Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js][php] Pole typu SUBMIT
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
b4rt3kk
Witam,
następującym sposobem możemy łatwo przechwycić za pomocą php, który przycisk został użyty do wysłania formularza, jednak chciałbym to zrobić w formie linku.

1. <input type="submit" name="nazwa" value="wartosc1" />
  2. <input type="submit" name="nazwa" value="wartosc2" />

tak jak tutaj:

1. echo "<a href=\"#\" onclick=\"formularz.,submit()\">Wyslij</a>"; // jak nadać temu przesyłaną wartość?

jednak nie wiem w jaki sposób wysłać wartosc1 lub wartosc2, kiedy zamiast buttona mamy link z js, tzn. jak mogę stwierdzić który link został użyty do wysłania formularza, najlepiej poprzez php.

tehaha
a dlaczego nie możesz użyć przycisku submit z formularza?
Bosslog
  1. <a href="#" onclick="wyslij_form('wartosc')">Wyslij</a>

A nasza funkcja w JS może wyglądać tak:

1. function wyslij_form(wartosc)
  2. {
  3. document.formularzyk.test.value = wartosc;
  4. document.formularzyk.submit();
  5. }

Nasz formularz:

1. <form name="formularzyk"><input type="hidden" name="test" /></form>
b4rt3kk
Cytat(tehaha @ 26.10.2010, 18:29:17 ) *
a dlaczego nie możesz użyć przycisku submit z formularza?

Pole submit z formularza nie pasuje mi do wyglądu stronki, a nie chce mi sie robić kilkunastu obrazków, bo mam dosyć sporo formularzy.

Cytat(Bosslog @ 26.10.2010, 18:31:07 ) *
  1. <a href="#" onclick="wyslij_form('wartosc')">Wyslij</a>

A nasza funkcja w JS może wyglądać tak:

1. function wyslij_form(wartosc)
  2. {
  3. document.formularzyk.test.value = wartosc;
  4. document.formularzyk.submit();
  5. }

Nasz formularz:

1. <form name="formularzyk"><input type="hidden" name="test" /></form>

Właśnie o to mi chodziło, dziękuję.
tehaha
Cytat(b4rt3kk @ 26.10.2010, 18:50:39 ) *
Pole submit z formularza nie pasuje mi do wyglądu stronki, a nie chce mi sie robić kilkunastu obrazków, bo mam dosyć sporo formularzy.

Można mu nadać takie same style jak dla zwykłego linku, więc nie widzę potrzeby kombinowania z js
b4rt3kk
Cytat(tehaha @ 26.10.2010, 19:12:37 ) *
Można mu nadać takie same style jak dla zwykłego linku, więc nie widzę potrzeby kombinowania z js

Możesz mi nieco przybliżyć ten temat? Czy przycisk submit może wyglądać jak zwykły tekst? Tj. po najechaniu zmieniać dajmy na to kolor, itp? Jak osiągnąć ten efekt? To że można ustalić dowolny font, wielkość czy kolor to wiem, ale czy da się pozbyć tego przycisku a zostawić sam tekst i by posiadał pewne akcje po najechaniu? Tak jak właśnie wspominałem, podświetlenie.
czarny234
Za pomocą CSS możesz normalnie "bawić się" buttonem tak jak zwykłymi linkami lub innymi elementami. Pokaż co chcesz osiagnąć
tehaha
Cytat(b4rt3kk @ 27.10.2010, 00:41:02 ) *
Możesz mi nieco przybliżyć ten temat? Czy przycisk submit może wyglądać jak zwykły tekst? Tj. po najechaniu zmieniać dajmy na to kolor, itp? Jak osiągnąć ten efekt? To że można ustalić dowolny font, wielkość czy kolor to wiem, ale czy da się pozbyć tego przycisku a zostawić sam tekst i by posiadał pewne akcje po najechaniu? Tak jak właśnie wspominałem, podświetlenie.

tak możesz, nadajesz mu klasę i przypisujesz atrybuty css jak dla normalnego linku w html, pamiętaj tylko żeby dodać border:0; żeby zniknęła jego domyślna ramka i cursor:pointer; żeby kursor zmieniał się na rączkę po najechaniu , reszta to już normalnie font-family, font-size, color, background-color, więc nie trzeba tu wpychać js bo nie ma takiej konieczności
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.