Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Książka "PHP4 Tworzenie stron WWW". Pytanie nowicj
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
MagnuM
Witam!

Po pierwsze, jest to mój pierwszy post, a więc chciałem sie z wszystkimi serdecznie przywitać.

Teraz przejdę do rzeczy, a więc to co w temacie, pokoleji.

Dokładnie dnia przedwczorajszego napaliłem sie aby nauczyć się programowania w php. Zacząłem od odszukania jak największej ilosci kursów aby je przewertować. Liczyłem na to, że się coś z nich nauczę.
Niestety, okazało sie że 1/4 tych kursów to poprostu kursy "zwalone" z innych stron zawierajace tą samą treść co poprzednie. Inne miały bardzo mało treści które albo do mnie nie docierały albo nie zawierały nic przydatnego. Następne zaś kursy były przeznaczone głównie dla zaawansowanych programistów php, a więc taki kurs absolutnie się dla mnie nie nadawał (w tym stadium mojej wiedzy o php). Mowa tu między innymi o manualu w którym do zrozumienia sa raczej tylko zmienne, funkcje, tablice i formularze oraz kilka innych mniej istatnych spraw. Doszedłem do wniosku, że jest mi potrzebne coś co pozwoli mi na nauke php od podstaw, czyli wytłumaczenie mi dokładnie co to sś zmienne, do czego je wykorzystywać, w jaki sposób itp. (oczywiście zmienne podałem jako przykład, chodzi mi tu o wszystkie możliwe rzeczy związane z php). Pomyślałem sobie, że warto by zaciągnąć radę od kogoś kto się na tym trochę zna i ma doświadczenie. Dotarłem poprzez wyszukiwarkę google do tego oto forum, na którym jak widze narazie spotkałem miłych i pomocnyh ludzi (czytając poprzednie - niezrozumiałe dla mnie tematy, pod względem tych rzeczy o php).

Mianowicie: Potrzebuję rady czy książka pt. "PHP4 Tworzenie stron WWW:Ćwiczenia praktyczne" wydawnictwa Helion autorsta p. Andrzeja Kierzkowskiego będzie mogła mi pomóc w zrozumieniu podstaw php i pozwoli mi w późniejszym czasie zrozumieć bardziej skomplikowane zaganienia dotyczace tegoż o to języka skryptowego?
Jeżeli to pomoże w odpowiedz na moje pytanie to powiem że w zaawansowanym stopniu opanowałem język HTML oraz w bardzo początkującym (czyli praktycznie rzecz biorac nic) język C++.

Następne moje pytanie do każdego. Czy Wam też tak bardzo ciężko przychodziła nauka? Bo ja przeczytałem już troszkę kursów php i czasami nie mogę sobie poradzić z wydawało by się dość prostym skryptem. Mam nadzieję, że to przez to, że dopiero kilka dni temu zacząłem na dobre angażować się w naukę php. Przedstawcie mi proszę swoje początki. Z czego się uczyliście, kiedy zasięgneliście po pierwszą książke, kiedy napisaliście pierwszy niezły skrypt.
Dzięki!

Pozdrawiam serdecznie, MagnuM
Majdan
Ja php nauczyłem się z ksišżki "php od podstaw" wydawnictwa Helion. Co tu dużo gadać. Przed jej przeczytaniem nic nie umiałem. Wtedy zaczšłem stawiać "pierwsze kroki". Po dokładnej lekturze moja wiedza potrzebowała utrwalenia zdobytych wiadomoœci i nabraniu doœwiadczenia. Wtedy pojawiło się forum.php. Jest ono œwietnym drogowskazem na dalszej drodze przez php. smile.gif
Ive
1. hm.. a ja mam 2 książki o php. jedna to ta co ty masz zamiaar kupić a druga to PHP4 Od podstaw. z obydwu bardzo dużo się nauczyłem i niejeden raz mi już pomogły gdy miałem jakiś problem

2. początki zawsze są trudne :] ale kiedy już choć troszkę opanujesz php wszystko będzie ci przychodziło już łątwiej smile.gif
MagnuM
Oki powiedzcie mi tylko czy warto kupić tą książkę która jest w temacie smile.gif

Teraz juz jestem podbudowany smile.gif Mówicie że na początku trudno to mam nadzieję że bęzdie lepiej.

Tylko powiedzcie czy ta książka jest warta kupna. Mam 14 lat i raczej mało kasy biggrin.gif Kosztuje chyba 10 czy 15 złotych mam rację? A ma chyba z 160 stron.

Pozdrawiam smile.gif
Majdan
Z tego co widzę to potrzebujesz ksišżki uczšcej Cię wszystkiego od podstaw. Uważam, że ksišżka skupiajšca się na przykładach skryptów nie jest najlepszym rozwišzaniem jeżeli chcesz poważniej zajšć się php. Nauka wtedy jest doœć utrudniona. Jak już pisałem ja zaczšłem od "php od podstaw". Wprawdzie nie jest ona tania, ale uważam, że godna zakupu.
MagnuM
Aha to teraz rozumiem że ta książka głónie opiera się na przykładach skryptów. Powiem Ci szczerze że może to i dobrze, jestem wzrokowcem. Pospisuje trochę, więcej zapamiętam z tych rysunków itp.
Oki dziękuję Wam za odpowiedz na nurtujące mnie pytania smile.gif Skłaniam się więc ku kupnie tej ksiązki.

