Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [OT] jaki język programowania polecacie sie uczyć?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
cichy
Witam.
Pytanie jak w temacie:
do wyboru:
:arrow: C/C++
:arrow: Java
:arrow: ASP (ASP.NET)

No i oczywiście jakie polecacie ksiażki do ww. języków dla osób znających już troszke dane języki jak i dla tych które o danym języku nie słyszały aaevil.gif

Pozdro
Dawid Pytel
Wprawdzie C++ to podstawa. Znajać ten język łatwo będzie Ci przejść np ma Jave to jednak polecam właśnie to drugie.
Jeżeli zastanawiasz się nad technologią "przyszłości" to z całą pewnością jest to Java. Wystarczy zobaczyć ogłoszenia pracy. Poza tym Java ma niesamowite możliwości. Możesz w tym zrobić niemal wszystko.
Osobiście uważam, że jest to najlepszy wybór smile.gif
O ASP.NET sie nie wypowiadam bo nie znam.

Z książek polecam: "Java. Wprowadzenie" ale musiałbyś już być trochę obeznany żeby sięgnąć po tą pozycję.
patrycjusz
hmm....
co do JAVY nie byłbym takim entuzjastą, pomimo że język ten ma potężne możliwości i jest jak do tej pory nie dościgniony na rynku w swojej kategori to jednak bym tak nie rzucał sie na niego bo jego szybkość jest daleka od oczekiwań wobec niego,
dla mnie obecnie jednoznacznie jeżeli miałbym komuś polecic nauke jakiegoś języka to C#,
i nie będe tutaj przytaczał jego zalet bo by brakło pola w bazie na tego posta,

ale jednak podstawowym pytaniem jakie musisz sobie zadać to w jakim celu uczyć chcesz się programowania, i niechodzi mi tutaj bynajmniej o typ aplikacji jaki chcesz tworzyć,
dla mnie są trzy podstawowe działki
:arrow: chcesz spróbować, nigdy tego nie robiłeś i chcesz zobaczyć jak to jest tongue.gif tongue.gif - to jednoznacznie JAVA lub php w wersji 5
:arrow: chcesz być programistą "rasowym" tutaj pojęcie jest dużo bardziej złożone i najpierw trzeba sobie zadać pytanie jak u Ciebie z matematyką, algorytmiką itp, bo jeżeli to cie nie kreci i nie masz do tego głowy to omiń ten pkt ale jeżeli czujesz sie na siłach to zacznij od C++ i wszelkich technologi związanych z XML,
:arrow: jeżeli chciałbyś być koordynatorem projektów programistycznych, o tutaj zadanie jest holernie złożone i najpierw trzeba określić dokładnie działkę tych projektów (czy są to aplikacje webowe, czy stand-alone, czy na urządzenia przenośne itd) i po określeniu tej działki wybrać odpowiedni język dla niej (pewnikiem albo JAVA albo C) i zacząć jego naukę ale także zacząć naukę technik projektowania aplikacji i narzędzi z tym związanych,
no to winno wystarczyć, po reszŧe odsyłam do googla no i do wyszukiwarki bo temat był już poruszany smile.gif
Pozdro
Dawid Pytel
Oto ciekawy tekst porównujący Jave i C++:

http://www.3miasto.net/~chq/c/howto/t1.html#AEN12

Nie chcę znowu wywoływać żadnej wojny smile.gif Jednak jestem pewien, że za dwa lata (jeżeli nie już) to Java będzie wiodącą technologią, a dla mnie programowanie to także mój chleb więc chcę inwestować dobrze i uczyć się tego języka.

A propos mozliwości zatrudnienia. Ostatnio gdy właściciel pewnej firmy IT usłyszał, że "robię w Javie", podskoczył do mnie(!) i nawet bez przywitania powiedział "chcesz pracę?" biggrin.gif
e4you
C/C++ lub ASP.NET

Cytat
Patryk
chcesz spróbować, nigdy tego nie robiłeś i chcesz zobaczyć jak to jest - to jednoznacznie JAVA lub php w wersji 5

z tego co mi wiadomo wersja 5 jest jeszcze nie dokonca stabilna
mr_therion
Jeżeli kierować się możliwością znalezienia pracy to Java i php są teraz bardzo porządane, i pewnie będą nadal... C# się czasem jakaś oferta pojawi, a ASP żadko... Dwóm pierwszym językom można przyjrzeć się bardziej.
wassago
hmm.. nie odpowiem w ankiecie poniewaz ja sie uczylem od podstaw php. Ale najlepsze jest to, ze teraz moge sie odniesc do C, ECMA i innych jezykow, bo z tego co mi wiadomo skladnia jest bardzo podobna (np. JS).
DeyV
to jakie oferty się zauważa, jest uzależnione w głównej mierze od tego, gdzie się zagląda, oraz z kim spotyka.

Jednen fakt jest jednak niepodważalny - pracując solo, nie mając kontaktów i znajomości, łatwiej jest sporo osiągnąć w php, niż np. w C++, lub C#
Seth
ASP czy ASP.NET to nie jezyk, a platforma do tworzenia oporogramowania.

