Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwarka na zasacie ctrl+f
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Sixaa
Witam, mam takie pytanie, czy posiada ktoś scrypt wyszukiwarki na stronę opierającej się na działaniu przeglądarki lub chociaż o takim słyszałquestionmark.gif
Chodzi o to aby działała na zasadzie jak ctr+F na firefoxie i działała na każdej wyszukiwarce?
wookieb
Po cholerę skoro każda wyszukiwarka to ma?
modern-web
On ma na myśli wyszukiwarkę tak jak w każdej przeglądarce ale nie na 1 stronę tylko na cały serwis...
1. Wchodzisz na stronę;
2. CTRL+F i wyświetla Ci się np. pole na środku strony gdzie możesz wyszukać słowa w CAŁYM serwisie - nie na 1 podstronie (na tej, na której się aktualnie znajdujesz)

Mam rację Sixaa?
bmL
Na przykład: http://www.openjs.com/scripts/events/keyboard_shortcuts/
i wiele więcej w google.
Do tego wyszukiwarka js/(ajax?). smile.gif

wookieb, to się może przydać. Kiedyś trafiłem na taki cpanel. Szukałem phpmyadmina jak odruchowo walnąłem ctr+f -> "phpmy" to znikły wszystkie opcje a moim oczom ukazała się ikona z linkiem do phpmyadmina, bardzo to było pomocne i przydatne smile.gif
sebekzosw
to nic trudnego takie coś zrobić... robisz akcje w JS, że po wciśnięciu klawiszy wyskakuje Ci div z inputem, a tam wpisujesz i za pomocą funkcji podświetlasz to co szukasz winksmiley.jpg
Sixaa
Cytat(modern-web @ 23.10.2010, 18:48:49 ) *
On ma na myśli wyszukiwarkę tak jak w każdej przeglądarce ale nie na 1 stronę tylko na cały serwis...
1. Wchodzisz na stronę;
2. CTRL+F i wyświetla Ci się np. pole na środku strony gdzie możesz wyszukać słowa w CAŁYM serwisie - nie na 1 podstronie (na tej, na której się aktualnie znajdujesz)

Mam rację Sixaa?

Tak właśnie o to mi chodzi. Da się stworzyć coś takiego bez bazy danych? i wysokiej znajomości phpp?
modern-web
Do tego najbardziej nadaje się JavaScript. PHP wykonuje polecenia po stronie serwera więc na to nie ma co liczyć...
Na Javie się nie znam ;/ Może ktoś z tutaj zgromadzonych będzie w stanie Ci pomóc.
Pomógłbym gdyby była to wyszukiwarka, której nie wywołuje się za pomocą kombinacji klawiszy ctrl+f...
bmL
Samo zagadnienie "wyszukiwarka" wymaga dobrych stosunków z filtracją danych oraz wyrażeniami regularnymi, źle stworzona wyszukiwarka jest podatna na ataki które mogą zabić nasz serwis. Ale ogólnikowo:

1. javascript
- keyboard shourtcuts handling
- xmlhttp / ajax (jeżeli chcesz żeby wyniki były wyświetlane bez przeładowania strony)
2. php. Tutaj trzeba już wziąć pod uwagę to jak zbudowany jest twój serwis. Mówisz że nie używasz baz danych tak więc prawdopodobnie kluczowe dla ciebie będą funkcje:
- file_get_contents (do pobrania zawartości przeszukiwanych plików)
- preg_match_all (do odnalezienia wyszukiwanych fraz)

Reszta to złożenie z tych klocków wyszukiwarki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.