Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przesłanie GET bez przeładowania strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kadlub
  1. <a href=\"#?login=$login&ocena=7&plik=$plik\" id=\"link\" style=\"display:block;\">7</a>
  2.  
  3.  

da sie przesłać te wszystkie informacje tak żeby nie przeładowywać strony?
CuteOne
AJAX
kadlub
nie znam za bardzo ajaxa może jakaś bardziej szczegółowa wskazówka
jakiś link z podobnym przykładem
fr33d0m
podepnę się pod temat - wybaczcie.
załóżmy, że mam taki odnośnik:

Kod
http://mojastrona.pl/index.php?cos=1&ble=start&pomoc=dziekuje

I teraz chcę zrobić przyjazne linki. Czy za pomocą samych .htaccess'ów jestem wstanie zrobić tak, aby reszta GET'a(?cos=1&ble=start&pomoc=dziekuje) po odnośniku /index.php się nie wyświetlała? i nie było możliwości na jej odczytanie? czy muszę użyć tutaj też AJAXa aby załadował reszte GET'a bez przeładowania?
CuteOne
" i nie było możliwości na jej odczytanie" questionmark.gif

przeczytaj dokładnie co to AJAX i w jaki sposób działa.. gdy już to zrozumiesz powinieneś sam sobie odpowiedzieć na resztę pytań
fr33d0m
Nie mam czasu na czytanie artów o AJAXie stad moje pytanie. Obecnie gdy mam wolna chwile to brnę w PHP. Moje pytanie powyżej jest na zaś, aby mieć pewność że później nie będę musiał zmieniać moich wszystkich linków aby zrobić "krótkie" przyjazne linki z długich GETów. Nie potrzebuję żadnego przykładu - jedynie odpowiedzi czy jest możliwe wykonanie kilku GETów (np. ?ble=1&u=1&omg=hm) bez przeładowania strony oraz bez pokazywania GETów w pasku wpisywania URL questionmark.gif

//edit:
Super, więc jest to możliwe. Dziękuję Panowie
GyniO
.htaccess nie musi pokazywać GETÓW, to zależy od Ciebie, co do sprawdzanie bez przeładowania strony - tylko AJAX.
Babcia@Stefa
Zdecydowanie prosto można to zrobić Ajaksem.

http://www.degraeve.com/reference/simple-ajax-example.php

-- WebNuLL
Rid
Cytat(Babcia@Stefa @ 5.12.2010, 11:49:58 ) *
Zdecydowanie prosto można to zrobić Ajaksem.

http://www.degraeve.com/reference/simple-ajax-example.php

-- WebNuLL

Po co Ajax ,kolejny język programowania ,trzeba najpierw PHP dobrze przeszlifować -Doradziłbym tutaj poczytać o formularzach autoreferencyjnych , a dokładnie przeanalizować ten kawałek :
Kod
<form action="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF'];?>" method="POST"  >

PS.Używaj metody przesyłu POST -jest o wiele bezpieczniejsza.
krowal
@Rid
Opanowanie AJAXA do poziomu pozwalającego wywołać najprostrzego requesta to jest max 30min nawet dla osoby nie znającej JavaScript. A kod, który podałeś niestety przeładowuje stronę smile.gif
GyniO
Ładuje jQuery i robie:
  1. function pobierz(){
  2. $.post('tutaj.php?get=cosik', function(data) {
  3. $("#pokaz").html(data);
  4. });
  5. }

1. <div id="pokaz"></div>
  2. <input type="button" value="Refresh" onclick="java script: pobierz();" />

Po kliku Refresh w divie wyświetli ci zawartość strony: tutaj.php?get=cosik

Rid
Cytat(krowal @ 5.12.2010, 19:35:43 ) *
@Rid
Opanowanie AJAXA do poziomu pozwalającego wywołać najprostrzego requesta to jest max 30min nawet dla osoby nie znającej JavaScript. A kod, który podałeś niestety przeładowuje stronę smile.gif

Owszem strona jest przeładowywana,ale efekt jest taki jakby nie była.Ajax jest dobry jeśli ktoś chce użyć go w połączeni z JS,ale samo JS jako język programowania dobry nie jest -istnieje duża możliwość ingerencji innych osób,w kod programu-choćby poprzez wyłączenie obsługi JS w przeglądarce.Ja używam czystego PHP który znajduje się po stronie serwera-i jest bardziej bezpieczna,ale kto jak woli. wstydnis.gif
CuteOne
Cytat
Owszem strona jest przeładowywana,ale efekt jest taki jakby nie była

znawca się znalazł... poczytaj co to wysyłanie danych formularzem i dopiero się wypowiadaj o.o

Cytat
Ajax jest dobry jeśli ktoś chce użyć go w połączeni z JS

tu również bardzo inteligentna wypowiedź... AJAX - Asynchronous JavaScript and XML

moja dobra rada na przyszłość - najpierw poczytaj trochę artów o danej technologi zanim znowu wysuniesz błaźniące Cię teorie wyssane z palca.