Tutaj masz prowonanie asp.net, javy i php
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=7427

Ja polecam C#
FiDO
Kilka dni temu zaczalem "bawic" sie C#.
Jezyk i cala platforma .NET ma duzo zalet. Mnostwo wbudowanych rzeczy, np. regexpy w C/C++ to masakra, a tutaj w koncu normalnie, podobnie ze stringami, praktycznie zniknely wskazniki (mozna ich uzywac tylko w specjalnych blokach unsafe), wiec kod jest bezpieczniejszy. Jezyk jak juz ktos napisal posiada wiele zalet Javy, bedac przy tym duzo szybszym od niej (to jest moja blokada do Javy, do samego jezyka nic nie mam, ale te VM...).
Niestety roznica w wydajnosci miedzy C# a C++, z tego co przez te kilka dni zdazylem zauwazyc, jest calkiem spora. Przepisalem sobie taki malutki (bardoz malutki... kilka stron kodu, jedno proste okienko z kilkoma kontrolkami) projekcik z C++ na C#. O ile kodu w C# bylo duuuzo mniej (glupie przegladanie procesow w windowsie w czystym api to prawie strona kodu, a w C# samo wczytanie procesow do tablicy to 1 linijka i potem tylko iterowanie po tym w petli) to program dzialal zauwazalnie wolniej. Do tego na starcie zajmowal on 8MB ramu (C++ sporo mniej niz 1MB), nie zeby to bylo na dzisiejsze czasy duzo, ale jak zobaczylem listing procesow i ze tylko chyba 2-3 programy aktualnie dzialajce (spore kobyly) zajmuja wiecej, a nawet taki apache mniej zzera to troche jednak robi roznice. No chyba, ze lwia czesc z tego zajmowanego ramu to jest sama platforma .NET i jest to mniej wiecej staly narzut, wtedy to rozumiem.
Dodatkowo zrobilem sobie maly tescik, petla wykonywana iles tam miliardow razy i w niej kilka prostych operacji arytmetycznych (+, -, *, /).
C# - ~2150 msec
C++ - 0 msec
[oba testy wykonywane kilkanascie razy]
MIerzylem GetTickCount'em, bo jeszcze w C# nie umiem obsluzyc High Resolution Timer'a. Nie uzywalem zadnych optymalizacji, w obu przypadkach standardowe ustawienia projektu (aplikacja konsolowa). Troche mi sie to nie podoba.. bede musial jeszcze jakies dokladniejsze testy zrobic, bo wydaje mi sie az niemozliwe zeby taka roznica byla.

Moze ktos ma jakies ciekawe spostrzezenia ?
Bakus
Najciekawszym spostrzeżeniem będzie spojrzene na serwis sourceforge.net...
Ilość projektów/języki w jakich są tworzone
Kod
13397   C++

13314   C

11938   Java

8951    php

1445    C#

Liczby mówią same za siebie... A tak poza tym... w jakim języku jest pisany Kernel ? winksmiley.jpg

Moja opinia jest prosta - należy iść w kierunku jęzkyów prostych, pupularnych i szeroko wspieranych w grupach/gronach OpenSource... Tylko taki wybur gwarantuje szybką naukę na przykładach i dużą ilość specjalistycznych książek w naszym ojczystym języku...
FiDO
Cytat
Najciekawszym spostrzeżeniem będzie spojrzene na serwis sourceforge.net...
Ilość projektów/języki w jakich są tworzone
Kod
13397   C++

13314   C

11938   Java

8951    php

1445    C#

Liczby mówią same za siebie... A tak poza tym... w jakim języku jest pisany Kernel ? winksmiley.jpg

To nie jest argument. Wiadomo, ze przeciez nikt nie bedzie pisal kernela w C# czy Javie, bo nie do tego zostaly one stworzone. Trzeba dobierac jezyk do zastosowan.
A ilosc projektow w C# na sf i tak jest IMHO dosc spora.. C# jest dosc swiezy, a juz zdazyl dogonic Delphi i przegonic kilka innych ciekawych, dlugo juz istniejacych, jezykow. Mysle, ze ta liczba bedzie caly czas rosla.
Seth
FiDO: Porownywales C++ .NET z C# czy Visual C++ (ew. Borlandowskie) ?
FiDO
C++ w srodowisku VS.NET ale bez rozszerzen .NET (managed cos tam..)
Seth
Chodzi o unmanaged code (kod niezarzadzany) ?
Bo jezeli nie korzystales z dobrodziejstw .NETa uzywajac tego kodu to czasy sa zrozumiale.
.NET sam narzuca swoje elementy, ktore musza byc zaladwoane stad ten czas i wielkosc pliku.
Chociaz jest do pobrania ze strony MSa quake w wersji .NET pisany chyba w calosci w C# i nie widac duzego spowolnienia pracy.

Natomiast jak sam MS pisze do zastosowan wysoko wydjajnosciowych polecany jest C++.

