Witam
Jestem początkującym użytkownikiem programu Access 2007 i jeśli to możliwe to prosiłbym o wskazówkę w rozwiązaniu mojego problemu.
Stworzyłem prostą bazę danych dla wyrobów wytwarzanych w firmie produkcyjnej (części zamienne do samochodów).
Chciałbym moją bazę trochę rozbudować (udoskonalić) tak aby do danej części był przypisany typ pojazdu oraz zespół w jaki skład wchodzi.
Obecnie mój formularz dla danego wyrobu, który wypełniam posiada następujące pola: numer katalogowy, numer firmowy i nazwa. Dodałem jeszcze typ pojazdu oraz numer zespołu (np. dla silnika lub skrzyni biegów) w jaki dana część wchodzi.
Stworzyłem dodatkową tabelę z typami pojazdów – i to jest proste. Ale stworzenie tabeli zespoły już nie jest taka dla mnie prosta, ponieważ każdy z typów pojazdów ma inne numery (rodzaje) i typy zespołów. Stworzyłem więc osobno tabele zespołów dla każdego typu pojazdu.
I tu pojawia się problem. Jak zrobić rzecz następującą: w formularzu po wybraniu „typ pojazdu” chciałby aby w polu „zespoły” był możliwy wybór numeru zespołu dla wcześniej wybranego typu pojazdu. Nie wiem jak to połączyć.
Jeśli temat był już poruszany to przepraszam, ale nie wiedziałem dokładnie pod jakim słowem kluczowym szukać.
Pozdrawiam i dziękuję za ewentualną wskazówkę
thame