Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MVC]Własny framework? Ogólne działanie aplikacji.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
krzywy36
Kilka pytań odnośnie tworzenia aplikacji opartych o MVC:

1. Jaką funkcję spełnia dispatcher? Wyczytałem, że na podstawie danych otrzymanych z routera wywołuje odpowiednią akcję odpowiedniego kontrolera, w takim razie sprawdzenie czy da się wykonać tą konkretną akcje lub ewentualne sypnięcie błędem to też jego zadanie?

2. Jak odwoływać się do danych z routera? np. mam newsController ($kontroler z routera ma wartość 'news') i kontroler powinien utworzyć instancję klasy newsModel (znowu potrzeba wartośc $kontroler), najprościej chyba przekazać obiekt routera w konstruktorze kontrollera? dobrze myśle?

3. Jak obsługiwać dane $_POST przez kontroler, mój prosty router zwraca nazwe kontrollera, akcje do wywołania i ew. tablice z parametrami (wszystko z $_GET'a), na forum przeczytałem gdzieś, że kontroler nie powinien odwoływać się bezpośrednio do danych z tablic globalnych (właśnie np $_POST) więc jak to powinno działać?

Miałem więcej pytań ale zapomniałem -.- dopisze w razie potrzeby. Narazie prosiłbym o odpowiedzi na powyższe snitch.gif
greycoffey
Cytat(krzywy36 @ 18.12.2010, 20:03:19 ) *
2. Jak odwoływać się do danych z routera? np. mam newsController ($kontroler z routera ma wartość 'news') i kontroler powinien utworzyć instancję klasy newsModel (znowu potrzeba wartośc $kontroler), najprościej chyba przekazać obiekt routera w konstruktorze kontrollera? dobrze myśle?

Jak masz konkretną klasę newsController, to logiczne, że będzie ona wywoływała newsModel. Przecież newsController nie wywoła raczej blogModel. Zmieniając $kontroler w Routerze, zmienisz i model, i kontroler, i prawdopodobnie widok.

Jeśli chcesz poczytać o przekazywaniu obiektów, w poddziale Pro był temat podobny do "Globale, Singleton, Registry" - te slowa kluczowe pamiętam winksmiley.jpg
LBO
Cytat(greycoffey @ 18.12.2010, 20:31:52 ) *
Jak masz konkretną klasę newsController, to logiczne, że będzie ona wywoływała newsModel.

A niby dlaczego? Kontroler/akcja może potrzebować całej baterii modeli.

edit:

1. Jaką funkcję spełnia dispatcher? Wyczytałem, że na podstawie danych otrzymanych z routera wywołuje odpowiednią akcję odpowiedniego kontrolera, w takim razie sprawdzenie czy da się wykonać tą konkretną akcje lub ewentualne sypnięcie błędem to też jego zadanie?

To już zależy od implementacji. Osobiście uważam, że dispatcher zajmuje się uruchomieniem kontrolera, który z kolei wie jak wywołać akcje.

Lepszym rozwiązaniem jest obiekt Request, który będzie trzymał POST, GET, SERVER, blabla wraz z wewnętrznymi (internal) parametrami frameworka tj. nazwa kontrolera i akcji, zmienne. Router może się zając uzupełnieniem obiektu Request.

3. Jak obsługiwać dane $_POST przez kontroler, mój prosty router zwraca nazwe kontrollera, akcje do wywołania i ew. tablice z parametrami (wszystko z $_GET'a), na forum przeczytałem gdzieś, że kontroler nie powinien odwoływać się bezpośrednio do danych z tablic globalnych (właśnie np $_POST) więc jak to powinno działać?

Najlepiej to ujednolicić parametry GET i POST do jednej tablicy, a osobno trzymać info o typie żądania.

Ta architektura którą opisałem jest dosyć jednolita dla całej gamy (nie tylko PHPowych) frameworków, więc coś w tym musi być. Dodatkowo trzyma się zasady single responsibility
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.