Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] View i funkcja end
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
blackroger
Mam pytanie. Nie wiem czy to niedoczytanie czy brak jakiejś wiedzy podstawowej z mojej strony...Dlaczego nie można używać funkcji end na tablicach w widoku??

Po użyciu:

1. <?php echo end($a) ?>
  2.  

Pojawia się komunikat esc_specialchars;

Proszę o wyjaśnienie.
morgan
Wszystkie zmienne przekazywane z kontrolera do widoku są opakowywane w bodajże sfOutputEscaper class, możesz sobie to sprawdzić w widoku poprzez <?php echo get_class($a) ?> i zobaczysz ze to nie jest zwykła tablica. Masz dwie opcje, albo nie używać funkcji end albo wyłączyć output escaping w symfony :]
-=Peter=-
sfOutputEscaper ma metodę getRawValue(), która zwróci pierwotną przechowywaną wartość, na tej wartości powinieneś móc wykonać funkcję end().
destroyerr
W widoku można przecież korzystać normalnie. Nie trzeba żadnych dodatkowych funkcji używać i błąd nie powinien się pojawiać. Problem występuje tylko w szablonie.
Możesz jeszcze zmienną uczynić bezpieczną, czyli opakować w sfOutputEscaperSafe (kontroler ma metodę upraszczającą).
blackroger
Dzięki za odpowiedzi. Ale dziwna sprawa że normalnie w widoku mam taki błąd. Wcześniej tego nie było. Dopiero przy przejściu na 1.4.6
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.