Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyczne tworzenie tabel w bazie danych.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
elwierka
Jak mogłabym zrobić automatyczne tworzenie bazy danych na serwerze? Chodzi mi o coś takiego, jak jest w Wordpressie. W pliku konfiguracyjnym zdefiniowałam stałe do połączenia z bazą danych na serwerze. Mam plik SQL ze strukturą tabel i chciałabym, aby skrypt instaluj.php utworzył w bazie danych tabele. Oczywiście przy CREATE TABLE dopisać chcę, że ma tworzyć IF NOT EXISTS. Jak to można sprawnie napisać, żeby nie trzeba było wykonywać dla każdej tabeli oddzielnego zapytania?
thek
Zerknij więc w bebechy tego skryptu a się przekonasz winksmiley.jpg To zwykłe zapytania do bazy, ale ujęte w formę query_buildera WP-owego. Nie wierzysz?
wp-admin\includes\upgrade.php
Od linii 36 jakoś zaczyna się funkcja wp_install i to w niej jest cała instalacja zdefiniowana. Polecam więc do niej zajrzeć i zgłębić. Ale pamiętaj, że ona odwołuje się do innych (choćby dbDelta - linia 1195), które także z bazą grzebią i jest w nich część operacji (właśnie CREATE TABLE) zaszyta. Tak więc nie ma tak ładnie tego na tacy podanego. Trzeba samemu nieco pogrzebać by się połapać co i jak. Ale uwierz, że analizując ów plik, dojdziesz co i jak.
elwierka
hej, poradziłam sobie inaczej....żeby nie robić tego dla każdej tabeli oddzielnie, zrobiłam sobie tablicę w której umieściłam kod SQL dla każdej tabeli pod innym indeksem. W pętli wywołuję dla każdego elementu skrypt i jest ok smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.