Tak przy okazji odpowiedz mi na jedno pytanie dotyczące poruszonego przez Ciebie zagadnienia:
Cytat
ale samo JS jako język programowania dobry nie jest -istnieje duża możliwość ingerencji innych osób,w kod programu

czym się różni:
  1. function pobierz(){
  2. $.get('tutaj.php?get=cosik', function(data) {
  3. $("#pokaz").html(data);
  4. });
  5. }

od:
  1. <form action="tutaj.php?get=cosik">

poza oczywistą, możliwością wyłączenia JS (ale i na to są metody)

odpowiem za Ciebie - NICZYM... gdyż zarówno żądanie wysłane formularzem jak i AJAXEM, można "przerobić" po stronie klienta przed jego wysłaniem

Tak więc kolejna twoja pseudoteoria legła w gruzach...
melkorm
Cytat
PS.Używaj metody przesyłu POST -jest o wiele bezpieczniejsza.

A niby dlaczego?

Jeżeli chodzi o AJAX to zdecydowanie GET bo wykonuje tylko jedno zapytanie do serwera, a nie jak POST dwa.
fander
prześlij Ajaxowym GET tekst z znaczkami $ w takscie &tekst=asdasd&asdas=aaa i sprawdz co znajdzie się w $_GET['tekst']
Mephistofeles
POST nie jest ani trochę bezpieczniejszy od GETa, dane i tak idą nieszyfrowane, a to, że z adresu nie można odczytać... żaden problem.
pablo89pl
Cytat(fr33d0m @ 5.12.2010, 01:28:09 ) *
Nie mam czasu na czytanie artów o AJAXie stad moje pytanie.

Nie masz sam czasu a zajmujesz czas innych, oczekując podania gotowca? Zastanów się kolego...
AndyPSV
jquery musisz miec
lap, gotowca

1. <script type="text/javascript">
  2. $(document).ready(function(){$("#buy").change(onSelectChangeDeals);});
  3. $(document).ready(function(){$("#sell").change(onSelectChangeDeals);});
  4.  
  5. function onSelectChangeDeals(){
  6. var sell = $("#sell option:selected");
  7. var buy = $("#buy option:selected");
  8.  
  9. $.ajax({
  10. type: "GET",
  11. url: '<% $URL %>api/deals/',
  12. data: 'mode=best&rate=5.54&sell=' + sell.val() + '&buy=' + buy.val(),
  13.  
  14. success: function(data) {
  15. $('#best_deals_').html(data);
  16. }
  17. });
  18. }
  19. </script>
fr33d0m
Hmm.... więc stanęło jednak przy technologi AJAX ;]
@AndyPSV, czy to gotowiec for me? ja nie znam JS/JQ ani AJAXA... za to, będę brał się później gdy skończę z PHP a nie wstawie kodu, którego nie kumam - ale dzięki mimo wszystko. Jeśli nie dam sobie rady to pomęczę Was za miesiąc nowym - własnym tematem tongue.gif

Pozdrawiam
Rid
Cytat(fr33d0m @ 6.12.2010, 21:34:24 ) *
Hmm.... więc stanęło jednak przy technologi AJAX ;]
@AndyPSV, czy to gotowiec for me? ja nie znam JS/JQ ani AJAXA... za to, będę brał się później gdy skończę z PHP a nie wstawie kodu, którego nie kumam - ale dzięki mimo wszystko. Jeśli nie dam sobie rady to pomęczę Was za miesiąc nowym - własnym tematem tongue.gif

Pozdrawiam

Widzę,że jedziesz tak jak ja -ja też uważam ,że trzeba poznać najpierw jeden język programowania dokładnie a, potem brać się za kolejne, nie wszystko po trochę.PHP według mnie jest naprawdę wystarczającym językiem by stworzyć zaawansowane strony internetowe.Ja sobie kupiłem książkę "Head First PHP & Mysql " i są tam naprawdę ciekawe rozwiązania co do stworzenia witryn internetowych.
AndyPSV
kod, ktory podalem musisz przerobic do swojego skryptu; aczkolwiek sa w nim zrealizowane cele, ktore wyznaczyles w temacie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.