Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [linux] Jak odszukać i zabić proces?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Bakus
chodzi o to, że przy starcie uruchamia mi się mały programik w C... Ścieżkę do niego znam... I teraz pytanie zasadnicze: W jaki sposób znaleść numer tego procesu i jak wysłać do niego sygnał TERM (znaczy sygnał zakończenia), a w razie niepowodzenia operacji KILL ?

P.S. Program jest uruchamiany z uprawnieniami roota
patrycjusz
ps aux
i pozniej kill -9 nrprocesu
smile.gif
Bakus
wielkie dzięki... szkoda, że w hydeparku nie można dawać "pomógł mi"...winksmiley.jpg
Yarecki
Dla ulatwienia dodam, ze mozna uzyc ps aux|grep nazwa_programu. Na komputerze, na ktorym odpalonych jest wiele procesow czasami mozna przegapic, ten ktorego sie szuka.
Jabol
albo i można dać `killall '*prog'`
Bakus
Nio dobra... mam już komplet poleceń...
(uruchomienie: `nice -19 /home/bakus/wskaznik` i zamknięcie: `killall wskaznik`)
A teraz jeszcze w ramach kontynuacji...
W jaki sposób można wykonać w php polecenie z uprawnieniami root'a? (niestety inaczej się nie da, bo program wykorzystuje niskopoziomowe operacje na porcie LPT)
Yarecki
Niezbyt rozsadnie, ale z poziomu php mozesz uruchomic skrypt, ktory ma ustawionego suid'a.
Bakus
hehehe skrypt będzie dostępny tylko w sieci lokalnej... maszyna na której działa serwer udostępniający wspomniany skrypt nie jest w żaden sposób dostępny z zewnątrz...

Dzięki za naprowadzenie... pokombinuje cosik...
Bora
może su root questionmark.gif? tongue.gif
Bakus
Tylko, że jakoś jeszcze nie rozpracowałem podania mu hasła... winksmiley.jpg
Aczkolwiek kombinuję teraz z [manual:794a72cadc]proc_open[/manual:794a72cadc]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.