Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mail ze skryptem php / niebezpieczny Spam
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
phpuser
Troszkę nie w temat, ale niewiedziałem gdzie spytać. W sumie to taka ciekawostka. A mianowicie czy jest taka możliwość, aby mail, którego treść oparta jest o php, bez otwarcia załącznika zainstalował dwa pliki na komputerze i zainstalował ścieżkę w msconfig w pozycji autostart? Dostałem takowego maila od jakiegoś kasyna Online. Podczas gdy najeżdżam na niego w Outlook`u Express otwiera się okno podobne do telnetu z numerem jakiegoś np. 12.54.67.34/index.php, z którym chce się połączyć. Jeśli chodzi o zainstalowane pliki na komputerze, to tworzy on w "C:" plik "x.exe" i "y.exe". I tu jeszcze pytanie bo php potrafi tworzyć pliki na komputerze serwera, a czy potrafi tworzyć je na komputerze klienta bez żadnej zgody ze strony użytkownika???
netzah
Cytat
czy jest taka możliwość, aby mail, którego treść oparta jest o php

Nie, bo php nie wykona sie w mailu.
Paul
Cytat
czy potrafi tworzyć je na komputerze klienta bez żadnej zgody ze strony użytkownika?questionmark.gif

Nie potrafi... Bo w ogole nie zostalo do tego stworzone...

Ogolnie jesli da sie takie cos zrobic, korzystajac z jakiegos bledu w przegladarce etc., to na moje oko to bedzie wtedy nagiecie zasad... Sam pomysl... Chyba bys nie chcial, zeby cos instalowalo ci sie bez twojej wiedzy...
maulus
a zobacz contensa tego emaila
phpuser
Mail otwiera stronę php w nowym oknie. nie posiada on kodu, ale uruchamia on okno ze ścieżką do pliku php, w którym zapewne są komendy do tworzenia zmian na dysku.
Heh i jest to możliwe. Jeśli ktoś chce mogę mu wysłać tego maila. Pozdrawiam.

P.S Używam Windy98, InternetExplorer6.0 i OutlookExpress 5.00
Bags_Bunny
Cytat
Mail otwiera stronę php w nowym oknie. nie posiada on kodu, ale uruchamia on okno ze ścieżką do pliku php, w którym zapewne są komendy do tworzenia zmian na dysku.

php jest wykonywane po stronie serwera wiec nie moze modyfikowac twojego dysku

Cytat
Heh i jest to możliwe. Jeśli ktoś chce mogę mu wysłać tego maila.

a prosze bardzo... czuje sie bezpieczny smile.gif

Cytat
P.S Używam Windy98, InternetExplorer6.0 i OutlookExpress 5.00

smiac sie czy plakac?
phpuser
Cytat
php jest wykonywane po stronie serwera wiec nie moze modyfikowac twojego dysku

Wiem na jakiej zasadzie działa php. A pliki są zapisywane na moim dysku i nie mam pojęcia jak to jest możliwe.

Cytat
smiac sie czy plakac?

Nie każdy jest taki "ZDOLNY" i "MĄDRY" jak Ty żeby obsługiwać Linux`a;)
Pozdrawiam.
Bags_Bunny
Cytat
Wiem na jakiej zasadzie działa php. A pliki są zapisywane na moim dysku i nie mam pojęcia jak to jest możliwe.

przez dziury w MSIE i MSOE
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.