Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Tworzenie pliku z danymi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mondez
Witam, mam skrypt, który tworzy plik z jakimiś danymi.
Wygląda on tak:

1. $pdstr['addplik'] = $plik = fopen("../pd_".$_POST['kategoria']."/".$_POST['plik'].".php", "w+");
  2. fwrite($pdstr['addplik'], $pdstr['daneplik']);
  3. fclose($pdstr['addplik']);

do $pdstr['daneplik'] oczywiście mam przypisane dane.

Plik tworzy się ładnie w folderze, z dobrą nazwom i chmod 0644, takim jak mają inne pliki robione ręcznie.

Lecz gdy wchodzę w plik coś tam dam spacje, albo obojętnie co i daje zapisz, to wywala błąd:
Message from server (********.***) 553 Can't open that file: Premission denied
luck
Jeśli plik ma uprawnienia 644, to możliwe że to Ty jesteś właścicielem i Apache nie ma wystarczających uprawnień do zapisu. I to właśnie zgłasza. Spróbuj testowo zezwolić wszystkim na zapis (chmod 666) i zobacz, czy wtedy zadziała.
Mondez
Nie można zmienić właściwości pliku '*********'.

Brak dostępu.
Kod błędu: 3
Komunikat błędu serwera: Permission denied
Żądany kod: 9
luck
Teraz doczytałem, że to skrypt tworzy plik. W konsoli zrób ls -l w katalogu z plikiem i pokaż kto jest jego właścicielem. Jeśli Apache to przy tych uprawnieniach ręcznie nic nie dopiszesz. Możesz spróbować zmienić uprawnienia dostępu bezpośrednio z poziomu skryptu, za pomocą funkcji PHP chmod. W ten sposób ustaw uprawnienia na 666 i będzie można ręcznie zedytować plik.
Mondez
W tym serwerze nie ma dostępu do konsoli niestety chyba.

Mógłbyś podać jaka to komenda na ustawienie tych chmodów ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.