Pozdrawiam smile.gif
Bags_Bunny
historyjka: na poczatku byl chaos... potem powstal manual... a potem sterta kursow i ksiazek
pytanie: z czego uczyl sie autor pierwszego kursu/ksiazki o php?!?
odpowiedz jest oczywista: z manuala
moral: imho jedyna sensowna lektura w tym wypadku jest manual... jesli zaczniesz czytac od poczatku na pewno wszystko zrozumiesz bo naprawde w manualu jest wyjasnione wszystko.... ja jak patrze na niektore kursy/ksiazki to mam ochote isc do autora i potraktowac go 5 kilogramowym mlotkiem winksmiley.jpg
Ive
ja mam tą książkę [kupiłem se ją jak zaczynałem z php] i tam nie ma samego omawiania skryptów. na początku jest wstęp o Apach'u, php [ogólnie] i 'client-side vs. server-side'. Potem są podstawy php a dopiero potem przejście do samych skryptów. kiedy ja zaczynałem to ta książka wiele mnie nauczyła a kosztuje jedyna 16zł [przynajmniej wtedy. do tego są jeszcze gotowe przykłądy do ściągniecia z serwera ftp helionu co bardzo ułatwia sprawe bo nie trzeba przepisywać wszystkiego tylko otworzyć dokument i patrzeć w kod ;] wg mnie na początek ta książka ci w zupełności wystarczy ;]
MagnuM
Oki, to lece ja dzisiaj kupić. Mam nadzieję że będzie w jakiejś księgarni, bo jak nie to do TESCO musze śmigać tongue.gif
Mam nazdieję że jak ją przeczytam to będe umiał napisać skrypt (prosty) jaki mnie będzie interesował tongue.gif Mam nadzieję też że będzie tam trochę więcej niż w manualu.
Hmm no właśnie, ktoś napisał że Najpierw był chaos, później manual i od manuala się wszystko zaczęło. A manual ma max 100 stron a ta książka chyba 160, a więc musi być to poważnie rozwinięte smile.gif

Oki Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki
-=Saint=-
N atym forum nie mów złego słowa na manuala... Bo lincz gotowy... smile.gif A jak nie od manuala się zaczęło to od czego? W manualu jest wszystko. Tylko autorzy książek starają się tę wiedzę przekazać w bardziej przystępny sposób. Przepraszam za OT.
MagnuM
Ja przeciez nie napisałem nic złego na manuala. Napisałem tylko że jestem już przekonany do kupna bo manual mi zbytnio nie pomógł w tym stadium mojej wiedzy o php, a książka jest rozwinięta dość mocno i jest przecież dla początkujących czyli tej wiedzy zawartej w książc dla początkujących jest cała książka, a w manualu jest tych stron może 20, bo reszta to gradka już dla bardziej zaawansowanych php-owców smile.gif

Pozdrawiam smile.gif
kalinowski
Cytat
Z tego co widzę to potrzebujesz ksišżki uczšcej Cię wszystkiego od podstaw. Uważam, że ksišżka skupiajšca się na przykładach skryptów nie jest najlepszym rozwišzaniem

potwierdzam
ja mam ksiazke Heliona "Tworzenie stron WWW PHP4 Ćwiczenia praktyczne"
Na początku jak nic nie umialem przepisywalem skrypty nawet nie wiedzialem jak to dziala. I potem jeden maly blad i nie umialem go znalezc

Na szczęscie po czasie zaczelem dokladnie w tej ksiazce czytac opisy funkcji
zaczalem analizowac kazdy skrypt jak dziala
i potem z 5 skryptow z ksiazki napisalem 1 swoj biggrin.gif
poskladalem biggrin.gif
mysle ze powinienes kupic ksiazke ktora nauczy cie funkcji a nie jak przepisywac skrypty nie myslac jak on dziala biggrin.gif
MagnuM
Oki, jestem szczęśliwym posiadaczem książki pt. "php 4 Tworzenie stron WWW: Ćwiczenia Praktyczne"
Powiem szczerze że jeszcze jajk na nią patrzyłem do było duzo opisów. Mam nadzieję że się przyda. Później, gdy zacznę się zagłębiać w jej treści napiszę czy to ejst to o co mi chodziło.

Pozdrawiam!
kalinowski
php 4 Tworzenie stron WWW Ćwiczenia praktyczne
jeden problem :

registers globals biggrin.gif
slaw:)
Cytat
[...]A manual ma max 100 stron a ta książka chyba 160, a więc musi być to poważnie rozwinięte smile.gif

oj mylisz sie bardzo. ja mam php i MySQL. Tworzenie stron WWW wyd. Helion. wg mnie na poczatek dobra ksiazka. ma stron: 796 format: B5, a i tak jak czegos szukam wiecej to manual sie nie zamyka cale popoludnie smile.gif , wiec te 160 str. to jest tylko lizniecie tematu, zachecenie do samodzielnego tworzenia, myslenia i szukania.

zycze tobie MagnuM wytrwalosci i jak najwiekszych postepow. jak cos nie idzie, to sie nie zalamuj. nie od razu Rzym zbudowano smile.gif
MagnuM
Slaw dzięki smile.gif Czuje się podbudowany smile.gif

kalinowski szczerze powiem że nie wiem o co Ci chodzi, register globals mam włączone

Pozdro
Majdan
Cytat
(...) register globals mam włączone

Tu chodzi o książkę. Najwyraźniej chodziło o to, że książka zawiera skrypty przesyłające dane przez register_globals. Bezpieczniejsze jest stosowanie tablic $_POST[] lub $_GET[]. Manual wszystko mówi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.