wiewiorek
12.10.2010, 10:38:09
Macie jakiś pomysł na jakiś temat związany ze stronami internetowymi i pracą magisterską - dodam, że ja miałem mnóstwo - przynajmniej tak mi się wydawało, np. porównanie konkurencyjnych technologii do tworzenia stron internetowych, np. frameworka języka PHP - Symfony i frameworka jakiegoś innego języka, którego mógłbym przy okazji poznać - moim zdaniem idealny temat badawczy; miałem też inne pomysły, ale też się nie spodobały dwóm potencjalnym promotorom - że to bardziej na pracę inżynierską, że ktoś niedawno robił w swojej pracy porównanie frameworków języka Java i że kiepska to była praca i odniosłem wrażenie, że w ogóle tematyka związana ze stronami internetowymi im się nie podoba, w ogóle brak jest u mnie na uczelni przedmiotu związanego z tworzeniem stron internetowych więc może pośrednio wynika to z tego, że nikt się nie zna

Mieliście tego typu problemy - w ogóle jeden promotor powiedział, że to on sam wymyśla tematy - akurat w ogóle mi nie odpowiadają, związane z automatyką, robotyką itp.
Macie jakiś pomysł związany ze stronami internetowymi, który np. u Was został zaakceptowany czy coś - nie wiem - może jakieś argumenty im przedstawić.
Stwórz aplikację, oprzyj ją o jakiś framework, a pracę inżynierską potraktuj jako dokumentacje.
Fifi209
12.10.2010, 13:45:02
wiewiorek
12.10.2010, 14:47:46
No ale jak przedstawiałem im moje propozycje tematów to chyba oczywiste było, że to nie będzie tylko aspekt teoretyczny a także praktyczny zakładający stworzenie jakiejś aplikacji..... hm...... no chyba, że oni nie kumaci byli ? Nie rozumiem w gruncie rzeczy o co im chodziło i czemu moje tematy im nie odpowiadały...
kbsucha
12.10.2010, 14:52:33
Ja napisałem działający szkielet pod prosty system zarządzania klientami. Promotor nie narzekał. Znajomy z grupy interesujący się programowaniem web pisał coś na temat ORM, chyba porównanie popularnych. Na obronie osoby w komisji najbardziej interesowała tematyka bezpieczeństwa, co też może być bardzo ciekawym tematem pracy. Jeżeli jesteś na studiach technicznych to lepiej patrzą jak napiszesz jakąś konkretną aplikacje, niż suche porównywanie FW.
Speedy
12.10.2010, 16:38:17
Dziwisz się, że nikomu nie pasuje temat typu: "Porównywanie frameworków"? Ten temat jest lipny. Jakbym był takim promotorem też bym powiedział, że mi nie pasuje. Zrób jakiś konkretny projekt, a nie wywody, które właściwie do niczego nie prowadzą. Jak nikt nie chce zaakceptować tematu związanego z tworzeniem stron www, to wybierz sobie inny temat, a jeśli podczas studiów nie nauczyłeś się niczego innego poza tworzeniem stron, to wtedy pojawia się problem. Możesz podejść do tematu sposobem. Nie opowiadaj, że chcesz stworzyć jakąś stronę, tylko aplikację internetową, która realizuje konkretne zadanie. Wtedy będzie to brzmiało bardziej wiarygodnie.
batman
12.10.2010, 17:57:29
Ja na swoją magisterkę napisałem aplikację do generowania planu zajęć dla uczelni wyższej. Wybacz, ale porównanie dwóch frameworków, jestem w stanie napisać w jeden weekend.
Jeśli chcesz czymś zaskoczyć, napisz duży system. Częścią dla inżyniera będzie jego stworzenie, a dla magistra badanie tematu (zapotrzebowanie na takie rozwiązanie, ewentualne zyski, gdyby był to startup, możliwości rozwoju, itd). Jeśli chcesz gotowy przykład, proszę:
- aplikacja do zarządzania pacjentami w szpitala (rejestracja online, ekarta pacjenta, karta z chipem do przechowywania informacji, itp)
- informatyzacja biura (szereg rozwiązań wspierających pracę biurową - blog firmowy, intranet, monitorowanie czasu pracy, monitorowanie stanu sieci, itp)
- automatyzacja pracy firmy dostawczej (skanujesz kod, resztą zajmuje się aplikacja, czyli od kogo, do kogo, na kiedy, itd)
Na każdy z takich pomysłów będziesz potrzebował kilka (do kilkunastu) tygodni na badania oraz około 6 - 12 miesięcy na wykonanie.
wiewiorek
12.10.2010, 18:36:27
Ale ja w celu porównania chciałem właśnie zbudować dwie oddzielne aplikacje - np. portal społecznościowy w przypadku jednej technologii i sklep internetowy w przypadku drugiej i dzięki temu mógłbym zaprezentować na przykładach konkretne różnice poza opisem teoretycznym - z tymże o tym potencjalnym promotorom nie wspomniałem - myślicie więc, że mnie źle zrozumieli ?
Daiquiri
12.10.2010, 19:07:42
A jak chcesz porównać sklep do portalu społecznościowego? Nie wiem na ile Twój potencjalny promotor "ogarnia" temat związany z aplikacjami internetowymi, ale nie dziwię się że reaguje odmownie na propozycje zwyczajnego porównania czegokolwiek. W pracy magisterskiej powinieneś napisać coś od siebie, a nie przepisywać dane z Internetu czy książek. Zasadniczo musisz postawić sobie jakąś tezę/zadanie do wykonania. Praca jest nijako dokumentacją techniczną(teoria) oraz dokumentacją z "przebiegu" analizowania tezy/wykonywania zadania. Na koniec stwierdzasz czy się udało czy nie, a także czy spełniłeś założenia początkowe.
wiewiorek
17.10.2010, 08:24:03
Dobra już wszystko wiem - niestety u mnie tematy związane z aplikacjami webowymi byłyby zbyt słabe na pracę magisterską i takie tematy nie zostaną zaakceptowane. :/
gusiackax
20.10.2010, 14:30:42
No nasne że słabe...
http://www.megapedia.pl/jak-zrobic-strone-internetowa.html to przecież wyczerpuje byle artykuł. Dałem linka abyś się pośmiał razem ze mną...
No ale gdyby takie tematy mogły zostać zaakceptowane to lanie wody jak tralala... Zastanów sie nad napisaniem nie portalu ale jakiegoś narzędzia np jak www.chmurak.pl czy coś takiego
Daimos
28.10.2010, 18:34:41
Cytat(wiewiorek @ 17.10.2010, 09:24:03 )

Dobra już wszystko wiem - niestety u mnie tematy związane z aplikacjami webowymi byłyby zbyt słabe na pracę magisterską i takie tematy nie zostaną zaakceptowane. :/
Za słabe? Gdzie studiujesz?

Sam pisałem pracę na temat ZF, jego optymalizacji i zastosowaniach w dużych projektach - wszystko poparte dodatkowym projektem, co naprawdę wymagało sporo pracy, a tematów jest miliardy
Sklep internetowy i portal społecznościowy? To chcesz zrobić na pracę i jest za słabe? Głowa boli, ważne, aby pokazać element naukowy, badania, doświadczenia itp w pracy, widocznie z tym miałeś problem, bo jak uderzasz z tekstem, że zrobisz coś - to nie jest praca. Jakby to było takie proste, to ludzie by przynosili dwie kartki papieru i np. zespawanego i stoczonego pręta na 1500 sposobów
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.