Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Sortowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Otto
Witam mam taki problem z sortowaniem rekordów

Mam taką tabele:

id
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11

I gdy wyświetlam posortowane wyniki dostaje taki efekt

1
10
11
2
3
4
5
6
7
8
9

Jak złożyć zapytanie abym otrzymywał

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
nospor
SKoro to są liczby to trzymaj te dane w polu liczbowym a nie tekstowym. Wlasnie dlatego masz zle sortowanie - sortuje jako tekst smile.gif
Otto
Dzięki bardzo tongue.gif Zapomniałem że dałem varchar tongue.gif
Ulysess
skoro już jest taki temat.. mam tabele w której są trzymane przedmioty (okolo 80 tyś rekordów na tą chwile a ciągle rośnie ) pobieram dane i od razu w zapytaniu sortuje dane czy to jest lepsze rozwiązanie ? czy może zrobić po stronie php questionmark.gif tylko że wtedy musiał bym posortować tak samo jak w zapytaniu czyli "ORDER BY `status` DESC,`id_items` DESC,`plus_items` DESC".
nospor
tak, sortowanie w bazie jest lepsze. Oczywiscie przy założeniu, ze masz odpowiednie indeksy
Ulysess
hmm mam takie zapytanie
  1. "SELECT `id_item`,`status`,`type`,`id_items`,`plus_items` FROM `items` WHERE `id_char`='".mysql_real_escape_string($id_user)."' && `type`='".mysql_real_escape_string($type)."' ORDER BY `status` DESC,`id_items` DESC,`plus_items` DESC";

kluczem podstawowym jest id item index to status , type , id_char -> czy to jest odpowiednie ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.