Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikaty w serwisie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Daimos
Witam
Może podzielicie się swoimi doświadczeniami/rozwiązaniami dotyczącymi komunikatów w serwisie. Chodzi mi o wszelkiego rodzaju wiadomości, w tym błędy, które nie wymagają osobnej podstrony (np. w ustawieniach: "zmiany zostały zapisane"

1. Zwyczajnie wyświetlać komunikat po wykonaniu akcji
Tylko, że jak po akcji robimy redirecta, to już takie coś nie przejdzie

2. Można zrobić przekierowanie na tą samą stronę z dodatkowym parametrem, który będzie odpowiadał jakiejś konkretnej wiadomości
No ale są i minusy takiego rozwiązania
- po przeładowaniu strony, dalej widnieje komunikat
- wszystkie komunikaty musimy ładnie numerować, oznaczać

3. Wiadomość w sesji, która przeterminuje się po odświeżeniu strony, więc zobaczymy ją tylko raz
Minusy? Może ktoś je wytknie

Ktoś może ma inne propozycje? Albo potrafi wybić z głowy, któreś z powyższych? Wiele serwisów korzysta z rozwiązania 2go, ale mi osobiście najlepiej przypodobało się 3cie
Fifi209
Ja osobiście dołożyłbym komunikaty "ajax" - dokładniej, formularz i komunikaty obsługiwane przez ajax - ustawisz sobie czas po jakim ma zniknąć czy jak tam wolisz i po sprawie.
IceManSpy
Możesz też używać ciastko. Jak wystąpi błąd to ustawić ciastko, a jak chcesz wyświetlić, to sprawdzasz czy dane istnieje jeśli:
tak -> wyświetl błąd i skasuj ciastko (nie będzie wyświetlał się błąd po przeładowaniu)
nie -> kontynuuj skrypt
Daimos
Ciastka są raczej kiepskim rozwiązaniem, bo zdarzają się nałogowcy winksmiley.jpg którzy się ciastek boją i je wyłączają
Co do ajaxa, to już lepsze rozwiązanie, jeśli przykładowy formularz z ajaxa korzysta - wtedy dobrze jest zwrócić komunikat do wyświetlenia, ale w innych przypadkach, całkowicie odpada
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.