Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Rekord w submit
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kamil_lk
Witam.
Mam pewien problem. Jak mogę zrobić, aby rekord z 'id' przesłac w formularzu za pomocą przycisku 'submit'?

Mam coś takiego, ale to nie działa
  1. echo "<form method=\"get\" action=\"edytuj.php\">";
  2. echo "<table>";
  3. while($dane = mysql_fetch_row($idzapytania)){
  4. echo "<tr><td><b>Imię:</b> ".$dane[1]."</td><td>Nazwisko: ".$dane[2]."</td><td>Telefon: ".$dane[3]."</td><td>Status: ".$dane[4]."</td><td><input name=".$dane[0]." type=\"submit\" value=\"Edytuj\"></td></tr>";
  5. }
  6. echo "</table>";
  7. echo "</form>";

edytuj.php
  1. $pozycja = $_GET['$dane[0]'];
CuteOne
  1. echo '<input type="hidden" name="id" value="'.$dane[111].'">'; // mimo, że pole jest ukryte zostanie wysłane w urlu jeżeli użyjesz method="get"

kamil_lk
niby działa, tyle że wtedy wysyła mi do edytuj.php wszystkie id, również z innych wpisów i wyświetla nie ten co trzeba
Ghost_78
Chyba nie do konca przesyla wszystkie tylko zapewne brak Ci ograniczenie WHERE w zapytaniu w pliku edycja.php.
np:
  1. WHERE id='$_GET[0]'
kamil_lk
w pliku edycja.php nie mam jeszcze połączenia z bazą tylko chcę przesłac numer z index.php do edycja.php i wyświelic ten numer za pomocą echo.

index.php
  1. echo "<form method=\"get\" action=\"edytuj.php\">";
  2. echo "<table>";
  3. while($dane = mysql_fetch_row($idzapytania)){
  4. echo "<tr><td><b>Imię:</b> ".$dane[1]."</td><td>Nazwisko: ".$dane[2]."</td><td>Telefon: ".$dane[3]."</td><td>Status: ".$dane[4]."</td><td><input type=\"hidden\" name=\"id\" value=\"$dane[0]\"><input type=\"submit\" value=\"Edytuj\"></td></tr>";
  5. }
  6. echo "</table>";
  7. echo "</form>";

edytuj.php
  1. <?php
  2. $pozycja = $_GET['id'];
  3. echo $pozycja;
  4. ?>

po kliknięciu w przycisk 'Edytuj' zostają wysłane do paska adresowego wszystkie pozycje id nawet z innych wpisów
CuteOne
.... masz tyle submitów ile wierszy w bazie a tylko jeden formularz więc skąd skrypt ma wiedzieć, który submit odpowiada danemu wierszowi??

1.  
  2. while($dane = mysql_fetch_row($idzapytania)){
  3. echo '<tr>
  4. <td><a href="edytuj.php?id='.$dane[0].'"> Edytuj </a></td>
  5. </tr>';
  6. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.