hmm....
co do JAVY nie byłbym takim entuzjastą, pomimo że język ten ma potężne możliwości i jest jak do tej pory nie dościgniony na rynku w swojej kategori to jednak bym tak nie rzucał sie na niego bo jego szybkość jest daleka od oczekiwań wobec niego,
dla mnie obecnie jednoznacznie jeżeli miałbym komuś polecic nauke jakiegoś języka to C#,
i nie będe tutaj przytaczał jego zalet bo by brakło pola w bazie na tego posta,
ale jednak podstawowym pytaniem jakie musisz sobie zadać to w jakim celu uczyć chcesz się programowania, i niechodzi mi tutaj bynajmniej o typ aplikacji jaki chcesz tworzyć,
dla mnie są trzy podstawowe działki
:arrow: chcesz spróbować, nigdy tego nie robiłeś i chcesz zobaczyć jak to jest

- to jednoznacznie JAVA lub php w wersji 5
:arrow: chcesz być programistą "rasowym" tutaj pojęcie jest dużo bardziej złożone i najpierw trzeba sobie zadać pytanie jak u Ciebie z matematyką, algorytmiką itp, bo jeżeli to cie nie kreci i nie masz do tego głowy to omiń ten pkt ale jeżeli czujesz sie na siłach to zacznij od C++ i wszelkich technologi związanych z XML,
:arrow: jeżeli chciałbyś być koordynatorem projektów programistycznych, o tutaj zadanie jest holernie złożone i najpierw trzeba określić dokładnie działkę tych projektów (czy są to aplikacje webowe, czy stand-alone, czy na urządzenia przenośne itd) i po określeniu tej działki wybrać odpowiedni język dla niej (pewnikiem albo JAVA albo C) i zacząć jego naukę ale także zacząć naukę technik projektowania aplikacji i narzędzi z tym związanych,
no to winno wystarczyć, po reszŧe odsyłam do googla no i do wyszukiwarki bo temat był już poruszany
Pozdro