Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przyslanie zmiennej do podklasy w niezmienionej formie.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
omxd
Witam serdecznie,
mam problem z pewna kwestia otoz gdy utworze classe ktora wrzuca mi plik na serwer
nie wiem jak odwolac sie do niego(raczej do jego nazwy) w klasie dziedziczacej
ktora ma go przetwarzac np.stworzyc do niego miniaturke).Ciezko mi sie przestawic ze strukturalnego gdzie
tworzylem nazwe - tworzylem plik o takiej nazwie nastepnie ta sama zmienna z nazwa uzywalem w calym
skrypcie a tutaj parent::action(); wywoluje ta funkcje ponownie (ponownie tworzy nazwe o innym lancuchu znakow).
Teraz pytanie moje brzmi jak przeslac utworzona nazwe $this->name do clasy b w niezmienionej formie?
  1. <?php
  2.  
  3. class a {
  4. public function action(){
  5. $this->randnumber = md5(rand(100,999999999));
  6.  
  7. $this->time1 = time() % (32 - 10);
  8.  
  9. echo $this->name = substr($this->randnumber,$this->time1,10);
  10. echo "<br>";
  11.  
  12. }
  13. }
  14. class b extends a{
  15.  
  16. public function show(){
  17. parent::action();
  18. echo "<br";
  19. echo $this->name;
  20. }
  21. }
  22. $objA = new a();
  23. $objA->action();
  24. $objB = new b();
  25. $objB->show();
  26. ?>

pzdr
Crozin
Zacznijmy może od tego, co to do cholery jest jakaś "classa"? Brak polskich znaków jest jeszcze do przeżycia.

I odsyłam do manuala, fragment dot. dziedziczenia - http://php.net/manual/en/language.oop5.inheritance.php - bo kompletnie nie zrozumiałeś założeń owego dziedziczenia.
omxd
niestety niewiele mi pomógl manual..czy dałbyś rade przedstawić po krótce jak powinno to wygladać?

z góry dzięki
Crozin
No to źródło dużo potężniejsze niż manual: klik (możesz w frazie dodać "php", ale nie ma to większego znaczenia).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.