Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybór rozwiązania
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bor1904
Witam

Chciałbym prosić o wybór rozwiązania.

Podjąłem się stworzenia statycznej stronki + kontakt (phpmailer) i zrobiłem to najprosciej jak się dało - czyli html+css i w php tylko coś ala router i php mailer.

Okazało się że na stronie ma się pojawić 9 złożonych kalkulatorów zaczytujących dane z innych stron oraz blog, system newsów, newsletter, rss i pewnie coś jeszcze(np proste forum).

Pierwsze pytanie czy pakować się w np joomle, drupala etc. czy pisać z ręki ?

Na chwilę obecną nie wiem jak kilka rzeczy zrobić w joomli (złożone kalkulatory) i niestety musiał bym dostosować szablon, bo koniecznie musi zostać ten przeze mnie zaprojektowany (bo się spodobał i tyle)

Drugie pytanie to czy napisać to obiektowo czy nie ?

Myśle że OOP byłoby wskazane, czy CodeIgniter, którego znam odrobinę (poza ubogim TinyMVC) będzie odpowiedni na taką stronę Waszym zdaniem (zakładając że nie mam wiele czasu by się uczyć frameworków typu Symfony czy ZF) ?

Teraz wybierając rozwiązanie samodzielnego napisania tego np przy pomocy CI - jak dodać coś (moduł/skrypt) co pozwoli dodawać posty bloga przy wykorzystaniu CMSa takiego jak ma joomla,drupal czy wordpress ? są osobne moduły które tylko tym się zajmują ?

pozdrawiam i liczę na możliwie szybką odpowiedz.

lukaskolista
Wedlug mnie CodeIgniter bedzie odpowiedni. Co do joomli to nie wiem, bo nie znam jej. Jezeli strona ma byc dalej rozwijana polecam przerzucic sie na jakis nowszy framework, jezeli nie to mozesz "pisac z reki" jak to ujales smile.gif
starach
Wszystko zależy od tego ile masz czasu. Jeśli masz to pisać od początku to polecam kohanę. Bardzo prosta i intuicyjna z tego co pamiętam bazuje na założeniach CI.

Osobiście joomli nienawidzę i rzygam każdym razem jak muszę coś w niej zrobić. Jednak jeśli będziesz musiał wykonać to szybko to ona albo wordpress z tym że nie wiem czy pod wp istnieją potrzebne ci dodatki. Musiałbyś to sprawdzić. Jednak jeśli są to skłaniałbym się ku niemu.
bor1904
Jeżeli chodzi o czas to najlepiej jakby strona działała od wczoraj, ale nie mam dokładnie zdefiniowanego terminu.

To wykorzystam CI bo skoro kohana jest podobna to nie bede szukał różnic miedzy CI a kohaną.

Pytanie tylko czy uda mi się znaleźć coś(moduł/skrypt) co pozwoli mi stworzyć "panel administracyjny" z możliwością dodawania postów do bloga tak jak to wygląda w przypadku gotowych CMS ?

dziekuje za dotychczasowe uwagi i oczekuję rozwoju dyskusji

pozdrawiam

---------------------------------------
Ja chyba muszę szukać obsługi BBCode przez CI tak ? (jeżeli to ma wyglądać mniej więcej tak jak okno wprowadzania na forum ?)
(czy inaczej nazywa się ta funkcjonalność/moduł/skrypt ?)
Fifi209
Jeżeli nie znajdziesz, będziesz musiał takowy napisać.
Troszkę dziwne pytanie. ;p
magnus
To już prędzej znajdziesz i zintegrujesz odpowiednie moduły do jakiegoś CMS-a. Np. modX - pierwsze z brzegu rozwiązanie na blog: http://wiki.modxcms.com/index.php/Basic_Blog, formularze z walidacją pól bez problemu, dowolny kod php i javascript można wykorzystywać. Podejrzewam, że forum też da się zrobić (albo zintegrować jakiś gotowy skrypt wszystkomający).
Ewentualnie TYPO3, ale ten jest z kolei dość trudny na start.

Do CodeIgnitera pewnie znajdziesz odpowiednie moduły też, ale wydaje mi się, że korzystając z np. modX-a masz załatwioną większość funkcjonalności i pełną funkcjonalność od strony admina/back-end userów, pozostaje tylko ładnie to dopracować do swoich potrzeb.
bor1904
http://i.d.com.com/i/dl/media/dlimage/58/0...8068_large.jpeg

...coś tego pokroju mi wystarczy. Nie potrzebuje zarządzać userami czy cokolwiek takiego (to raczej sam sobie napisze).

Chciałbym tylko mieć taka funkcjonalność, ze loguje sie do jakiegoś zaplecza, klikam dodaj posta albo edytuj posta i pokazuje mi się mniejwięcej to co na obrazku (okno ze zmianą wielkości czcionki, pogrubieniem, kursywą, podkreśleniem i może kilka emotek), na koniec klikam dodaj i post zapisuje się do bazy danych jako sformatowany tekst(tzn ze znacznikami html).

pzdr i dziekuje za dotychczasową pomoc
Damiankossek
W kohanie możesz napisać to bardzo szybko i bezproblemu winksmiley.jpg Jest już gotowy moduł Auth który można ładnie rozbudować wmiare potrzeb, ale na Twoje wymagania starczy bez problemu winksmiley.jpg ale co do CI to już nie wiem ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.