Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][AJAX][i Bóg wie co jeszcze] Rozgrywka on-line
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
damian004
witam

zastanawiam się jak zrobić multiplayera rozgrywającego się w "danym momencie". Chodzi o to, że dwóch gości spotyka się w jednym momencie na stronie i "coś" robią. Nie jest ważne co - czy to gra w karty, czy jakaś napierdzielanka PvP, czy cokolwiek.

to co mnie frasuje i zastanawia, to technologia stworzenia czegoś takiego i miejsce przechowywania danych w momencie zdarzenia. Bo jakieś dane muszą być wymieniane nie Klient <-> Server, ale Klient <-> Klient

Baza MySQL? Czy jest coś wydajniejszego?

pozdrawiam
CuteOne
Nie ma czegoś takiego jak Klient<->Klient winksmiley.jpg wszystko musi przejść przez serwer [skądś dane musisz pobrać] a najlepszą do tego technologią wydaje się flash

ps. mysql jest naprawdę wydajną bazą ewentualnie MSSQL ale do tego potrzebujesz serwer z windowsem
damian004
noo, tak wiem. Zastosowałem skrót myślowy do klient <-> serwer <-> klient

istnieją inne sposoby, niż flash?
Mephistofeles
Może Silverlight?
Grze_chu
Mi udało się zrobić pong'a multiplayer, użyłem jQuery, co by się nie napocić biggrin.gif

Rozwiązanie ma parę wad:
- ajax jest wolny jak na takie zastosowanie, ping na localhoscie lub w sieci lokalnej jest znośny (5-10ms), sprawa diametralnie zmienia się w przypadku gry odległej... ping ~100ms nie zapewnia płynnej rozgrywki
- (nie dotyczy Google Chrome) framerate, co prawda pong'a stworzyłem na div'ach, może w canvas było by lepiej, ale nie miałem jeszcze o tym zbytniego pojęcia
- baza danych: u mnie problemem był "dzienny limit połączeń do bazy"... aby zapewnić przyzwoitą synchronizacje trzeba co najmniej 20 synchronizacji pozycji na sekunde, co przy moim limicie zabiło by baze... zrobiłem wszystko na plikach (kazdy plik ma jakieś tam id, odpowiedniki pokojów)

Teraz ogólnie mam zajawkę na tworzenie gier multi, więc może za jakiś czas odkryje coś lepszego

Pozdro!
Mephistofeles
Zamiast bazy memcache, do tego WebSocket i powinno działać znośnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.