Używam NetBeans do pisania w php, javie etc. Mój problem, może trochę nie związane stricte z PHP, polega na tym, że nie wiem w jaki sposób zapisać w PHPDoc w komentarzach, informację o zwracanym elemencie jako tablicy obiektów danego typu, tak aby w innych klasach NetBeans wiedział że poszczególne elementy tablicy są obiektami.
Pokaże to na skrypcie:
klasa obiekt
class mojObiekt(){ private $id; public function __construct($id){ $this->setId($id) } pubic function setId($id){ $this->id = $id; } public function getId(){ return $this->id; } public function _toAray(){ } }
klasa obiektcontener
class obiektcontener{ private $obiekty; /** * @return <= co tutaj wpisać aby w skrypcie niżej mieć podpowiedzi przy tworzeniu projektu */ public function getObiekty(){ return $this->obiekty; } /** * @return obiektcontener */ public function addObiekt(mojObiekt $obiekt){ $this->obiekty[] = $obiekt; return $this; } }
gdzieś w skrypcie
$obiektcontener = new obiektcontener(); $obiektcontener->addObiekt(new mojObiekt(1)) ->addObiekt(new mojObiekt(2)) ->addObiekt(new mojObiekt(3)); $moje_obiekty = $obiektcontener->getObiekty(); $moje_obiekty[0]-> //i tutaj w NetBeans chciałbym aby NetBeans pokazał mi dostępne publiczne metody oraz atrybuty z mojObiekt
Czy jest na to jakieś rozwiązanie
Myślałem aby stworzyć metodę w tej klasie coś w stylu $obiektcontener->obiektyIterator()->next() // co zwracało by obiekt typu mojObiekt