "API"). Można też stosować pośredników ułatwiających obsługę logowania/rejestracji - np. https://rpxnow.com/
nasty
Posiadanie mechanizmu autoryzacji przez takie serwisy jak Google, Facebook, Windows Live ID czy inne podobne to jest nazywane "Claims-based identity". Tutaj fundamentalne znaczenie ma to, do czego maja służyć te mechanizmy autoryzacji. Pod tym względem odsyłam do Google pod hasłem: Clams Based identity. To jest trochę inne spojrzenie na mechanizm identyfikacji i autoryzacji i zależnie od tego do czego Ci ta identifyfikacja użytkowników jest potrzebna to będziesz w stanie zdecydować.

Z mojej strony dodam, że jak widzę na stronie potrzebę rejestracji, to 20 razy się zastanawiam, czy na prawdę warto zmarnować kilka minut swojego czasu na wypełnianie formularza, potem potwierdzenie mejla itd... I robię to tylko wtedy kiedy absolutnie muszę a też w wielu przypadkach wypełniam te pola wartościami "A", "AA", bo nie chce mi się pisać. Gdy widzę jednak "Connect with Facebook" czy "Login with Google" to wiem, że jeden klik może zastąpić to wszystko i nie szkodzi mi nic kliknąć i się tam zarejestrować, bo wtedy już nie muszę nic wypełniać, niczego potwierdzać a jedyna moja obawa jest taka, czy ta strona/aplikacja nie narobi mi bałaganu w profilu.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.