Swoja droga pewnie z czasem framework dostanie kopa i powinen byc szybszy.
Slyszalem, tez ze nowy Windwos ma przyspieszac .NETa przez zintegrowanie calego systemu w windowsie.
cichy
Witam ponownie...
Po wielu godzinach namysłu chyba będe wybierał między c# (.net) i java (może nawet i oba) tylko teraz pojawia się problem ksiażek..
Przydałoby sie cos dobrego żeby nie wyrzucać kasy w błoto..
O ile z java sprawa jest prosta ("thinking in java") to niestety z C# i .NET mam drobne problemy.

Czy możecie mi polecić jakieś naprawde dobre ksiazki do tego języka?
ewentualnie powiedzcie co sądzicie o tej:
http://hoga.e-pasaz.pl/x_C_I__P_411863;410004.html

Pozdrawiam

PS podobno ksiazka która kosztuje mniej niż 85 zl jest do du*y biggrin.gif
Przynajmniej taki słyszałem ostatnio stwierdzenie...
Seth
http://helion.pl/ksiazki/vcsneo.htm <--- ksiazke o C#
http://helion.pl/ksiazki/caspnt.htm <--- ksiazka o ASP.NET z wykorzystaniem C#

Polecam obie winksmiley.jpg
Majdan
A co powiecie na:
:arrow: Thinking in C++. Edycja polska
:arrow: Thinking in C++. Edycja polska. Tom 2

Planuję kupno tych książek, zapowiadają się dobrze.
Co wy o tym myślicie :?:
cichy
Majdan: jak najbardziej tak.
Ksiązki z serii thinking in *** tego autora są świetne.

Pozdro
matys
Majdaj jeśli chodzi o ksiązki do C++, ja pracuje na "C++ dla każdego". Polecam ci tą pozycje wszystki śweitnie wyjaśnione choć cena nie najlepsze bo wyniesie cie z kosztami wysyłki prawie 100 ale warto wydać tyle pieniędzy.
Oto link:
http://helion.pl/ksiazki/cppdk.htm
orgierka
czym się różnią książki z serii c++, a c++ builder :?:
Seth
C++ Builder to srodowisko programistyczne i zapewne ksiazka bedzie opisywala programowanie w nim. A opis samego C++ jest stricte nakierowany na standardowy C++ bez elementow dostepnych na roznych srodowiskach programistycznych.

Skoro jzu mowa o ksiazce do c++ to zdecydowanie polecam Arkana C++

Mialem kiedys kilka ksiazek laczeni z ta powyzej - helionu - i dopiero przy tej IMO mozna sie czegos nauczyc.
FiDO
Cytat
Przydałoby sie cos dobrego żeby nie wyrzucać kasy w błoto..
O ile z java sprawa jest prosta ("thinking in java") to niestety z C# i .NET mam drobne problemy.

Mozesz jeszcze zaoszczedzic. Jesli masz juz doswiadczenie np. z C++ to Java czy C# nie bedzie problemem, wiec nie trzeba ksiazki w ogole. Angielska elektroniczna wersja Thinking in Java jest bodajze darmowa (chyba nawet ktos kiedys tutaj dawal linka), wiec polecam ja przeczytac.
Skok z Javy na C# jest jeszcze prostszy niz z C++ na C#.
Ja zaczalem C# bez posrednictwa Javy i przy pierwszym podejsciu bylo ciezko (dalem sobie spokoj na jakis czas), ale ostatnio podszedlem drugi raz i opierajac sie tylko i wylacznie na prostych przykladach duzo sie nauczylem. W MSDN'ie jest wszystko co potrzeba wiedziec i jeszcez troche gratis winksmiley.jpg Polecam tez www.codeproject.com/csharp/ , mozna tam sie nauczyc bardzo wielu ciekawych rzeczy.

Cytat
Chodzi o unmanaged code (kod niezarzadzany) ?
Bo jezeli nie korzystales z dobrodziejstw .NETa uzywajac tego kodu to czasy sa zrozumiale.
.NET sam narzuca swoje elementy, ktore musza byc zaladwoane stad ten czas i wielkosc pliku.

Dokladnie tak zrobilem, ale spodziewalem sie troche mniejszego tego narzutu.

Cytat
Natomiast jak sam MS pisze do zastosowan wysoko wydjajnosciowych polecany jest C++.

A nie wiesz moze czy mozna sobie np. newralgiczne funkcje napisac w C/C++ i uzywac ich w projekcie C# ?
Byloby to wygodne.. interface pisac w C#, bo robi sie to faktycznie bajecznie prosto po przesiadce z czystego WinAPI (w koncu godny konkurent BCB), a jakies niskopoziomowe algorytmy pisac w C++.
Cytat
Swoja droga pewnie z czasem framework dostanie kopa i powinen byc szybszy.

Czekam na to z utesknieniem...
Seth
Cytat
A nie wiesz moze czy mozna sobie np. newralgiczne funkcje napisac w C/C++ i uzywac ich w projekcie C# ?

Nie probowlaem tego ale sprobuj zrobic z tego programu w C++ dll'ke, a pozniej tylko przez COMa podepnij ja do C#.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.