Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]Jak przełączać się między aplikacjami?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
yaotzin
Witam

Mam projekt w symfony składający się z dwóch aplikacji. Jedna to Frontend a druga to backend. I teraz tak pewne czynności user może wykonać po stronie frontend(są to userzy, którzy mogą się zarejestrować, dodać pewien zestaw danych i wylogować) a druga część użytkowników może administraować aplikacją, usuwać dane dodawać użytkowników zarządzać kuchniami itp. korzystają oni z aplikacji backend.

No i teraz pytanie, jak linkować do modułów z backend w aplikacji frontend i odwrotnie?

Zastanawiam się czy te dwie aplikacje to nie jest w tej chwili przerost formy nad treścią. Jestem początkujący, ale tak sobie ustaliłem funkcjonalności. Teraz zastanawiam się nad ograniczeniem do jednego modułu tylko np. frontend, gdzie nie będzie potrzeby linkowania do backend, tylko do poszczególnych modułów.
Crozin
Taki podział na dwie aplikacje jest bardzo popularny w Symfony 1.x. Niestety te aplikacje są od siebie naprawdę mocno odseparowane - współdzielą jedynie katalog /lib (zew. biblioteki, model) oraz ProjectConfiguration - chyba tylko tyle. Jednak problem z routingiem pomiędzy aplikacjami został już rozwiązany (ominięty): http://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8
yaotzin
Cytat(Crozin @ 7.01.2011, 08:13:11 ) *
Taki podział na dwie aplikacje jest bardzo popularny w Symfony 1.x. Niestety te aplikacje są od siebie naprawdę mocno odseparowane - współdzielą jedynie katalog /lib (zew. biblioteki, model) oraz ProjectConfiguration - chyba tylko tyle. Jednak problem z routingiem pomiędzy aplikacjami został już rozwiązany (ominięty): http://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8

Ja używam dokładnie tej techniki: http://www.symfony-project.org/cookbook/1_...plication-links Działa to fakt. Ale działa dziwnie. Mam metodę register, która jest umieszczona w frontend. Osoba loguje się po stronie frontend i jak jest adminem to ma dostęp do backend i frontend (co chyba jest oczywiste), no i teraz osoba loguje się na frontend, wylogowuje się w backend. Nie zamyka przeglądarki, wchodzi na frontend, pokazuje się okno logowania. Dokonuje logowania i przechodzi automatycznie na backend, mimo iż logowanie odbyło się po stronie frontend.

A normalnie po starcie przeglądarki i wejsciu na frontend i zalogowaniu się nadal jestem w modułach dla frontend, gdy pierwsze logowanie odbędzie się po stronie backend, to będę w modułach dla backend.

Bo tak naprawdę, pomiędzy front i back -end będzie tylko kilka linków, które ukierunkują do odpowiedniego modułu użytkownika. I tyle.

Mnie jeszcze interesuje technika generowania menu w aplikacjach symfony... czy są jakieś zasady metody itp? czy może robimy to jak w zwykłych aplikacjach. Może jakąś książkę do symfony ktoś poleci?

Bo generalnie część modułów o ile będzie taka potrzeba mogę duplikować. Ale nie wyobrażam sobie zmuszać delikwenta do ręcznego wpisywania adresu URL dla frontend i osobna dla backend winksmiley.jpg
morganus
a wiec tak, spotkalem sie z tym problemem jakis rok temu z haczykiem, dokumentacja pluginu wyraznie mowi ze po zalogowaniu przenosi na adres referera o ile nie zdefiniowano tego inaczej w app.yml aplikacji. Rownie dobrze moglbys wejsc na swoja strone logowania z wp.pl zalogowac sie i przerzuci Cie spowrotem na wp.pl :]
w app.yml mozesz dodac sobie cos takiego:

1. all:
  2. sf_guard_plugin:
  3. success_signin_url: @my_route?param=value # the plugin use the referer as default
  4. success_signout_url: module/action # the plugin use the referer as default

Mam nadzieje ze pomoglem

Edit: o dopiero teraz zauwazylem ze nie wiem czy slusznie założyłem ze używasz sfGuarda do logowania :-)
yaotzin
Sprawdzę to później więc nie wiem czy pomogłeś winksmiley.jpg

I słusznie założyłeś, śmiesznie wyszło bo na początku jak usiadłem do symfony to obmyśliłem własny system logowania i ochrony haseł itp. itd.

Gdy już stworzyłem bazę i zabrałem się za pisanie logiki trafiłem na info o sfGuard, i poza paroma różnicami w sposobie przechowywania informacji o grupach to wszystko było dokładnie takie samo winksmiley.jpg

Pomogło, dzięki wielkie.

P.S. nie pozwolił mi się odwołać poprzez @my_module tylko adres względny. my_module/action
morganus
Fajnie ze pomoglem, co do @my_module to poczytaj o routingu bo to nie jest @my_module tylko @my_route, scislej rzecz biorac jest to regula w routingu symfony i to do niej jest odwolanie poprzez @.
Pozdro
yaotzin
Cytat(morganus @ 8.01.2011, 13:07:48 ) *
Fajnie ze pomoglem, co do @my_module to poczytaj o routingu bo to nie jest @my_module tylko @my_route, scislej rzecz biorac jest to regula w routingu symfony i to do niej jest odwolanie poprzez @.
Pozdro

Masz rację. Ale to właśnie nie działa winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.